Generalii NATO sunt în alertă în urma temerilor legate de posibile acţiuni ofensive din partea Rusiei asupra Occidentului. 300.000 de soldaţi ai Alianţei Nord-Atlantice sunt pregătiţi să acţioneze în cazul în care ameninţările din partea Moscovei ar deveni reale, scrie Daily Mail.
Relaţiile dintre Rusia şi Occident au degenerat în urma deciziei Kremlinului de a-l sprijini pe preşedintele Bashar al-Assad, iar în ultimele săptămâni, în contextul alegerilor prezidenţiale din SUA, Casa Albă a acuzat direct Rusia că ar incerca să influențeze rezultate alegerilor, atacând cibernetic organizații ale democraților. Președintele rus Vladimir Putin a respins aceste afirmații. Moscova a mai fost acuzată de SUA că ar fi vrut să-l favorizeze pe candidatul republican Donald Trump.
În contextul în care NATO a tăiat bugetul de apărare şi de investiţii militare, Rusia a investit masiv în sectorul apărării, organizând numeroase şi grandioase parade militare anuale la care participă peste 100.000 de soldați cu tehnica militară din dotare.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, susţine că Rusia este din ce în ce mai activă.
”Am văzut că Rusia este mult mai activă în diferite moduri. Am văzut o Rusie mult mai fermă în punerea în aplicare de mai mulți ani a unui plan de acumulare militară; triplarea cheltuielilor de apărare începând cu anul 2000, în termeni reali; dezvoltarea de noi capabilități militare; exercitarea acestei puteri și folosirea forței militare împotriva vecinilor”.
Stoltenberg a adăugat faptul că propaganda rusească s-a intensificat în Europa printre state aliate NATO ca Estonia, Polonia şi România, acesta fiind şi motivul pentru care Alianţa Nord Atlantică ia măsuri.
Referitor la România, “conducerea NATO va lua noi decizii privind înființarea a patru batalioane multunaționale în estul Europei și pentru întărirea securității la Marea Neagră”, a anunțat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.
Și şeful serviciului de informații britanic MI5, Andrew Parker, a avertizat împotriva metodelor „din ce în ce mai agresive” ale Rusiei și a recurgerii de către aceasta la tehnologii cibernetice pentru a se opune Occidentului.
„Rusia acționează în toată Europa și în Regatul Unit. Sarcina MI5 este de a-i bara calea”, a spus el în continuare.
În interviul său pentru The Guardian, Andrew Parker a estimat că Rusia adoptă din ce în ce mai mult o poziție antioccidentală și a recurs la metode netradiționale pentru a ajunge la aceasta. „Ceea ce se observă și în acțiunile sale în Ucraina și în Siria”, a subliniat el.
„Dar amenințarea informatică face invizibilă o bună parte din aceste activități. Sunt mai multe decenii de când Rusia reprezintă o amenințare deghizată. Diferența este că, în prezent, metodele de care dispune sunt din ce în ce mai numeroase”, a mai explicat Parker.