4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTrump vrea să reformeze ONU ca să rezolve crizele generate de Siria...

Trump vrea să reformeze ONU ca să rezolve crizele generate de Siria și Coreea de Nord. Putin nu se duce la adunarea Organizației Națiunilor Unite

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, organizează o întrevedere pe tema reformării ONU, pe data de 18 septembrie, în care va cere semnarea unei declarații în zece puncte, ce va face organizația să fie mai eficientă, în primul rând în crizele politice și umanitare generate de Siria și Coreea de Nord.

În timp ce Coreea de Nord pregătește un nou test balistic, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite s-a întrunit pentru a discuta despre recentul test nuclear al Coreii de Nord, la cererea SUA, Japoniei, Marii Britanii, Franţei şi Coreii de Sud.

Coreea de Nord-Siria-Iran, cooperare nucleară veche

Luni, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a anunțat că există indicii că Phenianul intenționează să efectueze mai multe lansări de rachete balistice, inclusiv rachete intercontinentale. „Continuăm să vedem semne ale unor posibile noi lansări de rachete balistice”, se arată într-un comunicat. Armata sud-coreeană a întreprins un exercițiu cu muniție reală simulând un atac asupra poligonului nord-coreean de teste nucleare, lovind ținte convenționale în Marea Japoniei.

Precedentele teste nucleare efectuate de Phenian au avut loc în 2006, 2009, 2013 și în ianuarie și septembrie 2016. Doar Israelul a acționat militar, la 6 septembrie 2007, când a bombardat contrucția unui reactor cu plutonium din estul Siriei, în provincia Deir al-Zor, în Operațiunea Orchard. Construirea reactorului era executată de specialiști nord-coreeni și urma să fie sursa principală de plutonium pentru Teheran, în urma unei cooperări nucleare între Coreea de Nord-Siria-Iran. Ceea ce se încearcă și în prezent.

Statele Unite au avertizat Coreea de Nord că ar putea declanșa „un răspuns militar masiv”.  Avertismentul a fost formulat de ministrul american al Apărării, James Mattis, la finalul unei reuniuni de urgență convocată de Donald Trump cu consilierii săi în domeniul securității naționale. Reuniunea a vizat examinarea consecințelor celui de-al șaselea test nuclear nord-coreean.

„Șantajul” lui Trump

Preşedintele american va face un apel la liderii lumii să semneze o declaraţie în 10 puncte prin care îşi afirmă susţinerea pentru eforturile secretarului general al ONU în privinţa „iniţierii unei reforme eficiente, semnificative” a organizaţiei. Statele Unite „îl susţin pe secretarul general în operarea de schimbări concrete a sistemului Naţiunilor Unite pentru a alinia mai bine munca în ceea ce priveşte sprijinul umanitar, dezvoltarea şi susţinerea iniţiativelor de pace", se afirmă în proiectul de declaraţie. Evenimentul, la care sunt invitaţi cei mai importanţi lideri mondiali, ar urma să aibă loc la sediul central al Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York.

Administrația Trump consideră „un eșec periculos” atitudinea ONU în privința lui Bashar al-Assad, mai ales după ce acesta a utilizat armele chimice pe propriul popor. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate „au fost orbi” atât în privința Siriei, cât și în privința Coreii de Nord, care reprezintă o problemă de securitate internațională de decenii. Practic, Trump va cere „o mare reformă” în modul de funcționare al ONU sau va diminua din contribuția SUA la bugetul organizației, care este de 22% la bugetul general și 28% din fondurile alocate trupelor de menținere a păcii. Analiștii politici consideră că de „șantajul” lui Trump va vrea să profite China, gata să suplinească „deficitul” cauzat de americani, dacă vor tăia din fonduri, în schimb își va promova politicile în acord cu Rusia, și nu în sensul democrației și drepturilor omului.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va participa la această întrunire a Adunării Generale a ONU, ce va avea loc la New York pe 18 septembrie, potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că „nu intră în planurile preşedintelui” participarea la întrunire.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă