21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSancțiuni pentru Coreea de Nord, în valoare de un milliard de dolari,...

Sancțiuni pentru Coreea de Nord, în valoare de un milliard de dolari, venit din exporturi

Consiliul de Securitate al ONU analizează un proiect de rezoluție care ar tăia din venitul Coreii de Nord un miliard de dolari din exporturi, ca sancțiuni pentru programele balistic și nuclear ale acestei țări. În special, sunt vizate exporturile de cărbunele, fier, plumb și fructe de mare.

Votul Consiliului de Securitate al ONU este prevăzut pentru astăzi. Americanii s-au consultat cu chinezii în întocmirea listei de sancțiuni ca să evite un veto, nefăcându-se referire la sectorul petrolier.

Această nouă rezoluție vizează să aducă Phenianul la negocieri pentru a-și stopa testările balistice. .

Ansamblul noilor sancțiuni ar duce la privarea Coreei de Nord de un miliard de dolari venituri din exporturi, dacă acestea sunt adoptate și respectate în mod real de toți membrii Națiunilor Unite. Exporturile aduc nord-coreenilor trei miliarde de dolari în fiecare an, din care Phenianul folosește o mare parte pentru finanțarea programelor interzise de ONU.

Rezoluția propusă de Washington prevede de asemenea interzicerea afacerilor între companii străine și cele nord-coreene listate în rezoluția ONU, precum și stoparea oricărei investiții suplimentare ale companiilor ce au deja afaceri în derulare. Se interzice trimiterea de noi muncitori nord-coreeni în străinătate, o altă sursă de venit al regimului de la Phenian. Navelor nord-coreene care ar viola rezoluțiile ONU le va fi interzisă intrarea în porturile oricărei țări.

După primul test nuclear nord-coreean din 2006, ONU a impus șase rânduri de sancțiuni Coreii de Nord, dintre care două anul trecut, mai severe decât precedentele.

 

Cele mai citite

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă