4.1 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialRusia și SUA se bat să intre în grațiile Arabiei Saudite. Washington...

Rusia și SUA se bat să intre în grațiile Arabiei Saudite. Washington și Riad ar putea încheia un acord secret să prăbușească prețul petrolului

Rivalitatea dintre SUA și Rusia în Golful Persic trece prin resursele de petrol și obligatoriu prin Arabia Saudită, toate trei ocupând primele locuri în clasamentul țărilor producătoare de petrol.

Pe marii producători/cu resurse de petrol ai lumii și pe moneda în care vând petrolul se bazează întreaga strategie globalistă. Arabia Saudită este pentru petrodolar. Prima țară cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, Venezuela, sub regimul comunist al lui Maduro, trage spre Rusia. Și a ajuns pe butuci, revolte de stradă cu morți și răniți, populația fără alimentele de bază, „modelul Chile” aplicat din nou. Din cauza asta, Arabia Saudită devine singurul mare decident în domeniul petrolier ce poate schimba configurația noii ordini mondiale. Și către Riad fac cărare diplomații americani și ruși.

Rusia vrea reducerea producției de petrol

Pe 16-17 aprilie, președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, a făcut o vizită de mare însemnătate la Riad. A doua zi după plecarea ei, a aterizat șeful Pentagonului, James Mattis. Atât pentru Moscova, cât și pentru Washington, prioritatea în desfășurarea strategiilor din Orientul Mijlociu este stabilizarea prețului petrolului. Valentina Matvienko a discutat menținerea poziției Arabiei Saudite în OPEC – la 25 mai va avea loc un summit OPEC la Viena – în favoarea reducerii producției de petrol începând cu ianuarie 2017. Influența Arabiei Saudite este hotărâtoare printre celelalte țări OPEC. Rusia vrea extinderea acestei poziții până la sfârșitul anului. Refuzul extinderii deciziei de reducere a producției de petrol determină căderea prețului petrolului. Pentru economia Rusiei, prețul barilului de petrol este extrem de important. Declinul global al prețului petrolului din toamna anului 2014 a dus la căderea rublei, de la 32 la 60 de ruble pe dolar. Misiunea președintei Consiliului Federației Ruse la Riad a fost să convingă monarhia saudită să impună diminuarea producției de petrol la summitul de la Viena. Nu a plecat cu promisiuni clare, însă, la 20 aprilie, vorbind la un forum despre petrol ce a avut loc la Abu Dhabi, ministrul saudit al Energiei, Khaled al-Falih, a declarat că „există un acord de principiu pentru reducerea producției de petrol, ce ar urma să fie valabil pe următoarele șase luni, având  drept scop menținerea unui echilibru pe piața petrolului”. Al-Falih a atras atenția că nu toate țările membre și nemembre OPEC dau curs acestei decizii și ar fi bine să se alinieze. Misiune a Rusiei aparent îndeplinită.

Bashar al-Assad, mărul discordiei

La rândul ei, Arabia Saudită a cerut Moscovei să-și schimbe atitudinea în privința regimului sirian al lui Bashar al-Assad și în privința prezenței trupelor iraniene și a milițiilor șiite sponsorizate de Iran în Siria. Totodată, Matvienko a adus și oferta Moscovei pentru echipament militar, în special pentru scutul antiaerian S-400 Triumf. Adjunctul directorului Serviciului Federal pentru Cooperare de Tehnică Militară, Aleksei Frolkin, a declarat că „negocierile cu Arabia Saudită sunt în curs de derulare, în format complet”.

O eventuală cooperare a Rusiei cu aliatul strategic al SUA, încă din anii 1940, nemulțumește Casa Albă. Șeful Pentagonului, James Mattis, a efectuat o vizită la Riad pentru a discuta de implicarea militară și rezolvarea conflictului din Yemen, unde Teheranul sponsorizează și se implică direct în susținerea rebelilor Huti. Discuția lui Mattis cu oficialii saudiți a avut loc cu ușile închise. Atât Arabia Saudită, cât și SUA, numesc Iranul „un stat terorist”, ce încearcă să-și extindă influența nefastă în zonă.

„Arab NATO”

În contra acestei influențe, Arabia Saudită a format alianța numită de Riad „Arab NATO”, ce are ca scop victoria împotriva rebelilor Huti în Yemen, și apărarea strâmtorii Bab-el Mandeb, poarta exportului petrolului saudit. SUA cer Riadului să mărească producția de petrol, tocmai pentru a face prețul petrolului să cadă, „armă” sigură, economică, împotriva Rusiei. Un acord secret între SUA și Arabia Saudită în acest sens nu este exclus. Vizita de ieri la Moscova a ministrului saudit de Externe, Adel al-Jubeir, nu s-a terminat cum ar fi vrut Arabia Saudită, care a cerut clar stoparea influenței Iranului în regiune și căderea regimului Assad în Siria. Al-Jubeir a reiterat aceste cerințe la conferința de presă de după întâlnirea cu omologul său, Serghei Lavrov. Poziția Rusiei a fost aceeași, că prezența iranienilor în Siria este legitimă, au fost chemați de regimul legitim de la Damasc. Ministrul iranian al Apărării, Hossein Dehkan, se află deja la Moscova, unde se întrunește „trilaterala de securitate” Rusia-Iran-Siria (regimul Assad). Tot ieri, navele iraniene au hărțuit distrugătorul american USS Mahan, aflat în Golful Persic. Situația se tensionează și mai tare.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Joe Biden crede că politica economică a lui Donald Trump va fi un „dezastru”

Preşedintele american Joe Biden a criticat marţi cu fermitate politica economică pe care Donald Trump doreşte să o pună în aplicare, calificând-o drep un...

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...

Acciza la carburanți crește din ianuarie 2025: prețul benzinei și motorinei va urca cu până la 17 bani/litru

Proiectul prevede prelungirea ajutorului de stat de 20 de bani pe litru pentru motorina achiziționată, până la 30 iulie 2025 De la 1 ianuarie 2025,...
Ultima oră
Pe aceeași temă