Publicarea unor fotografii în care un refugiat apare cu cătușe la mâini și imobilizat la pământ de un agent dintr-un centru pentru solicitanții de azil din Germania a dus la o anchetă a poliției, informează Mediafax.
Patru angajaţi ai firmei private de securitate SKI, care lucrează într-un centru pentru solicitanţii de azil din Burbach, în vestul ţării, au fost arestaţi, iar contractul angajatorului lor a fost desfiinţat. Anchetatorii au început să interogheze sute de refugiaţi dintre cei 700 primiţi la Burbach, în acest centru administrat de o altă companie privată, European Homecare, pentru a încerca să afle dacă au fost comise şi alte fapte similare.
Scandalul a început duminică odată cu publicarea unei fotografii realizate cu un telefon mobil, între 10 şi 15 septembrie, în acest centru situat la circa 130 de kilometri de Koln, în Rhenania de Nord-Westphalia.
Ea arată un bărbat, prezentat ca fiind un algerian în vârstă de aproximativ 20 de ani, alungit pe sol cu cătuşe la mâini. În fotografie apar şi doi agenţi de securitate în uniformă, dintre care unul are piciorul pe gâtul bărbatului întins pe jos.
Feţele au fost blurate de poliţie dar potrivit procurorului general din Siegen (vest) Johannes Daheim, "ei pozează ca şi cum ar fi mândri de ceea ce fac".
"Sunt fotografii pe care nu le-am mai văzut decât la Guantanamo!", a declarat şeful poliţiei din Hagen (vest), Frank Richter. Site-ul de Internet al săptămânaului Der Spiegel compara, luni, această fotografie cu cea de la închisoare Abu Ghraib în Irak, unde militarii americani au torturat şi umilit deţinuţi irakieni.
Poliţia a anunţat că deţine o înregistrare video care prezintă un alt refugiat întins pe jos, obligat să se întindă pe o salta acoperită cu vomă şi ameninţat că va fi bătut dacă nu se supune.
Potrivit televiziunii regionale WDR, au fost comise abuzuri şi într-un centru din Essen (vest). Postul afirmă că dispune de certificatul medical al unui solicitant de azil în care sunt descrise rănile suferite de acesta.
Organizaţia pentru apărarea refugiaţilor Pro Asyl a condamnat aceste "maltratări masive". "Aceşti agenţi de securitate ai companiei private European Homecare nu sunt supuşi nici celui mai mic control", în timp ce Germania deleagă gestionarea unora dintre aceste centre unor firme private, denunţă ea.
Germania se confruntă cu un aflux masiv de refugiaţi, care fug de conflictele din Siria sau Irak, centrele de primire fiind folosite aproape de capacitatea maximă.