1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Guvernul Filip a pus miliardul furat pe umerii cetățenilor, transformându-l în datorie."...

„Guvernul Filip a pus miliardul furat pe umerii cetățenilor, transformându-l în datorie.” Analiză Deutsche Welle despre situația Republicii Moldova din ultimii ani

Republica Moldova trece printr-o situația deosebită din punct de vedere politic. Mai mulți analiști politici de la Chișinău au făcut o analiză pentru țara de la nord de Prut și au ajuns la concluzia că Moldova suferă din punct de vedere economic. Toată analiza a fost prezentată de către jurnaliștii de la Deutsche Welle.

Igor Volnițchi este unul dintre cei ce a comentat situația din Republica Moldova. El este un analist politic e la Chișinău ce crede că anul 2016 a fost unul groaznic pentru democrația Republicii Moldova.

„La capitolul eșecuri aş spune că această stabilitate, această dominare a vieții politice de o singură forță politică, a condus la o deteriorare a climatului democratic din R. Moldova. Astfel, țara, care s-ar părea că se află în condiții de stabilitate, totuși a făcut un pas înapoi, un regres, la capitolul consolidării instituțiilor democratice. Or, în condiții de pretinsă stabilitate, nu s-au reușit reforme adevărate în justiție sau scoaterea instituțiilor statului din captivitate. Nu s-a reușit să se distrugă acea imagine că statul R. Moldova este capturat. Din contră, toate deciziile au fost luate centralizat și modul acesta doar a întărit aceste impresii”, a comentat analistul pentru DW.

Un alt expert ce a vorbit despre Republica Moldova este Veaceslav Negruță, expert Transparency International și ex-ministru de Finanțe al R. Moldova. El este de părere că din cauza plicării politice în afaceri, mulți oameni și-au închis business-urile și au plecat din țară.

„Din păcate avem mai multe lucruri negative din punct de vedere economic. Guvernul încă nu-și vede rolul său într-o economie de piață, ca și regulator în funcționalitatea acestui stat. El brutal intră în anumite domenii și impune monopol acolo. Aceasta se întâmplă din cauza că grupurile de interes ale businessului s-au suprapus pe structurile statului. N-a fost realizat nimic în ceea ce privește securitatea energetică. Noi continuăm să cumpărăm energie electrică prin achitări în conturi off-shore”, a spus Veaceslav Negruță.

El mai susține că Guvernul Filip a reușit să pună un furt de un miliard, pe umerii cetățenilor convertindu-l în datorie.

„Guvernul Filip este unul care a finalizat procesele demarate în 2014-2015, atunci când s-a băgat mâna în rezervele valutare, iar acest executiv le-a convertit în datorie de stat și le-a pus pe umerii cetățenilor. Urmează să vedem ce se va întâmpla cu acel proiect de lege, care a fost propus în decembrie 2016 și care vine să legalizeze într-un fel ilegalitățile admise în domeniul fraudelor bancare. Astfel, se încearcă, sub pretextul legalizării capitalului, în esență să se bage amnistia ilegalităților. Dacă se va ajunge la aceasta, atunci nimeni nu va avea dreptul să întrebe de unde provin unele mijloace fixe, parţial provenite din acea fraudă bancară”, mai susține Veaceslav Negruță.

Siegfried Mureșan, europarlamentar român, crede că cooperarea UE și Moldova este pentru beneficiul cetățenilor țării, suportul UE fiind fabulos pentru moldoveni.

„Noi sprijinim implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Totuși, vă pot spune că implementarea acestuia pe parcursul anului trecut a fost greoaie. Legile au fost adoptate foarte încet, iar procesul trebuie accelerat și, mai ales, legile trebuie implementate. Acum, la început de an, aștept de la acest guvern să facă mai mult, iar noi vom măsura acest guvern nu numai după intenții, ci după ceea ce va face efectiv. Ritmul reformelor trebuie accelerat, sistemul bancar trebuie întărit, trebuie recuperat miliardul, iar cei care se fac responsabili trebuie să fie trași la răspundere. De asemenea, supervizarea bancară trebuie îmbunătățită, astfel ca asemenea furt să nu se mai întâmple niciodată. Procuratura, instituțiile anti-corupție trebuie reformate, astfel ca justiția să funcționeze pentru toți. Vreau să vă spun că UE știe foarte exact când procesul de reforme este real și când acesta este mimat. Vă pot spune că această luptă cu corupția va fi câștigată, iar cine crede că statul de drept nu va câștiga se înșală”, a declarat, în exclusivitate pentru DW, europarlamentarul.

Citiți mai multe detalii despre această analiză pe Deutsche Welle, aici:

Cele mai citite

Rapid București – Ulsan HD 1-2. Șumudică, învins de campioana Coreei de Sud

Rapid București - Ulsan HD 1-2. Giuleștenii au fost învinși de campioana Coreei de Sud, într-un meci amical disputat în cadrul stagiului de pregătire...

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă