12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialGazul rusesc întoarce vechea Europă împotriva SUA. Nord Stream-2 se va desfășura...

Gazul rusesc întoarce vechea Europă împotriva SUA. Nord Stream-2 se va desfășura de pe coasta Rusiei, Marea Baltică până în Germania

Noua lege americană ce impune sancțiuni Rusiei a stârnit o vâltoare în partea occidentală a Uniunii Europene, cea foarte interesată  de implementarea proiectului energetic Nord Stream-2 și Turkish Stream.

Germania și Austria s-au declarat împotriva oricăror sancțiuni ce le-ar împiedica să facă afaceri cu Rusia, iar mandatul Comisiei Europeană în privința Nord Stream-2 va fi discutat în septembrie.

Occidentul scindat de interese naționale

Proiectul de sancțiuni, care nu va mai putea fi anulat de președintele american odată ce va deveni lege, conține „o indicație”, că Administrația ar trebui să se opună proiectului Nord Stream-2, în favoarea producătorilor americani de energie pe piața europeană și ar trebui să asigure securitatea energetică a Ucrainei și a țărilor UE! Asemenea referiri îi îngrijorează pe toți cei implicați în proiectele Nord Stream-2 și Turkish Stream, elaborate de ruși în parteneriate cu țări membre UE și cu Turcia. Deși proiectul de sancțiuni americane se declară ca apărător al securității energetice și a alimentării cu energie în Europa, acesta atacă interesele unor țări europene care deja se află în negocieri avansate cu Rusia pentru proiectele amintite. Americanii consideră că ocolirea Ucrainei prin construcția unui nou sistem de gazoducte duce la un nou monopol și element de șantaj energetic, practicat de Rusia. Kremlinul prezintă construcția unei noi infrastructuri pentru transportul de gaz ca „o reducere a riscurilor asociate cu tranzitul prin Ucraina”, fără să precizeze că riscurile sunt generate de conflictul ruso-ucrainean. Desigur, există companii americane ce vor să intre pe piața transportului de gaz prin Ucraina, iar acestea stau între sursa de aprovizionare, Rusia, și consumatori – țări din vestul Europei. Nord Stream-2 izolează companiile americane implicate în Ucraina. Aflat în vizită în Finlanda, țară ce așteaptă să fie implicată în proiectul Nord Stream-2, președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat Statele Unite de „protecționism transfrontalier nedisimulat”.

Monopol rusesc vs protecționism american

Adică exact ce face Rusia în Ucraina, dar și în Siria, pentru a-și adjudeca și gazele din Mediterana-bazinul sirian, necesare pentru dezvoltarea celuilalt proiect, Turkish Stream. În urma acestor strategii, desfășurate cu sprijin militar și fără considerație față de popoare, Europa se alege cu refugiații, iar anumite țări din UE favorizează proiectele rusești. Germania deja a anunțat că va rezista protecționismului american, nu și celui impus de Kremlin, rezervându-și dreptul de „a coopera” cu companii rusești. Austria s-a declarat gata să-și salveze interese naționale în cazul în care sancțiunile antirusești ale SUA se vor extinde asupra unor companii europene și intenționează să atenționeze Comisia Europeană, Ministerul Federal pentru Europa și Ministerul Integrării și Afacerilor Externe. Companiile austriece OMV și Voestalpine sunt implicate în proiectul de gazoduct Nord Stream-2.

Investiții europene în Nord Stream-2

În luna aprilie, Gazprom, Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper și Wintershall au semnat acorduri de investiții în proiectul Nord Stream-2. Gazpromul rusesc va rămâne singurul acționar, în timp celelalte cinci companii europene vor asigura finanțarea a 50% din proiectul total, în valoare de peste nouă miliarde de euro. Gazoductul se va desfășura de pe coasta Mării Baltice până în Germania și va intra în funcțiune în 2019. Fiecare gazoduct va avea o capacitate anuală de 27,5 miliarde metri cubi. Directorul executiv al Comitetului german pentru Relații Economice Est Europene, Michael Harms, a declarat că va împiedica cu orice preț politizarea proiectului Nord Stream-2, atât de necesar pentru a compensa rata scăzută a producției în Europa.

UE va lua măsuri de protecție

Consiliul UE va discuta în septembrie despre un posibil mandat al Comisiei Europene pentru gazoductul Nord Stream-2. Comisia Europeană ar putea fi investită cu autoritatea de a negocia cu Rusia în privința gazoductului. Proiectul de mandat a fost deja înmânat țărilor membre UE, iar discuțiile vor începe în septembrie asupra măsurilor de protecție pe care UE trebuie să le ia în fața protecționismului american și al sancțiunilor impuse Rusiei, acționarul Nord Stream-2. Tot în septembrie, Finlanda se așteaptă să primească oferta de a participa la construcția gazoductului, care va tranzita țara. Ministrul finlandez al Afacerilor Economice, Kari Makinen, a declarat că tranzitul gazoductului Nord Stream-2 nu afectează piața internă a gazelor. Tot în septembrie se așteaptă și aprobările de construcție din Germania, Suedia și Danemarca.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă