3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiGeorge Ivașcu: "Suntem protejați! Nu încep exploatările la Roșia montană"

George Ivașcu: „Suntem protejați! Nu încep exploatările la Roșia montană”

„Într-adevăr, situaţia de la Roşia Montană, după cum ştiţi, statul român risca să piardă 4,4 miliarde de dolari la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acum, pe 2 iulie, în consens, cei 21 de membri reprezentanţi ai guvernelor din UNESCO au decis că interesul României este întemeiat şi raţional şi au decis amânarea acestui lucru până când se va lămuri litigiul pe care îl are România de rezolvat la Washington”, a declarat Ivaşcu la Antena 3.

Ministrul Culturii a menţionat că oricând se poate solicita intrarea pe lista UNESCO, iar până la finalizarea litigiului de la Curtea de Arbitraj nu se va exploata la Roşia Montană.

„Guvernul României, după ce am avut şi întâlnirea la CSAT, a hotărât că cel mai important pentru noi este amânarea, care înseamnă că trei ani de zile, până când procesul se va finaliza, nu se întâmplă absolut nimic. Noi printr-o simplă solicitare putem oricând reintra pe lista aceasta UNESCO. Dar ce trebuie specificat în mod special este că Legea 5 din 2000, precum şi Legea 422 din 2001 au declarat acest lucru ca fiind monument istoric de importanţă naţională şi universală. Deci noi suntem protejaţi oricum de legile noastre şi nu poate exploata nimeni şi ştiţi foarte bine că pentru a obţine orice aviz de exploatare sau orice alt lucru îţi trebuie aviz de la Mediu, de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale şi categoric de la Ministerul Culturii, ceea ce cu siguranţă, nu s-ar fi obţinut. Deci iată, în acest timp, oricum nu se putea exploata, în acest timp oricum nu se putea întâmpla nimic, decât riscul major ca România să piardă 4,4 miliarde de dolari”, a arătat George Ivaşcu.

El a subliniat că a fost consens la Comitetul Patrimonial UNESCO în privinţa propunerii României de amânare a înscrierii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO. Întrebat dacă fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a cerut respingerea propunerii României, Ivaşcu a răspuns afirmativ, precizând că a fost „un moment destul de delicat pentru România”.

„Statul român, Guvernul României, era reprezentat în mod oficial prin secretarul de stat, care avea mandat clar de a cere acest lucru (amânarea n.r.) şi de a susţine cauza României. Într-adevăr, din păcate, putem spune că a fost un moment destul de delicat pentru România, când, iată, un om care n-avea nicio calitate oficială, pentru că este fost demnitar al statului român, deci nu reprezenta statul român, s-a erijat şi a uzurpat, să zicem, calitatea ministrului secretar de stat trimis de către Guvernul României, spunând că el reprezintă România şi interesele ei. Într-adevăr, important pentru noi acum este că ei au înţeles foarte clar, a fost consens, deci niciuna din ţări nu a fost împotrivă. Aşadar putem considera o victorie a statului român prin faptul că, repet, chiar ei au spus, este întemeiat şi raţional să ne apărăm interesele statului român. Şi interesul statului român este în acest litigiu să nu piardă 4,4 miliarde de dolari”, a susţinut ministrul Culturii.

El a reafirmat că Guvernul a solicitat amânarea, nu retragerea dosarului de la UNESCO, până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj, fapt care nu este o premieră deoarece şi alte ţări au solicitat şi obţinut acelaşi lucru.

„S-a tot insinuat că nu există acest fel de amânare. Pot să vă spun că, iată, cred că acum doi ani de zile, Canada a susţinut acelaşi lucru, a obţinut această amânare. Chiar la sesiunea asta Franţa şi Belgia au obţinut tot amânare, pentru că e vorba de reprezentarea statului respectiv şi de interesele acelui stat. Că s-a insinuat cum că nu există această procedură de amânare”, a adăugat Ivaşcu.

Ministrul a mai subliniat că, în această perioadă, ar fi importantă dezvoltarea infrastructurii turistice din zonă.

„Cred că mult mai important pentru noi acum ar fi dezvoltarea infrastructurii în ceea ce priveşte turismul local, pentru că e un peisaj deosebit, un peisaj cultural de importanţă naţională şi universală şi cred că mai degrabă ne-am preocupa de acest lucru în această perioadă”, a spus ministrul George Ivaşcu.

În altă ordine de idei, ministrul Culturii a anunţat, joi, că Guvernul are în circuitul de avizare un proiect de lege pentru un fond de investiţii destinat patrimoniului.

„Pot să vă anunţ în premieră, că este pe circuitul de avizare acum un proiect de hotărâre de guvern prin care vom avea un fond de investiţii tocmai pentru a salva patrimoniul pe care îl avem şi evident de a construi, cum au făcut şi înaintaşii noştri, creând România modernă acum 100 de ani, de a construi noul patrimoniu”, a mai spus Ivaşcu.

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis luni, la Manama, în Bahrain, că propunerea Guvernului României de a amâna înscrierea Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO este una întemeiată şi raţională, având în vedere interesele statului român.

Cele mai citite

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă