5.6 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiGardienii încep protestele în închisori

Gardienii încep protestele în închisori

Salariații ANP reclamă condițiile precare de muncă și slaba încadrare cu personal din rețeaua penitenciarelor și refuză să mai presteze ore suplimentare fără plată, susținând că au acumulat deja, la nivel național, peste un milion de ore restante neplătite.

Acum șase luni, ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar fi promis că va rezolva chestiunea plăților restante dar nu s-a ținut de cuvânt, iar din acest motiv sindicaliștii îl consideră direct responsabil și îi cer, din nou, demisia.

„Într-o primă etapă, începând cu 1 august 2018, angajaţii din penitenciare refuză efectuarea de ore suplimentare şi alte atribuţii decât cele specifice funcţiilor ocupate, asigurându-se doar activitățile ce țin strict de siguranța penitenciarului chiar dacă acest lucru ar însemna că drepturile deținuților să nu fie acordate în totalitate. Acțiunile de protest se extind cu pichetarea penitenciarului, iar în luna octombrie ne alăturăm celorlalte sindicate din penitenciare afiliate FSANP, cu mitinguri în uniformă la Ministerul Justiției, la Administrația Națională a Penitenciarelor, cu marș de protest între cele două instituții. Tot în luna octombrie, ca ultimă formă de protest,  angajații din penitenciar vor refuza să intre în serviciu în cazul în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfășurarea misiunilor în condiții de siguranță”, anunță un comunicat transmis de Sindicatul Novo Legis, din cadrul Penitenciarului Botoșani.

Salariații ANP cer și anularea Ordonanței de Urgență „prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30% pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor”.

„Pe lângă lista de revendicări, cerem în continuare demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader”, precizează comunicatul semnat de Ionel Dimitrovici, președintele Sindicatului Novo Legis.   

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă