Comunitatea elenă din Constanța vrea să înscrie orașul în Cartea Recordurilor. De câteva luni, în rândul acesteia a încolțit ideea de a realiza cel mai mare dans sirtaki din lume. Nu este nici simplu, nici ieftin, dar este totuși realizabil, consideră membrii comunității. Lucrurile au intrat oarecum în linie dreaptă, pentru că recent a fost stabilită și data când se va încerca baterea recordului: 28 mai. Este o zi de sâmbătă, vremea ar trebui să fie bună și, în plus, suntem și aproape de alegerile locale.
Deși evenimentul nu este și va fi deloc politizat, ne putem aștepta ca partidele și candidații la alegeri să se mobilizeze și să participe în număr mare, ținând cont că ne vor cere votul peste numai câteva zile după acest eveniment. În teorie, sunt șanse ca recordul să fie doborât. Anton-Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene Elpis, este optimist. “Mulți au spus că sunt nebun, că nu am toate țiglele pe casă și că este exclus ca în Constanța să mai existe acest spirit civic. Vreau să contrazic pe toată lumea. Privim acest eveniment ca o bucurie a Constanței. Dobrogea este un ținut cosmopolit, în care trăiesc 18 etnii. Nu ați auzit aici de scandaluri între ele. Toată lumea a trăit în buna înțelegere. Acest lucru vrem să demonstrăm: Constanța este altfel decât restul țării“, a spus Antoniadis.
Interes internațional
Precedentul record mondial a fost stabilit în insula Volos din Grecia. Acolo au dansat, pe 31 august 2012, 5.614 persoane. Este, așadar, nevoie de 5.615 participanți pentru ca orașul Constanța să intre în Cartea Recordurilor.
La o populație de circa 300.000 de persoane, atât cât are municipiul, cifra pare realizabilă. La aceștia se adaugă și admiratori ai dansului grecesc din alte țări, de pe alte continente.
„Am primit telefoane de la oameni care vor să vină din Japonia, din Noua Zeelandă, Australia, Grecia, Italia, Turcia, Bulgaria.
O școală din Japonia vrea să trimită 18 elevi împreună cu un profesor, de exemplu. Din curiozitate, din bucuria de a dansa grecește, sunt varii motive. Toată lumea tratează cu bucurie fenomenul“, a spus Anton-Traian Antoniadis.
Lanț uman
Pregătirile pentru a intra în Cartea Recordurilor nu sunt deloc ușoare. Contractul în sine are 21 de pagini și este plin de clauze. Logistic este aproape un coșmar. Este nevoie de un arbitru, de porți de intrare, de oameni care să numere oameni, oameni care să supravegheze oamenii care numără oameni. În plus, la aproape 6.000 de oameni, se va forma un lanț uman de aproape 10 kilometri. Asta înseamnă mai mult decât lungimea stațiunii Mamaia, care este de 8 km. Nu va fi vorba însă despre un singur rând, ci oamenii vor fi aranjați pe mai multe rânduri. Locul propus de comunitatea elenă pentru eveniment este plaja Modern din Constanța.
Dansul în sine
Ar fi totuși o piedică: dansul propriu-zis. Deși nu este extrem de complicat, sirtaki nu este nici un dans foarte simplu. Comunitatea Elenă din Constanța a început însă o campanie de popularizare a dansului. Au filmat un sirtaki, și la viteză normală, și în slow-motion, și din față, și din spate, pentru a putea fi învățat mai ușor. Antoniadis a precizat, însă, că în curând se vor organiza repetiții în diverse locuri, pentru ca toți cei care doresc să vină pe 28 mai să învețe până atunci.
1.800 membri are Comunitatea Elpis din Constanța.
5.615 participanți sunt necesari pentru un nou record mondial.
ISTORIC
Primele colonii grecești
Grecii au o istorie îndelungată pe aceste meleaguri. Ei au întemeiat primele așezări din Dobrogea. În 657-656 î.Hr., potrivit cronicii lui Eusebios, coloniștii din Milet au întemeiat pe malul lacului Sinoe cetatea greacă Istros, numită de romani Histria. În a doua jumătate a secolului 6 î.Hr., Potrivit izvorului Pseudo-Skymnos, coloniștii, milesieni întemeiază Tomisul, Constanța de azi. În sudul Dobrogei s-au așezat grecii veniți din Heracleea Pontica, cei care au întemeiat Callatis, Mangalia de azi. În 1926, arheologii au descoperit încă o cetate grecească pe țărmul fostului golf Razelm, lângă Jurilovca, numită Orgame, atestată încă din secolul 7 î.Hr., în scrierile lui Hecataios din Milet.