2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Google îl omagiază pe Charlie Chaplin

VIDEO. Google îl omagiază pe Charlie Chaplin

Pentru a marca 122 de ani de la naşterea lui Charlie Chaplin, Google şi-a schimbat logo-ul cu un clip video dedicat faimosul comediant.

 

Charles Spencer Chaplin s-a născut la Londra, pe 16 aprilie 1889. În 1908 s-a alăturat companiei teatrale a lui Fred Karno, din care făcea parte şi Stan Laurel.

Primul sau film a fost Making a Living  în 1914. însă următorul film, Kid Auto Races at Venice (1914), avea să-i schimbe întreagă carieră. În această peliculă purta pantaloni lărgi împrumutaţi de la Roscoe ‘Fatty’ Arbuckle, nişte pantofi imenşi de-ai lui Ford Sterling, o jachetă minusculă, o pălărie melon şi o mustaţa de mărimea unei periuţe de dinţi.

Începând cu 1915, Chaplin a scris, regizat, produs şi, desigur, jucat în toate filmele sale. S-a alăturat companiei Essanay Company, iar în 1917 erau lansate The Immigrant (1917) şi Easy Street (1917).

În 1918, împreună cu fratele sau, îşi deschideau propriul lor studio în Los Angeles, iar în 1919 se asociau cu Douglas Fairbanks, Mary Pickford şi D.W. Griffith şi formau United Artists, pentru a-şi produce propriile filme. Dar primul film făcut de către Chaplin la această companie a fost A Woman of Paris (1923). Au urmat The Gold Rush (1925) şi The Circus (1928), pentru care a primit un Oscar. În 1931 lansă City Lights, iar următorul sau film a fost was Modern Times (1936), care s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari succese ale sale. Filmul The Great Dictator (1940), acuza regimul nazist. Chaplin interpretă un rol dublu, fiind u bărbier evreu ce luptase în primul război mondial şi maleficul Adenoid Hynkel, dictatorul Tomaniei.

În 1945 a început să lucreze la Monsieur Verdoux (1947), iar în 1952 lansă cel mai bun film sonor al sau, Limelight în care jucă şi bunul sau prieten, Buster Keaton. În acelaşi an, s-a trezit târât în isteria anti-comunistă ce pusese stăpânire pe SUA, fiind acuzat de autorităţi că ar avea tendinţe comuniste. Scandalizat şi deprimat, Chaplin a părăsit Statele Unite, plecând în Elveţia. În timpul şederii sale în Europa, a mai făcut două filme: A King în New York (1957), lansat în America cu 20 de ani mai târziu şi ultima să peliculă, A Countess from Hong Kong (1967), ce-i avea în distribuţie pe Marlon Brando şi Sophia Loren. Ironic, acesta a fost şi singurul insucces al lui Chaplin.

În 1969, Chaplin a început să lucreze la alte filme, printre care şi „The Kid” şi „The Circus”. Avea de gând să facă şi un film numit „The Freak” cu fiică să Victoria Chaplin în rolul principal, în care ea să poarte aripile pe care el însuşi le purtase cu 50 de ani în urmă în The Kid. Dar, pe atunci Chaplin avea deja 80 de ani şi s-a retras să locuiască în Vevey, Elveţia.

În 1975 a fost numit Cavaler de către Regină.

A murit în somn, în noaptea de Crăciun a anului 1977.

Google îşi modifică logoul frecvent pentru a omagia diferite personalităţi ale culturii universale sau pentru a marca evenimente speciale din istorie.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Industria României, în declin pentru al șaselea an consecutiv

Economiștii avertizează că România are nevoie de o politică industrială clară, sprijin pentru inovație și tehnologizare Industria României continuă să fie în declin pentru al...

Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidențiatului continuă, universităților vor organiza procesul direct

Rafila a atras atenția asupra distribuției inegale a medicilor în teritoriu și a reafirmat necesitatea implicării autorităților locale Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că...

Atac masiv al rușilor cu 120 de rachete și 90 de drone asupra Ucrainei

Au fost explozii în mai multe orașe, inclusiv la Kiev, soldate cu cel puțin cinci morți și 15 răniți A fost una dintre cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă