5.3 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialSfârşitul evoluţiei? Cercetătorii spun că inteligenţa umană a atins dezvoltarea maximă

Sfârşitul evoluţiei? Cercetătorii spun că inteligenţa umană a atins dezvoltarea maximă

Am inventat penicilina, navetele spaţiale, computerele şi chiar inimile artificiale, printre multe alte lucruri. Unii cercetători care au încercat să descopere care va fi următorul pas în evoluţia creierului uman susţin că puterea creierului omenesc a atins punctul maxim, scrie cotidianul britanic Daily Mail. Astfel, este imposibil, din punct de vedere fizic, să devenim mai deştepţi, potrivit specialiştilor.

Ei susţin că, pentru a deveni încă şi mai inteligent, creierul uman ar avea nevoie de cantităţi mari de energie suplimentară şi oxigen, pe care nu le poate obţine.

Cercetătorii Universităţii Cambridge au studiat structura creierului uman şi au stabilit de câtă energie au nevoie celulele sale. Simon Laughlin, profesor de neurobiologie, a declarat: „Am demonstrat că encefalul uman are nevoie de energie pentru a funcţiona şi această necesitate este suficientă pentru a ne limita performanţele şi a ne determina aspectul. Posibilităţile de deducţie cer o cantitate mare de energie pentru a fi căutate noi relaţii şi a fi corelate constant informaţii din diferite surse. Aceste cereri de energie înseamnă că există o limită pentru informaţia pe care o putem procesa.”

Alţi cercetători susţin că reţeaua de fibre a creierului care conectează diferite arii nu poate fi îmbunătăţită. Ei au descoperit că cei mai inteligenţi oameni au cele mai vaste reţele de conexiuni, cu mesaje transmise foarte rapid între diferite porţiuni ale creierului. Ed Bllmore, profesor de psihiatrie la Cambridge, unde s-a specializat în imagistica creierului, a măsurat eficienţa cu care diferite arii ale acestuia comunică între ele.

El a descoperit că impulsurile circulă mai repede în cazul oamenilor mai inteligenţi şi, respectiv, mai încet, în cazul celor cu un IQ mai scăzut. El a declarat: „Integrarea rapidă a celulelor nervoase este corelată mai ales IQ-ului superior. Se plăteşte un preţ pentru inteligenţă. Să devii mai cerebral înseamnă conexiuni mai bune între diferite porţiuni ale creierului, dar asta duce până la limită şi nivelul de energie disponibilă şi spaţiul necesar legăturilor”.

Martjin den Heuvel, profesor de psihiatrie la centrul medical olandez din Utrecht, care de asemenea studiază modul în care conexiunile interne ale creierului influenţează nivelul de IQ, a spus: „O creştere a puterii creierului ar produce o creştere disproporţionată a consumului de energie. Este periculos să facem presupuneri despre viitorul îndepărtat, dar este evident că există constrângeri asupra inteligenţei.”

 

 

 

Cele mai citite

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Piața mondială a petrolului, bine aprovizionată în 2025, conform AIE

Cererea de petrol este prognozată să crească ușor mai mult, decât se estimase, în special pentru măsurile economice recente, adoptate în Asia Agenția Internațională pentru...

Detalii noi despre prăbușirea avionului Jeju Air: Date extrase din cutiile negre

Autoritățile sud-coreene au făcut progrese semnificative în ancheta privind prăbușirea avionului Jeju Air în Muan, Coreea de Sud, care a dus la moartea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă