21.4 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialSalvaţi Copiii vrea modificarea Legii privind protecţia drepturilor copilului

Salvaţi Copiii vrea modificarea Legii privind protecţia drepturilor copilului

Salvaţi Copiii a trimis Guvernului şi Parlamentului un document prin care solicită modificarea Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, printre propuneri fiind sancţionarea nerespectării obligaţiilor angajaţilor DGASPC şi tratarea copilului cu respect de către cadrele didactice, informează Mediafax.

În documentul trimis autorităţilor, Salvaţi Copiii România solicită modificarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, atrăgând atenţia asupra factorilor de risc pentru copiii din România.

Organizaţia a identificat ca factori de risc existenţa unui număr important de copii fără acte de identitate şi lipsa unei proceduri clare de înregistrare, numărul mare de abandonuri, având în vedere că peste 1.300 de copii au fost în această situaţie în 2010, copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, abandonul şcolar (aproape 76.000 de copii cu vârsta învăţământului primar nu merg la şcoală), abuzurile asupra copilului (numai în primele trei luni ale anului, autorităţile au fost sesizate cu privire la 2.893 cazuri de abuz iar 40 la sută sunt situaţii de abuz asupra unor copii mai mici de şapte ani).

Propunerile de modificare a Legii 272/2004 vizează dreptul la identitate al copilului, gratuitatea expertizei medico-legale, protecţia copiilor lipsiţi de îngrijirea părinţilor pe perioada în care aceştia se află la muncă în străinătate dar şi a copiilor cetăţeni români aflaţi în străinătate neînsoţiţi, obligaţia de înscriere a copilului la şcoală, tratarea copilului cu respect de către cadrele didactice şi responsabilitatea DGASPC în protecţia copiilor cărora le-au fost aplicate pedepse fizice cu gravitate redusă.

De asemenea, Salvaţi Copiii, face propuneri de modificare referitoare la măsurile de protecţie specială cu referire la drepturile şi îndatoririle părinteşti, la termenul de 48 de ore pentru validarea măsurii plasamentului de urgenţă, la dreptul de a consimţi la adopţie al părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau căruia i s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti, sancţionarea nerespectării obligaţiilor angajaţilor DGASPC, însoţirea copilului de către un reprezentant al Serviciului Public de Asistenţă Socială în faţa organelor de cercetare penală şi înfiinţarea Avocatului Copilului.

Organizaţia neguvernamentală precizează că propunerile de modificare au fost elaborate după o atentă analiză a formei actuale a legii şi după o serie de consultări în Bucureşti şi alte 14 localităţi, la care au fost invitaţi peste 220 de specialişti cu responsabilităţi în acest domeniu: jurişti, psihologi, asistenţi sociali, poliţişti, asistenţi medicali, educatori şi tineri voluntari.

Cele mai citite

Ce se va întâmpla cu Alfred Bulai după infarctul suferit în arest

Sociologul Alfred Bulai a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău în arest. Surse spun că acesta a făcut infarct şi va...

Nicolae Ciucă își lansează cartea „În slujba țării”. „O să mă vedeți așa cum sunt“

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, își va lansa duminică, la ora 14:00, cartea intitulată „În slujba țării”, în localitate Cetate, din județul Dolj, aproape de...

Rusia lovește orașul ucrainean Kosteantînivka: 3 morți și 3 răniți

Un atac rusesc asupra oraşului Kosteantînivka a ucis trei persoane şi a rănit alte trei. Acesta a vizat atât un bloc de locuinţe, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă