0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomânia vrea să intre Cartea Recordurilor, adunând cei mai mulți participanți la...

România vrea să intre Cartea Recordurilor, adunând cei mai mulți participanți la un curs de resuscitare

România ar putea intra în Cartea Recordurilor pentru organizarea celui mai mare curs de resuscitare din lume, la care vor participa minimum 11.900 de persoane, informează Agerpres.

Cursul va fi organizat, în luna mai, de Asociaţia Societatea de Salvare Bucureşti şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF).

„Dacă nu o să fie 12.000 (de oameni – n.r.) şi o să fie 11.800, chiar dacă nu va fi record Guinness, pentru noi va fi un record, iar pentru Bucureşti va fi un avantaj. Numărul minim de participanţi ca să poată fi stabilit un record este de 11.900. Noi nu urmărim în primul rând recordul, urmărim să educăm cât mai mulţi oameni în domeniul resuscitării”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Societatea de Salvare Bucureşti, Cristian Grasu. 

Precedentul record a fost stabilit pe 17 septembrie 2013, în Germania, unde 11.840 de cursanţi au învăţat simultan procedurile de resuscitare. 

Potrivit lui Cristian Grasu, evenimentul de la Bucureşti va avea loc în contextul împlinirii a 110 ani de la înfiinţarea Ambulanţei. 

„Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov este Societatea de Salvare din Bucureşti din 1906. Societatea de Salvare din Bucureşti a fost prima salvare din statul român şi a fost înfiinţată pe 28 iulie 1906″, a precizat Cristian Grasu. 

El a menţionat că participanţii la evenimentul intitulat „Record pentru viaţă – 110 ani de salvare a vieţii” vor învăţa evaluarea unui pacient, recunoaşterea stopului cardio-respirator, compresiile toracice şi ventilaţia, la sesiunea de resuscitare urmând să participe minim 600 de instructori. 

„În 2014 Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a efectuat 424.680 de cazuri, dintre care 2.692 de persoane au fost în stop cardio-respirator şi din această cifră 59 de persoane au fost readuse la viaţă. În 2015 vorbim despre 447.939 de persoane asistate de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov din punct de vedere medical, iar numărul de stopuri cardio-respiratorii a fost de 2.750. Dintre acestea, 108 persoane au fost readuse la viaţă. Rata de resuscitare în România este de 3,92%, alarmant de mică”, a declarat managerul SABIF, Alis Grasu. 

Conform reprezentantei SABIF, prea puţini sunt cei aflaţi lângă o persoană în stop cardio-respirator care ştiu să acorde primul ajutor până la sosirea Ambulanţei. 

La evenimentul din mai sunt aşteptaţi să participe peste 12.000 de români. Alături de personal medical fiecare participant va aplica pe un manechin procedura standard de 30 de compresii cardiace şi două insuflări pulmonare. Performanţa cursanţilor va fi atestată ca record mondial de specialiştii Guinness World Records. În acest sens, un reprezentant GWR va fi prezent pe Arena Naţională, în ziua evenimentului. 

Înscrierea participanţilor la eveniment se face pe www.recordpentruviata.ro, iar primele 12.000 de persoane înscrise vor fi alertate de fiecare dată când un om va fi în stop cardio-respirator în apropierea lor. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă