6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialPescarii acuză că au fost pescuiţi

Pescarii acuză că au fost pescuiţi

Aapărut o nouă taxă pentru pescuitul comercial şi a fost modificat regimul în pescuitul pentru consumul propriu. Autorităţile susţin că totul este perfect legal, dar pescarii se plâng că, în aceste condiţii, sunt obligaţi să devină braconieri.

Pe 28 decembrie, între chefurile de Crăciun şi de Anul Nou, Guvernul a adoptat Ordonanţa 127/2010, care modifică legislaţia privind pescuitul în Delta Dunării. Conform noului act normativ, publicat în Monitorul Oficial în ziua de Revelion, administratorul resurselor piscicole din Deltă nu mai este Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, cum se întâmplă încelelalte zone acvatice ale României, ci Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Ca urmare, permisele pentru pescuitul comercial eliberate anterior de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură nu mai sunt valabile. Cei peste 1.700 de pescari profesionişti existenţi în Deltă vor fi obligaţi să se adreseze Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea şi să ceară emiterea unei autorizaţii speciale, în valoare de 2.500 lei anual.

„Legea ne permite să autorizăm activităţile economice de pe teritoriul ARBDD. Jumătate din această taxă va ajunge în bugetele localităţilor din Deltă în care au domiciliul pescarii, iar diferenţa rămâne la CJ Tulcea”, susţine Constantin Cabuz, secretar al CJ Tulcea.

Redevenţă mascată?

Asociaţiile de pescari susţin însă că taxa pentru pescuitul comercial este o redevenţă mascată pe resursa piscicolă care era plătită, până în 2005, de patronii cherhanalelor. Guvernul Tăriceanu a desfiinţat redevenţa pe peşte, care însuma peste un milion de euro pe an. Începând de la 1 ianuarie a.c., această sumă urmează a fi achitată de pescari. Pentru a legaliza taxa, Guvernul Boc a modificat articolul 11 al Legii ARBDD, introducând o virgulă care extinde taxarea de la activităţile de turism şi de agrement, cum prevedea până acum legea, la toate activităţile economice desfăşurate în Deltă.

Dan Verbina, preşedintele federaţiei care reuneşte peste 70% din pescarii Deltei, a declarat că „aceştia nu au bani să plătească 2.500 lei pe an pentru autorizaţie la CJ Tulcea, la care se mai adaugă 250 lei pentru permisul de pescuit şi autorizaţie de mediu emise de ARBDD. Instituirea acestor taxe va transforma pescarii în braconieri”.

Guvernul a stabilit noi reguli şi pentru pescuitul destinat consumului localnicilor. Până acum, cei 14.000 de locuitori ai Deltei puteau pescui zilnic, gratis, trei kilograme de peşte, utilizând scule similare pentru pescuitul comercial. La propunerea CJ Tulcea şi a ARBDD, Executivul a anulat prin ordonanţa citată limita de trei kilograme de peşte pe zi pentru fiecare localnic.

Conform Ordonanţei 127, pescuitul pentru consum familial se poate face doar cu undiţa, precum pescuitul sportiv. Această măsură este interpretată de localnici ca o liberalizare a braconajului piscicol, pentru că autorităţile nu vor mai putea confisca peştele de la localnici, chiar dacă l-au braconat, pentru că se va invoca consumul familial prevăzut în respectivul act normativ şi nimeni nu va putea dovedi că peştele nu a fost prins cu undiţa.

Cele mai citite

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă