Deşi primăvara va veni mai târziu în acest an, iar ninsorile par să nu se oprească, meteorologii spun că există premisele necesare pentru a avea recolte bune în agricultură.
Prognoza pentru această primăvară le dă speranţe agricultorilor, care cred că ar putea obţine producţii mai bune decât în anul anterior. Acesta ar putea fi un semnal bun, mai ales în contextul în care, la nivel global, se estimează creşteri mari de preţuri la alimente.
„Rezerva de apă din sol este apropiată de optim, iar la sfârşitul lunii martie pot începe însămânţările. Sunt favorizate şi culturile de porumb şi floarea-soarelui. Pentru aprilie, estimăm cantităţi de precipitaţii de 40-60 de litri/metrul pătrat, dar important este ca acestea să se înregistreze uniform, pe tot parcursul lunii. Avem speranţa unui an agricol bun”, susţine Elena Mateescu, şeful Serviciului Agrometeorologie de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Potrivit specialistului de la ANM, spre sfârşitul lunii martie se estimează o reluare a proceselor vegetative la plantele care acum se află în faza de repaus biologic. Totuşi, pomii fructiferi, precum piersicii şi caişii, rămân în continuare vulnerabili la alternanţele dese de temperaturi calde-reci din această perioadă.
„Încălzirea bruscă provoacă stres”
O apreciere mai exactă în ceea ce priveşte agricultura se poate face din aproape în aproape şi nu pe termen lung, pentru că pot apărea fenomene neaşteptate. „O încălzire bruscă, de la 3-4 grade, în medie, la 22-25 de grade are un efect de stres vegetativ negativ, care nu poate fi încă evaluat. Ca să facem o estimare a recoltei, cerealele trebuie să fie în faza de burduf, care se atinge în aprilie”, a declarat şi Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Fenomenele meteo din această iarnă nu au afectat culturile decât într-o foarte mică măsură, la viţa-de-vie şi pomii fructiferi din anumite zone ale Moldovei.
Valori apropiate de normal
Totuşi, temperaturile din această primăvară vor fi apropiate ca valori de cele înregistrate în anii anteriori. Excepţie au făcut primele zile din martie, când a fost vreme de iarnă. „Pentru următoarele zile, ne aşteptăm la o vreme mai rece decât în mod normal, cu cinci grade sub norma climatologică. Sperăm ca acesta să fie ultimul episod de iarnă. Spre sfârşitul săptămânii, temperaturile vor creşte şi vor fi pozitive atât ziua, cât şi noaptea”, a declarat Simona Andrei, meteorolog de serviciu la ANM.