Anul nou este celebrat la sinagoga din Tulcea.
Evreii din întreaga lume se pregătesc în acestă săptămână de Anul Nou! În Iudaismul tradiţional, Rosh HaShanah – „Capul Anului” este sărbătorit în primele două zile ale lunii „Tishrei” – a şaptea „lună nouă” din calendarul iudaic, ajuns la anul 5775 – care de obicei e în septembrie sau octombrie.
În acest an, în premieră, membrii Comunităţii Evreieşti din Constanţa, după tradiţionalul Ajun din seara de 24 septembrie – care a fost sărbătorit la sediul Comunităţii, din strada Sarmisegetusa din Constanța, s-au deplasat la Tulcea. Aici, la invitaţia Comunităţii din Tulcea şi cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor (FCER) şi a Joint Distribution Committee România participă la celebrările găzduite de Templul Coral din Tulcea, construit în 1888, recent inaugurat după o amplă renovare şi restaurare. La Constanţa nu mai există un lăcaş al cultului mozaic, Sinagoga Mare din strada C.A. Rosetti urmând să intre, la rândul ei, într-un amplu proces de restaurare, ca şi sediul Comunităţii.
Sinagoga din Tulcea are o arhitectură nemaiîntâlnită la alte sinagogi din România: este o clădire impunătoare, cu o faţadă simetrică şi două turnuri robuste. Interiorul templului are un Aron-Kodeş amplu (Arca Sfântă în care se păstrează sulurile Torei), iar candelabrele şi mozaicul de pe podea sunt de aceeaşi vârstă cu sinagoga. Ultimul rabin în Şil-ul din Tulcea, Isac Iţhac, a oficiat până în 1954, după care au mai venit ocazional rabini din Galaţi sau Bucureşti. Chiar şi aşa, sulurile Tora au fost scoase tot mai rar, pentru că populaţia evreiască s-a tot împuţinat, iar pentru scoaterea sulurilor e nevoie de prezenţa a cel puţin 10 bărbaţi.
Începând de luna trecută, preşedinte al Comunităţii Evreieşti din Constanţa a fost ales Sorin-Lucian Ionescu. În mandatul său, se doreşte o revigorare a activităţii Comunităţii şi prezenţei membrilor săi în viaţa socio-culturală a Dobrogei, primirea de noi membri (inclusiv simpatizanţi) şi prezervarea patrimoniului (clădiri, temple de cult, cimitire).