0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum sărbătoresc evreii din Constanța anul 5775

Cum sărbătoresc evreii din Constanța anul 5775

Anul nou este celebrat la sinagoga din Tulcea.

Evreii din întreaga lume se pregătesc în acestă săptămână de Anul Nou! În Iudaismul tradiţional, Rosh HaShanah – „Capul Anului” este sărbătorit în primele două zile ale lunii „Tishrei” – a şaptea „lună nouă” din calendarul iudaic, ajuns la anul 5775 – care de obicei e în septembrie sau octombrie.

În acest an, în premieră, membrii Comunităţii Evreieşti din Constanţa, după tradiţionalul Ajun din seara de 24 septembrie – care a fost sărbătorit la sediul Comunităţii, din strada Sarmisegetusa din Constanța, s-au deplasat la Tulcea. Aici, la invitaţia Comunităţii din Tulcea şi cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor (FCER) şi a Joint Distribution Committee România participă la celebrările găzduite de Templul Coral din Tulcea, construit în 1888, recent inaugurat după o amplă renovare şi restaurare. La Constanţa nu mai există un lăcaş al cultului mozaic, Sinagoga Mare din strada C.A. Rosetti urmând să intre, la rândul ei, într-un amplu proces de restaurare, ca şi sediul Comunităţii.

Sinagoga din Tulcea are o arhitectură nemaiîntâlnită la alte sinagogi din România: este o clădire impunătoare, cu o faţadă simetrică şi două turnuri robuste. Interiorul templului are un Aron-Kodeş amplu (Arca Sfântă în care se păstrează sulurile Torei), iar candelabrele şi mozaicul de pe podea sunt de aceeaşi vârstă cu sinagoga. Ultimul rabin în Şil-ul din Tulcea, Isac Iţhac, a oficiat până în 1954, după care au mai venit ocazional rabini din Galaţi sau Bucureşti. Chiar şi aşa, sulurile Tora au fost scoase tot mai rar, pentru că populaţia evreiască s-a tot împuţinat, iar pentru scoaterea sulurilor e nevoie de prezenţa a cel puţin 10 bărbaţi. 

Începând de luna trecută, preşedinte al Comunităţii Evreieşti din Constanţa a fost ales Sorin-Lucian Ionescu. În mandatul său, se doreşte o revigorare a activităţii Comunităţii şi prezenţei membrilor săi în viaţa socio-culturală a Dobrogei, primirea de noi membri (inclusiv simpatizanţi) şi prezervarea patrimoniului (clădiri, temple de cult, cimitire).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă