O echipă de informaticieni din Cluj lucrează la un site care va semnala străzile pe care sunt blocaje în trafic. Informaţiile vor fi actualizate permanent cu ajutorul unei „flote” de peste 6.000 de maşini cu GPS.
Un sistem prin care să poată depista din timp blocajele din trafic, pentru a le putea evita, este visul oricărui şofer din marile oraşe. Acest vis poate deveni realitate cu un proiect al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, care a decis să achiziţioneze prin licitaţie realizarea unui site de prezentare, în timp real, a celor mai aglomerate străzi. Proiectul valorează 117.825 lei, din care 75% sunt bani publici. Site-ul este programat de angajaţii companiei AROBS Transilvania, cel mai mare producător de GPS-uri din România, firmă care a câştigat licitaţia organizată anul trecut.
Camelia Iuşan-Cociş, reprezentanta companiei, spune că principiul de utilizare va fi unul foarte simplu. „Userul”, adică persoana care foloseşte site-ul, alege judeţul despre care doreşte să afle informaţii. Apoi, software-ul folosit pentru funcţionarea site-ului generează automat un clasament al celor mai aglomerate 10 străzi din judeţul cu pricina. Informaţiile sunt actualizate permanent şi automat. Ele provin de pe un server care centralizează datele furnizate de peste 6.000 de sisteme de localizare globală, produse de compania clujeană şi care au fost deja instalate pe maşini aflate în trafic. „Flota” de GPS-uri care alimentează cu date serverele companiei AROBS aparţine, de fapt, proprietarilor maşinilor, companii care participă la acest proiect. Acestea activează în domenii precum transportul de persoane ori de mărfuri, în cel al închirierii de maşini ori în taximetrie. Automobilele sunt dotate cu modele de GPS-uri fabricate chiar de compania clujeană. Proprietarii maşinilor implicate în sistemul de culegere de date spun că iniţiativa este una care îi ajută să optimizeze traseele maşinilor şi, astfel, să îşi scadă cheltuielile cu carburantul. Companiile participante la acest proiect activează în toată ţara.
Accesul la site va fi gratuit
Site-ul va afişa inclusiv viteza medie de deplasare pe străzile unde sunt blocaje, mai spun informaticienii. Astfel, utilizatorii site-ului vor şti cum să îşi configureze traseele, în aşa fel încât să poată evita zonele aglomerate. De asemenea, site-ul va conţine date despre amplasarea radarelor şi despre lucrările la carosabil. Potrivit, Cameliei Iuşan-Cociş, site-ul va deveni funcţional în luna septembrie. Acum, el este prezent în varianta beta la adresa www.traficok.ro. Site-ul va putea fi accesat de pe orice calculator. „Este un serviciu public, rezultat în urma parteneriatului cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale”, ne-a spus reprezentanta companiei care realizează site-ul. Potrivit acesteia, TrafficInfo este un proiect AROBS Transilvania Software cofinanţat de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, prin programul „Economia bazată pe cunoaştere”. Camelia Iuşan-Cociş mai precizează că datele pentru acest site sunt furnizate gratuit, deoarece există o finanţare publică pentru acest proiect. Obiectivele generale ale proiectului sunt accelerarea introducerii pe piaţă a aplicaţiei şi pregătirea pentru lansarea TrafficInfo ca serviciu gratuit destinat populaţiei, totul pentru atingerea scopului final: eficientizarea transportului rutier în România, a adăugat Camelia Iuşan-Cociş.
75% din costul proiectului, care se ridică la 118.000 de lei, va fi suportat din bani publici. Accesul la informaţiile de pe site va fi gratuit.