10 milioane de căsătorii timpurii au loc anual în toată lumea. Copiii sunt căsătoriţi pentru a pecetlui alianţe, pentru a păstra tradiţia sau din motive economice: familia scapă de o gură de hrănit.
Primele trei ţări în topul căsătoriilor timpurii sunt Niger, Ciad şi Mali. Pe locul patru este Bangladesh-ul, iar India este pe locul 13, scrie BBC News.
Aproximativ 14 milioane de adolescente între 15 şi 19 ani nasc în fiecare an. Fetele din acest grup de vârstă sunt de două ori mai expuse riscului să moară în timpul sarcinii sau după ce nasc, faţă de tinerele de 20 de ani.
India: Nouă nu ne pasă şi facem nunta oricum
Aproximativ 40% din totalul căsătoriilor timpurii care au loc în toată lumea se întâmplă în India, deşi sunt interzise, iar amenda este de aproximativ 1300 lire şi doi ani de închisoare.
„Mă enervează că guvernul încearcă să ne oprească. Aşa am făcut lucrurile dintotdeauna. De ce nu ne lasă să căsătorim minorii? Nouă nu ne pasă şi facem nunta oricum”, explică bunicul unor fete de 6 şi 11 ani, la a căror nuntă a asistat jurnalista de la BBC.
De altfel, ar fi şi greu ca autorităţile să intervină şi să oprească nunta: întregul sat participă la organizarea căsătoriei şi nimeni nu va anunţa poliţia, explică un membru al unei organizaţii non-guvernamentale din Rajahstan.
Rukhmani are acum 26 de ani şi doi copii, însă a fost măritată la 6 ani şi a început să trăiască cu soţul ei când avea 15 ani. „Dacă n-aş fi fost măritată atât de timpuriu, aş fi putut învăţa să scriu şi să citesc şi n-aş fi stat toată ziua în arşiţă, muncind la câmp„, i-a povestit femeia jurnalistei de la BBC.
Mamta este o altă tânără care a fost măritată când era copil. Şi ea regretă că nu a avut şansa să înveţe, ca să fie independentă. Acum, ea este obligată să suporte bătăile soţului ei.
Potrivit unui studiu al Centrului Internaţional de Studii asupra femeilor (ICRW) indiencele căsătorite înainte să împlinească 18 ani sunt de două ori mai expuse abuzurilor soţului decât tinerele care se căsătoresc mai târziu.
Bangladesh: Înainte, eram un copil, acum am un copil- fată de 14 ani
Nici în Bangladesh situaţia nu este mai bună: ţara ocupă primul loc în topul căsătoriilor timpurii, în sudul Asiei şi locul patru în lume, deşi şi aici căsătoriile între minori sunt interzise. În Bangladesh, fetele sunt măritate în momentul în care ajung la pubertate şi se mută cu soţii lor imediat după căsătorie.
„Cu ce mă ocup după ce m-am măritat? Spăl vase, curăţ podelele, spăl rufe şi gătesc”, spune Seema, care are 14 ani, iar soţul ei, 19. Fata este şi însărcinată în patru luni.
„Înainte, eram un copil, acum o să am un copil. Sigur că este înspăimântător”, explică tânăra.
„Cea mai mare parte a populaţiei trăieşte la limita sărăciei, iar prioritatea familiei este să îşi mărite fetele cât mai repede, ca să aibă cine să le întreţină”, explică directorul organizaţiei Action Aid Bangladesh, Farah Kabir,.
Singura soluţie pe care o au fetele este să se angajeze în industria textilă. Aşa, ele câştigă bani, iar părinţii nu le mai mărită.
Munni a refuzat să se căsătorească la 13 ani şi acum este cusătoreasă. „Nu cred că părinţii mei vor să mă mai mărite acum. Se gândesc ‘Fiica noastră câştigă bine acum, ne ajută’„.
România: 16 ani, vârsta legală de căsătorie şi vârsta medie la care se mărită fetele rrome
În iulie, presa vuia: o fetiţă de 12 ani din judeţul Constanţa a fost legată cu lanţul de pat ca să nu fugă, pentru că nu voia să se mărite. Familia ei o vânduse. Soţul ei avea tot 12 ani şi a eliberat-o deoarece nu îi plăcea de ea.
În septembrie, presa relata despre căsătoria întreruptă a fiului interlopului Cosmos Tănase cu o tânără de 15 ani, care nu a reuşit să obţină dispensa pentru căsătorie, în Iaşi.
În 14 septembrie, Uniunea Naţională a Comunităţilor de Rromi (UNCR) anunţa că lansează o campanie de prevenire şi combatere a căsătoriilor timpurii. De altfel, numai 5% dintre comunităţile rrome practică acest obicei- e vorba de cele tradiţionale (cum sunt căldărarii sau ursarii, n.r.), a explicat atunci secretarul general al UNCR, Mihai Neacşu.
Unul dintre primele cazuri care a atras atenţia nu numai presei româneşti, dar şi comunităţii internaţionale a fost căsătoria fiicei „regelui” Cioabă, o fetiţă de 14 ani, cu un băiat de 15 ani.
Deşi Ana-Maria şi Mihai Biriţă au spus atunci că este dorinţa lor să se căsătorească, Direcţia de Protecţie a Copilului a intervenit, la solicitarea raportorului Uniunii Europene, baroneasa Emma Nicholson. În 2007, cei doi şi-au sărbătorit a doua căsătorie şi primul copil.
În 2004, situaţia femeilor rrome arăta cam aşa: 35% dintre ele se căsătoriseră înainte de 16 ani, 31%, între 17 şi 18 ani, 26%, între 19 şi 22 ani, 8%, după 22 ani, conform unui raport UNICEF elaborat pentru Centrul Educaţia 2000+.
24,5% dintre tinerele între 12 şi 18 ani erau căsătorite, cu acte sau fără acte, povesteau mamele lor. Dintre acestea, 13,3% aveau deja un copil.
Vârsta medie de căsătorie a unei fete de etnie rromă, în România, este de 16 ani.
În România, conform noului Cod Civil, vârsta legală pentru căsătorie este 16 ani- însă se poate face numai cu încuviinţarea părinţilor, în temeiul unui aviz medical şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul (articolul 272).