2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Franței: Fondurile europene pot salva satul românesc

Ambasadorul Franței: Fondurile europene pot salva satul românesc

 

Ambasadorul François Saint-Paul a afirmat că țara noastră se confruntă cu o situație asemănătoare cu cea din Franța anilor 1930.

Ambasadorul Franței în România, François Saint-Paul, îi încurajează pe români să utilizeze fondurile europene destinate dezvoltării rurale pentru a salva satul românesc. Diplomatul francez a participat miercuri la cea de-a cincea ediţie a „Întâlnirilor rurale din Transilvania”, organizată la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj.

Ambasadorul francez este de părere că actuala situație a satului românesc, care se confruntă cu o depopulare masivă, seamănă cu situația cu care Franţa s-a confruntat în anii 1930.

„Una dintre principalele provocări pentru zonele rurale din România este mobilizarea fondurilor structurale care trebuie să servească dezvoltării nu doar a infrastructurii, ci şi dezvoltării sectoarelor de dezvoltare economică. Colaborarea cu agenţiile de dezvoltare regională este primordială. Dezvoltarea rurală şi o mai bună utilizare a acestor fonduri europene nu vor putea fi totuşi asigurate fără a avea o administraţie publică puternică, profesionalistă şi eficientă”, a declarat ambasadorul François Saint-Paul.

Diplomatul francez crede că există în prezent două mari provocări la care specialiștii în dezvoltare rurală ar trebui să găsească un răspuns. Prima este legată de păstrarea tinerilor la sate, iar cea de-a doua de dezvoltarea unor activități economice capabile să asigure un profit care să ofere comunităților rurale perspectiva unui viitor durabil. „Cum să convingem persoanele din zonele rurale să nu plece în altă parte pentru condiţii mai bune de viaţă? Acestea sunt întrebări la care trebuie să se răspundă. Evoluţia populaţiei rurale în România în anii următori va fi extrem de rapidă. Şi în Franţa am cunoscut aceeaşi evoluţie, asta se întâmpla în anii 1930, când 50 la sută din populaţia totală locuia la ţară. Este cât se poate de clar că evoluţia acestei populaţii rurale va constitui o problemă importantă şi că nu va putea exista o lume rurală corectă decât dacă abordăm aceste probleme legate de diversificarea activităţilor din mediul rural”, a mai spus diplomatul francez.

România, printre cele mai rurale țări din Uniunea Europeană

Afirmațiile ambasadorului francez sunt susținute și de declarațiile specialiștilor. Rectorul USAMV Cluj, Doru Pamfil, a afirmat că România este una dintre cele mai rurale țări ale Uniunii Europene și a atras atenţia că sunt zone din ţară care se depopulează şi rămân astfel inactive.

„Europa este foarte diversă şi există discrepanţe majore între state şi regiuni. Dacă în Franţa o pondere de 29 la sută din populație locuieşte în zone preponderent rurale, la noi ponderea e de 46 la sută, dar în Irlanda, în unele zone, este de peste 70 la sută. Problemele majore cu care se confruntă spaţiul rural în România sunt legate de îmbătrânirea demografică din cauza scăderii natalităţii, dar şi din cauza migraţiei”, a spus Doru Pamfil. Rectorul USAMV a adăugat că cea mai mare parte a populației rurale practică o agricultură de subzistență, ceea ce presupune venituri modeste, subdezvoltare și, în final, sărăcie. Rectorul clujean a afirmat că diversificarea activităților economice din mediul rural și măsuri precum subvențiile acordate tinerilor fermieri pot reprezenta soluții pentru salvarea satului românesc. „Cum pot fi tinerii sprijiniţi altfel? În primul rând printr-o şcolarizare într-un procent cât mai mare şi la un nivel cât mai ridicat şi prin practicarea unei agriculturi multifuncţionale”, a mai spus Doru Pamfil.

Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă