Pe 15 aprilie, se împlinesc 99 de ani de la scufundarea Titanicului, una din cele mai mari tragedii navale pe timp de pace, în care au murit 1517 oameni, anunţă ziarul britanic „The Independent”.
Vasul s-a scufundat în dimineaţa zilei de 15 aprilie 1912, la numai patru zile de când ieşise în larg, din Southampton. La 23.40, Titanicul s-a ciocnit de un iceberg, în apele Oceanului Atlantic. Numai 700 de oameni au reuşit să supravieţuiască, iar restul au murit înecaţi sau din cauza hipotermiei. Cei mai mulţi morţi au fost din rândul pasagerilor de la clasa a III-a şi membrilor echipajului.
Pe 10 aprilie 1912, căpitanul Edward J. Smith s-a urcat la comanda Titanicului, unul din cele mai mari şi mai luxoase vase ale vremii: avea piscină, sală de sport şi baie turcească. Deşi ar fi trebuit să aibă bărci de salvare pentru toţi cei 2228 pasageri, au existat numai jumătate.
Încercările de găsire a rămăşiţelor de pe fundul Atlanticului au continuat până în 1985, când, în cadrul unei expediţii americano-franceze, conduse de Jean-Louis Michel şi dr. Robert Ballard, cercetătorii au reuşit să localizeze ruinele, cu ajutorul unor echipamente sofisticate.
Specialiştii efectuează teste de autenticitate pentru fiecare obiect găsit pe Titanic. Cea mai nouă descoperire, din luna martie, este o vioară, despre care se crede că a aparţinut şefului orchestrei de pe vas. Dacă se va dovedi aşa, va fi vândută la licitaţie, pentru mai mult de un milion de lire, potrivit The Independent.
Povestea vasului Titanic a inspirat scriitori şi scenarişti. Unul din cele mai cunoscute filme este „Titanic”,producţie din 1997, în regia lui James Cameron, care a obţinut 11 premii Oscar.