15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialZiarul ”România liberă” depune o sesizare la CNATDCU, în cazul tezei de...

Ziarul ”România liberă” depune o sesizare la CNATDCU, în cazul tezei de doctorat a premierului Mihai Tudose

”România liberă” depune o sesizare de plagiat la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), în cazul tezei de doctorat a premierului Mihai Tudose, a anunțat, luni, directorul editorial al ziarului, Sabin Orcan. 

”Întrucât am constatat că nu se înghesuie nimeni să meargă până la capăt cu plagiatorul din fruntea Guvernului, anunț pe această cale că ziarul România liberă va depune în zilele următoare o sesizare oficială la CNATDCU în cazul Tudose”, a scris jurnalistul Sabin Orcan, pe contul său de Facebook. 

Un sfert din lucrarea de doctorat a lui Mihai Tudose, adică aproximativ 50 de pagini, este copiat dintr-o altă lucrare de doctorat, susținută în 2009 de comisarul-șef Radu Andriciuc, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.  Andriciuc și-a recunoscut pasajele copiate în teza de doctorat a lui Tudose și a declarat că șeful Guvernului i-a cumpărat teza de doctorat.

„Domnul Tudose m-a contactat și i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfă. Era 2008 și aveam niște probleme financiare, vă aduceți aminte ce au pățit bugetarii, plus că fiul meu dădea bacalaureatul. A fost vorba de câteva mii de euro”, a spus comisarul-șef.



În 2015, Mihai Tudose a fost acuzat de Centrul pentru Jurnalism de Investigații că și-ar fi plagiat o treime din lucrarea de doctorat.​ Atunci, premierul  a dorit să renunțe unilateral la titlul de doctor, dar Curtea Constituțională a declarant inițiativa neconstituțională.

Tudose și-a confirmat plagiatul în iulie 2016, când a anunțat că vrea să renunțe la titlul de doctor. „Atât timp cât n-am profesat ca atare, nu am beneficiat de titlul de doctor pentru nimic, nici la vreun examen, nici în învăţământ cât am profesat nu am beneficiat de titlul de doctor”, spunea, atunci, șeful Executivului.  

Luni, ”România liberă” a publicat o dezvăluire în care a arătat dovezi despre un al doilea plagiat săvârșit de premier: aproximativ 60 la sută dintr-o altă carte, semnată de Tudose și alți trei oficiali SRI, ar fi copiată din lucrări celebre, precum ”„Şocul viitorului“, de Alvin Toffler și „Tehnici de cercetare sociologică“, de Septimiu Chelcea.


Cele mai citite

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...
Ultima oră
Pe aceeași temă