19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCutremur la CFR Marfă: Fostul director al companiei, Mihuț Crăciun, acuzat de...

Cutremur la CFR Marfă: Fostul director al companiei, Mihuț Crăciun, acuzat de fals și delapidare. Șase persoane au fost reținute de DIICOT

UPDATE 20.00: Șase persone din cadrul comisiilor de casare și din conducerea CFR Marfă Timișoara au fost reținute, pentru 24 de ore, de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în dosarul în care se fac cercetări cu privire la subevaluarea de deșeuri de fier vechi, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

UPDATE 16.00: Unul dintre suspecţi, angajat al CFR Timişoara, a declarat presei, în faţa DIICOT Timişoara, că „cei de la sucursală ne-au înştiinţat că au băgat în cont 5 miliarde şi că urmează să taie 200 de vagoane pe Regionala Timişoara”.

„Noi atâta am făcut din partea reviziei, doar am verificat osiile şi seriile, fiecare vagon să fie tăiat în parte. Osiile sunt din oţel special, vagoanele erau de casare, ruginite, putergaiuri, mai departe nu vă pot spune, că nu ştiu”, a declarat angajatul CFR.

UPDATE 11,15: Ofițerii DGA ridică înscrisuri de la CFR Marfă, Bursa de Mărfuri și REMAT, în ancheta referitoare la vânzarea subevaluată a unor vagoane de tren, au precizat, pentru România Liberă, reprezentanți ai Direcției Generale Anticorupție. Potrivit anchetatorilor, fostul director al companiei, Mihuț Crăciun, este acuzat de fals și delapidare.

"Primul nivel al grupului infracţional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societăţii SNTF MARFĂ 'CFR Marfă' S.A, compusă din Directorul general Mihuţ Constantin Crăciun, Directorul Operaţiuni Dezvoltare MR Daniel Ciobanu, Directorul Departament Vânzări – Trafic Eugen Tudor, Directorul Economic – Financiar Pavel Bărculeţ, Managerul Juridic Silviu Valeriu Costea, Directorul Trafic Constantin Alupoaie, Directorul vagoane Florin Enache, Şeful Biroul Urmărire Contracte Mariana Căpăţână, şeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu. Aceştia ar fi iniţiat vânzarea la bursa de mărfuri a celor 2.450 de vagoane la preţ de fier vechi, prin subevaluarea lor şi obţinerea unui preţ mai mic decât valoarea reală. Al doilea palier al grupului infracţional organizat ar fi fost reprezentat de către funcţionarii din cadrul sucursalelor SNTF Marfă 'C.F.R. Marfă' SA – Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi, Craiova, Cluj, Constanţa, iar al treilea palier ar fost constituit din reprezentanţii SC Remat SA Călăraşi, beneficiara contractului", arată Agerpres.

Directorul general Mihuț Constantin Crăciun a fost demis în decembrie 2016.

Potrivit reprezentanților companiei, Consiliul de Administrație al SNTFM CFR Marfă SA urmează să adopte o decizie cu privire la numirea unei conduceri interimare a societății.

Fostul director al CFR Marfă, Mihuț Constantin Crăciun, ar fi vizat în dosarul în care procurorii DIICOT fac cercetări față de 40 de persoane, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals


UPDATE 11,00: 20 dintre cele 63 de perchezitii dispuse de procurorul de caz din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Timiș la CFR Marfă sunt executate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului de Interne.

Potrivit DGA, perchezițiile au ca scop "probarea unor infractiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals într-o cauză complexă al cărei prejudiciu total a fost estimat la peste 6,3 milioane de euro. Acestea sunt desfășurate la domiciliul unor suspecți, cât și la locurile de muncă ale acestora din București, precum și pe raza județelor Călărași, Prahova și Dâmbovița".

        În plus, ofițerii DGA ridică înscrisuri de la trei instituții și urmează să pună în aplicare 13 mandate de aducere la audieri față de persoane suspecte.

        În fapt, s-a reținut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane din cadrul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă ”CFR MARFĂ” S.A, s-au constituit într-un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivel central și teritorial, având drept scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2450 de vagoane destinate casării. Astfel, s-a facilitând însușirea și folosirea de către SC REMAT SA Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.

          Subevaluarea s-a efectuat de către S.N.T.F.M. ”CFR MARFĂ” S.A, prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, a celor 2450 de vagoane pe roți, la preț de deșeuri de fier vechi, deși în componența acestora se afla oțel special cotat pe piață cu prețuri de vânzare mai mari. De asemenea, comisiile constituite în vederea predării vagoanelor casate către beneficiarul SC Remat SA Călărași au omis să menționeze în procesele verbale de casare cantitățile de oțel rezultate în urma tăierii și cântăririi, fapt care a facilitat însușirea diferenței de preț de către SC Remat SA Călărași.

        În cauză, ofițerii D.G.A. au fost delegați de procurorul de caz să efectueze activități de procedură penală începând cu luna februarie 2016.

La acțiunile de astăzi care au loc și pe raza județelor Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Arad si Teleorman, participă polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, precum și lucrători din cadrul I.P.J. Timiș, S.R. Poliție Transporturi Timișoara și Gruparea de Jandarmi Mobilă "Glad Voievod" Timişoara.


Procurorii DIICOT efectuează, miercuri, 63 de percheziții în București și în 9 județe la CFR Marfă la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6.000.000 prin vânzarea unor vagoane de tren la fier vechi, arată un comunicat de presă.

Potrivit polițiștilor, 2.450 de vagoane ar fi fost vândute la fier vechi cu prețuri mai mici față de normal, iar prejudiciul se ridică la 6.313.748 de euro.

Faptele s-ar fi întâmplat în perioada anului 2016.

Din comunicat reiese că prețul de achiziție ar fi fost de 120 euro/tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru "deșeu fier vechi greu" era de 175,88 euro/tonă, iar pentru "deșeu fier vechi special" (oțel) era de 218,90 euro/ tonă.

Polițiștii spun că, prin această manoperă, s-ar fi realizat o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul "deșeurilor fier vechi special" (oțel) și cu 46,56% în cazul "deșeurilor fier vechi greu".

Cele 2450 de vagoane supuse casării însumează cantitățile de 35.002,12 tone de oțel și 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fier vechi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă