Poliţiştii de frontieră au descoperit zece autovehicule ce figurau ca fiind furate din diferite ţări din Uniunea Europeană, pe care mai mulţi cetăţeni – români, ucraineni, maghiari sau moldoveni – încercau să le treacă frontiera;
Valoarea totală a celor zece autovehicule depistate ca fiind furate se ridică la suma de 198.500 euro;
În primele cinci luni ale anului 2014, poliţiştii de frontieră au descoperit, în zona de competenţă, 86 mijloace de transport furate din străinătate.
Traficul cu autoturisme de lux furate din străinătate rămâne „în atenţia” lumii interlope transnaţionale, fiind o activitate ilicită ce aduce beneficii financiare substanţiale membrilor reţelelor deja specializate în domeniu şi extrem de bine organizate la nivelul mai multor state (din Vestul către Estul Europei).
De la începutul acestei săptămâni, poliţiştii de frontieră au descoperit zece autovehicule furate, iar în primele cinci luni ale anului 2014, au fost descoperite în zona de competenţă 86 de mijloace de transport furate din străinătate.
* În data de 10.06.2014, ora 19.40, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-au prezentat pentru a ieşi din ţară, într-un autoturism marca Mercedes E-Classe, doi bărbaţi cu dublă cetăţenie, ucraineană şi maghiară. În urma verificărilor specifice în bazele de date, poliţiştii de frontieră au constatat că autoturismul, cu o valoare aproximativă de 60.000 de euro, figurează ca fiind declarat furat din Germania în aceeaşi zi – 10.06.2014. Bărbaţii au declarat că au preluat autoturismul din Slovacia de la un cetăţean ale cărui date de identitate nu le cunosc pentru a-l preda în Bulgaria unei terţe persoane, neavând cunoştinţă despre faptul că acesta este furat.
* În aceeaşi zi, tot la PTF Giurgiu, s-a prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră un cetăţean ucrainean, în vârstă de 41 ani, la volanul unui autoturism marca BMW X5 cu numere de înmatriculare ucrainene.
În urma verificărilor specifice în bazele de date, poliţiştii de frontieră au constatat că autoturismul, evaluat la aproximativ 17.500 euro, figurează ca fiind furat din Slovacia din data de 20.03.2014. Bărbatul a declarat că a cumpărat autoturismul de la un conaţional încheind cu acesta un contract de vânzare – cumpărare pentru suma de 24.000 dolari.
Ambele autoturisme au fost indisponibilizate la sediul S.T.P.F. Giurgiu până la finalizarea cercetărilor, iar poliţiştii de frontieră au întocmit pe numele celor trei bărbaţi dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire la furt, respectiv, furt.
* În data de 10 iunie a.c., în jurul orei 07.20 s-a prezentat în P.T.F. Albiţa/I.T.P.F. Iaşi pentru a intra în ţară Mihail T., cu dublă cetăţenie, română şi R. Moldova, în vârstă de 28 de ani, conducând un microbuz marca Volkswagen Crafter.
În urma verificărilor specifice efectuate, lucrătorii noştri au constatat că pentru autovehiculul în cauză este emisă o alertă de autorităţile din Spania, acesta figurând ca fiind declarat furat. Conducătorul auto a declarat că nu a avut cunoştinţă despre faptul că autoturismul, în valoare de 25.000 euro, figurează ca fiind furat, în prezent fiind cercetat de poliţiştii de frontieră sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.
* Şi la PTF Oancea, judeţul Galaţi, poliţiştii de frontieră au descoperit două autoturisme, mărcile Skoda Roomster şi Toyota Avensis pe care doi cetăţeni din R. Moldova încercau să le treacă ilegal frontiera deşi erau declarate furate din Italia, respectiv, Spania.
Cei doi şoferi au declarat că au cumpărat maşinile de la nişte conaţionali şi nu ştiau că figurează ca fiind furate.
Pe numele celor doi au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la furt, iar autoturismele, în valoare totală de 11.500 euro, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor
Tot în această săptămână, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa, au acţionat în zona de competenţă depistând un autoturism Volkswagen Tiguan furat din Italia, cu o valoare de aproximativ 20.000 de euro.
De asemenea, în P.T.F. Vama Veche a fost depistat un tânăr care încerca să scoată din ţară un autoturism marca BMW, care figura ca fiind furat tot din Italia, pentru care a prezentat la controlul de frontieră două documente false.
Ambele autoturisme au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor, valoarea Volkswagen-ului fiind de aproximativ 20.000 de euro, iar cel de-al doilea a fost evaluat la 1.500 euro.
În primul caz, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire prin „primirea, dobândirea, transformarea ori înlesnirea valorificării unui bun, de către o persoană care fie a cunoscut, fie a prevăzut din împrejurările concrete că acesta provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, chiar fără a cunoaşte natura acesteia, iar în cel de-al doilea fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „complicitate la furt” şi „uz de fals”.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I – judeţul Mehedinţi au indisponibilizat un autoturism marca Chevrolet Epica după ce au descoperit că fusese semnalat ca fiind furat din Ungaria.
Cetăţeanului român care conducea maşina în valoare de aproximativ 10.000 euro i-a fost întocmit dosar penal săvârşirea infracţiunii de tăinuire la furt.
Şi poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Borş – I.T.P.F. Oradea au depistat doi bărbaţi, un moldovean şi un maghiar, care încercau să introducă ilegal în ţară două autovehicule, un Mercedes Vito şi un BMW, ambele fiind căutate în vederea confiscării de către autorităţile din Belgia, respectiv Germania.
Cele două autovehicule, în valoare totală de 53.000 euro, au fost indisponibilizate la sediul S.P.F. Borş, iar şoferilor le-au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru infracţiunea de tăinuire, respectiv fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere false, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.
Poliţia de Frontieră Română va continua – independent sau în colaborare cu celelalte instituţii cu competenţă din ţară şi străinătate – să întreprindă măsuri ferme pe linia combaterii acestui fenomen infracţional transfrontalier, de natură să aducă prejudicii atât economiei naţionale, cât şi persoanelor de bună credinţă.