19 judeţe şi Capitala se află, sâmbătă, sub Cod roşu de temepraturi caniculare. În Bucureşti, termometrele indică 40 de grade. În urma acestor temperaturi extreme, un număr de 1.796 de solicitări au fost făcute la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, de vineri dimineață până sâmbătă la ora 13,00, fără creșteri față de o zi obișnuită, a declarat, pentru Agerpres, managerul instituției, Alis Grasu. Totodată, Codul roşu a afectat şi circulaţia feroviară. CFR a anunţat că mai multe curse au întârzieri din cauza vitezei reduse şi mai multe trenuri au fost anulate.
UPDATE 17.30: În urma temperaturilor ridicate, RATB a decis închiderea, de la ora 12.00, a tuturor caselor de vânzare a tichetelor de călătorie. "În această perioadă, activitatea de control se va axa doar pe prevenţie şi pe informare a călătorilor. Începând de duminică, 02.07.2017, activitatea la centrele de vânzare se va desfăşura după programul normal", transmite RATB.
UPDATE 17.00: La solicitarea Mediafax, directorul SABIF, a declarat că chipajele de la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov au intervenit sâmbătă la peste 450 de cazuri, 250 fiind urgenţe. Dintre acestea, 98 au fost intervenţii în locurile publice, în 24 de situaţii fiind vorba despre persoane care au leşinat.
"Echipajele de la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov au intervenit, sâmbătă, până la ora 15.00, la peste 450 de cazuri, 250 fiind urgenţe. Dintre acestea, 98 au fost intervenţii în locurile publice, în 24 de situaţii fiind vorba despre lipotimii şi 17 sincope. Nu sunt creşteri faţă de o zi obişnuită", a declarat directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
"De ieri dimineață până sâmbătă în jurul orei 13,30, 1.796 de persoane au avut avut nevoie de ambulanță în București și Ilfov, dintre acestea 921 de persoane au prezentat urgențe de cod roșu și galben. Dintre persoanele care au prezentat urgențe, 227 se aflau în loc public. Dintre ele, 42 de persoane au prezentat lipotimii și 32 de persoane au prezentat sincope. Suntem la nivelul unei zile obișnuite. Nu este o creștere a numărului de solicitări față de zilele anterioare", a afirmat Alis Grasu.
Weekend canicular. Până când vor persista temperaturile ridicate
Potrivit meteorologilor, sâmbătă, în București și în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade.
Meteorolologii au emis o avertizare cod galben de temperaturi ridicate pentru sâmbătă şi pentru judeţele Mureş, Harghita, Sibiu, nordul judeţelor Mehedinţi şi Gorj şi vestul judeţului Suceava. În aceste zone temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade.
Agenţia Naţională de Meteorologie arată că, în după-amiaza zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, local în nordul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona de munte, mai ales în Carpaţii Orientali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se vor semnala vijelii, grindină şi averse torenţiale.
Duminică, în sudul ţării vor mai fi temperaturi maxime în jurul a 35 de grade la amiază, dar spre seară şi noaptea instabilitatea atmosferică se va accentua, iar în Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei vor fi averse torenţiale, vijelii şi grindină şi se vor cumula cantităţi importante de apă.
CFR Călători anunţă întârzieri şi curse anulate din cauza temperaturilor extreme
Numărul tronsoanelor feroviare pe care s-au impus restricții de viteză din cauza temperaturilor caniculare a crescut, în prezent, la 16, potrivit datelor actualizate de CFR Infrastructură, publicate sâmbătă.
Conform graficului oficial, valabil la ora 14:15, restricțiile de viteză în traficul feroviar sunt valabile pe Regionala CF București, pe rutele: Mogoșoaia — Urziceni, București — Videle — Giurgiu Nord, Broșteni — Urziceni, Titu — Golești, București — Brazi, Titu — Golești, respectiv Ploiești Sud — Armășești.
De asemenea, sunt impuse restricții de viteză pe Regionala CF Craiova (Craiova — Piatra Olt), Regionala CF Iași (Bacău — Bicaz), Regionala CF Constanța (Ciulnița — Călărași Sud, Fetești — Țăndărei — Slobozia Veche — Broșteni) și Regionala CF Galați (Buzău — Făurei, Valea Călugărească — Buzău, Râmnicu Sarat — Adjud).
CFR Infrastructură menționează că, pe celelalte tronsoane, traficul feroviar se desfășoară conform graficului de circulație pentru ziua în curs.
Compania feroviară a întocmit o listă de măsuri speciale pentru siguranța traficului feroviar, printre care: revizii suplimentare pe rețea în regiunile aflate sub atenționare de temperaturi ridicate, însoțirea trenurilor cu personal de specialitate, în vederea identificării potențialelor pericole, măsurarea și înregistrarea permanentă a evoluției temperaturilor la nivelul șinei, reducerea vitezei de circulație a trenurilor cu 20-30 km/h față de viteza normală pe anumite intervale de stații, avizarea permanentă a operatorilor de transport feroviar de călători și de marfă (OTF) și transmiterea operativă a intervalelor de stații unde trebuie să reducă viteza de circulație.
În același timp, compania feroviară recomandă călătorilor și în special persoanelor cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecțiuni medicale ca, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informatii despre orele de sosire și de plecare a trenurilor în stațiile CFR sau la casele de bilete ale operatorului de transport de la care a achiziționat sau dorește să achiziționeze bilet. De asemenea, să aibă o sticlă cu apă pentru hidratare, să aibă medicația necesară în caz de nevoie, iar dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observa că o persoană are nevoie de ajutor să anunțe imediat personalul de tren.
CFR: Apă pentru călători în trenuri
În același timp, CFR Călători a anunțat, pe pagina de Facebook a instituției, că a pus la dispoziția pasagerilor 10.000 de sticle la doi litri, respectiv peste 5.000 de sticle la 0,5 litri de apă. Stocul de apă pe total rețea pentru pasageri cu ponderea cea mai mare este în zona de sud a țării.
"iulie 2017 "cod roșu" / APĂ în trenuri și gări.
Din cauza condițiilor caniculare, în această perioadă unele trenuri de călători au înregistrat întârzieri.
Ne cerem scuze pentru neplăcerile pe care le-ați avut din cauza eventualelor disfuncționalități apărute.
#CeferiștiiDeServiciu au oferit în gări și în trenuri apă călătorilor.
Știm că nici feroviarilor nu le este ușor și mai știm că cei mai mulți dintre ei fac tot ce pot mai bine pentru ca roata să se învârtă.
Le mulțumim în numele tuturor și credem că ar trebui să-i aplaudăm la sosirea fiecărui tren la destinație. Chiar și cu întârzieri."
Ştire în curs de actualizare.