16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialVoronin ameninta Romania: "Avem probe si multe chestii"

Voronin ameninta Romania: „Avem probe si multe chestii”

Revoltele anticomuniste din Republica Moldova au, in viziunea administratiei de la Chisinau, un singur vinovat: Romania. In ultimele 48 de ore, Bucurestiul a fost acuzat de mai multi oficiali rusi si moldoveni, in frunte cu presedintele Vladimir Voronin, de implicare in destabilizarea tarii. In timp ce Ministerul de Externe roman a declarat ca acuzatiile sunt "aberante", autoritatile moldovene au trecut la fapte: i-au declarat "persona non grata" pe ambasadorul Filip Teodorescu si pe ministrul consilier, Ioan Gaborean. In replica, MAE a catalogat aceasta decizie drept "o provocare la adresa statului roman". Cei doi oficiali au la dispozitie doar 24 de ore pentru a parasi teritoriul Republicii Moldova. Noul ambasador la Chisinau va fi, foarte probabil, Mihnea Constantinescu, fost sef de cabinet al premierilor Adrian Nastase si Calin Popescu-Tariceanu.

 

Pe de alta parte, regimul condus de Voronin a deschis ieri o parte din punctele de trecere a frontierei dintre Romania si Moldova, insa a introdus vize obligatorii pentru cetatenii romani. Ieri a fost o zi relativ linistita la Chisinau, cu proteste pasnice si arestari in surdina. Potrivit mai multor martori la incidentele de marti, aproape 200 de tineri ar fi ajuns de la Spitalul de Urgenta in arestul politiei, dupa ce au participat la proteste. Informatia coincide cu reclamatiile facute de peste o suta de parinti care si-au declarat ieri copiii disparuti. Ministerul de Interne moldovean se asteapta la o revenire a incidentelor violente, temandu-se ca manifestantii ar putea lua cu asalt Guvernul. In acest context, Ministerul de Externe de la Moscova le recomanda cetatenilor rusi sa nu se deplaseze in Moldova in aceasta perioada. 

 

Presedintele republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat Romania ca "este implicata in tot ceea ce s-a intamplat" la Chisinau in ultimele doua zile si ca "rabdarea isi are limitele ei". Ieri, Voronin a amenintat chiar ca: "Avem si probe si multe chestii" facand referire la faptul ca este la curent cu detaliile implicarii tarii noastre in evenimentele de peste Prut.

 

Prima miscare dura facuta de autoritatile moldovene s-a consumat fara explicatii: ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, si ministrul consilier al ambasadei, Ioan Gaborean, au fost declarati persona non grata si li s-au dat 24 de ore pentru a parasi teritoriul Republicii Moldova. Regimul comunist de la Chisinau a deschis ieri o parte din punctele de trecere intre Romania si Republica Moldova, insa a introdus vize obligatorii pentru cetatenii romani care vor sa intre in aceasta tara.

 

In replica, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a respins "categoric" acuzatiile privind implicarea in revoltele de la Chisinau, explicand ca sunt "o provocare la adresa statului roman". In plus, MAE considera "aberanta" decizia unilaterala luata de Chisinau de a impune vize pentru cetatenii romani. Potrivit unor surse bine informate, aseara tarziu premierul Boc, presedintele Basescu si reprezentantii principalelor servicii secrete au avut o reuniune de urgenta pentru a dezbate problemele determinate de revolta de la Chisinau.

Comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului au facut un apel la dialog si au pus pe seama "panicii" declaratiile presedintelui moldovean. In locul lui Filip Teodorescu, comisiile reunite de politica externa din Parlament au planificat pentru ieri seara audierea lui Mihnea Constantinescu, un diplomat de cariera si fost sef de cabinet al premierilor Calin Popescu Tariceanu si Adrian Nastase.

In mediul administrativ si politic se considera ca Romania ar fi trebuit sa actioneze mai ferm inca de la primele acuzatii, dar se pare ca autoritatile de la Bucuresti au asteptat ca acuzatiile sa vina pe canalele oficiale pentru a lua pozitie. Europarlamentarul Adrian Severin considera ca Romania a fost "umilita" de autoritatile de la Chisinau si ca statutul ei de stat UE si NATO i-ar impune o reactie mai clara. Teodor Melescanu, fost ministru de Externe, ne-a explicat ca, in opinia sa, "Ministerul de Externe a ezitat, iar in lipsa unor pozitii foarte clare s-ar putea socoti ca Romania accepta tacit aceste scorneli". La randul sau, Petre Roman argumenteaza ca "inca de marti Romania trebuia sa intre in alerta in legatura cu aceste acuzatii".

Igor Clipii, vicepresedintele Partidului Democrat din Moldova, ne-a spus ca "Romania a fost implicata fortat in aceste evenimente pentru a demoraliza opozitia". Pe de alta parte, Vasile Botnaru, redactorul-sef al postului de radio Europa Libera din Republica Moldova, crede ca "daca inainte de alegeri s-a folosit ideea ca Romania s-ar putea implica, acum trebuia dus planul pana la capat pentru a justifica spaimele dinainte de alegeri".

Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PDL, este de parere ca pentru a evita un razboi diplomatic cu Republica Moldova si pentru a clarifica acuzatiile ce i se aduc, Bucurestiul ar trebui sa ceara convocarea Consiliului de Ministri ai UE, in format al ministrilor de Externe. De aceeasi parere este si Teodor Melescanu, care ne-a spus ca "Romania trebuie sa se foloseasca de statutul sau de membru al UE si sa insiste ca in joc este respectarea valorilor europene si ca apararea lor este datoria tuturor statelor europene".

 

Pe de alta parte, Petre Roman crede ca autoritatile autohtone ar fi trebuit sa apeleze la "prietenii din UE" pentru a demonstra ca nu sunt implicate in evenimentele de peste Prut, insa are impresia ca "nu sunt foarte multe usi deschise, foarte multe cancelarii care sa le asculte". Parisul este singura capitala europeana care a avut o reactie in ceea ce priveste evenimentele din Republica Moldova, spunand doar ca "urmareste cu o vie preocupare evolutia situatiei din Moldova".

Presedintele Institutului pentru Strategie Nationala de la Moscova, politologul Stanislav Belkovski, sustine ca manifestarile de la Chisinau marcheaza inceputul unei noi epoci in istoria tarii, in care "Moldova va intra in componenta Romaniei". Aceasta idee este considerata subversiva atat de liderii opozitiei de la Chisinau, cat si de oficialii romani. Potrivit unor informatii demne de incredere, in timpul manifestarilor, pe principalele cladiri oficiale moldovene a fost arborat steagul Romaniei, cu voia celor indrituiti cu siguranta publica, tocmai pentru a sustine diversiunile. Igor Clipii spune ca mai degraba evenimentele din ultimele zile sunt premergatoare unificarii Republicii Moldova cu Transnistria, desi pana acum Moscova s-a opus acestei variante.

REACTII
» Duma de Stat a Rusiei cere Romaniei sa adopte o pozitie lipsita de echivoc fata de situatia de la Chisinau, aratand ca desfasurarea actiunilor de protest de la Chisinau, sub drapelul Romaniei si al UE, "reprezinta o provocare directa la adresa suveranitatii si statalitatii Moldovei".

» Consiliul Parteneriatului Euroatlantic s-a intalnit la Bruxelles, la nivel de ambasadori, pentru a analiza situatia din Republica Moldova, afirma o sursa din cadrul NATO.

» Invitatiile la Summitul de la Praga, din 7 mai, cand se va oficializa proiectul Parteneriatului Estic, "nu au fost inca trimise" la Chisinau si presedintia ceha a UE trebuie sa decida "sub ce forma" le va expedia, a declarat miercuri purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene, Christiane Hohmann.

 

 

 

Arestari si demonstratii pasnice la Chisinau

Ieri, protestele din Chisinau au fost mai linistite decat marti, dar fortele de ordine au inceput arestari. Multi dintre cei care scandeaza sloganuri anticomuniste sustin ca sunt gata sa protesteze in fiecare zi.

Ziua a treia de proteste, cea dea ieri, a fost mai linistita la Chisinau decat cu o zi inainte. Totusi, in Piata Marii Adunari Nationale numarul protestatarilor a atins 5.000 de persoane, dar demonstratia a fost pasnica. Fortele de ordine, in schimb, s-au repliat si au inceput sa opereze arestari printre figurile de marca ale opozitiei democratice din Republica Moldova. Doi dintre cei retinuti sunt liderul Asociatiei civice "Hyde Park", Gheorghe Bregu, dar si fostul consilier prezidential Sergiu Mocanu, in prezent liderul Miscarii Actiunea Populara. Arestat ar fi fost si Anatol Matasaru, lider al "Actiunii Populare". Operatiunile politistilor s-au coordonat astfel cu iesirile la rampa ale presedintelui Vladimir Voronin. Acesta a amenintat pe tot parcursul zilei de ieri ca statul nu va mai tolera puseul de libertate care a razbatut in capitala, dand astfel inca un semnal clar de actiune politistilor.

 

De altfel, martorii la manifestarea de ieri din Chisinau sustin ca inca de dimineata trecatorii au fost legitimati pe strazi de membri ai fortelor de ordine. Pe de alta parte, intr-un comunicat remis presei, Ministerul moldovean de Interne sustine ca primul bilant, cel al zilei de marti, este de 193 de arestati, printre care si opt minori, iar o suta de politisti ar fi fost raniti. Potrivit mai multor surse de la Chisinau, aproape 200 de tineri ar fi ajuns de la Spitalul de Urgenta in arestul politiei, dupa ce au participat la protestele din Chisinau. Insa nimeni nu stia exact unde sunt. Primarul Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca, a anuntat ca opozitia continua sa centralizeze dovezile care atesta ca scrutinul de duminica a fost fraudat de comunisti. Potrivit oficialului moldovean, scopul este de a convinge astfel comunitatea internationala ca alegerile trebuie repetate.

 

Pe de alta parte, studentii romani si basarabeni din centrele universitare din Romania au iesit si ieri in strada, in semn de solidaritate, iar astazi un protest similar este programat sa aiba loc si la Londra. Aproape 200 de studenti basarabeni din Iasi, Pitesti si Cluj au protestat ieri ore in sir si la Vama Sculeni, din judetul Iasi, dupa ce le-a fost interzis accesul in Republica Moldova. Tinerii basarabeni doreau sa ajunga la Chisinau pentru a li se alatura protestatarilor. Mai bine de patru ore, toate vamile moldovenesti au fost inchise ieri circulatiei.

"Nu avem dreptul la nimic"
Spre deosebire de zilele precedente, cladirile Parlamentului, Presedintiei si Guvernului au fost constant pazite de scutieri. Cele cateva mii de persoane striga "Jos comunismul!" si asculta mesajele unor vorbitori care cer, printr-o portavoce invechita, repetarea scrutinului de la 5 aprilie. In fata participantilor la miting se poate exprima oricine. Nu exista bannere sau insemne de partid, doar cateva steaguri si coli de hartie, format A3, pe care studentii au tiparit "Jos comunismul!" sau "Refuz, rezist, sunt anticommunist". Mihai  este unul dintre cei aflati in multime. Zilele acestea a venit in centrul capitalei pentru ca inca mai spera la o "schimbare in Moldova". Tanarul este student in anul I la Arhitectura, a fost acasa sa voteze si se declara dezamagit de rezultat. "Am vazut cu ochii mei cum numele unor oameni decedati au fost puse pe listele de vot, desi de zece ani nu mai sunt in viata. Am prieteni observatori care mi-au spus acelasi lucru".

 

In ochii sai, societatea actuala este impartita, in Republica Moldova, in doua mari categorii: "Bunicii nostri sunt mintiti in primul rand, pentru ca mass-media este condusa tot de comunisti. Tinerii sunt impotriva comunismului!". Parerea lui Mihai este de fapt un curent care domina perceptia celor stransi sa demonstreze contra regimului Voronin. In opinia lor, "batranii" i-au votat pe comunisti de frica si din interes. "E adevarat ca batranii pot fi cumparati de comunisti, li s-au dat si bani, mancare, alimente, ceva, pe cand tinerii nu pot fi cumparati", conchide acelasi Mihai. Diana are 20 de ani si o figura de printesa. Ca si colegul ei de protest, pe 5 aprilie a votat si ea pentru prima oara in viata. Dar votul – spune ea – i-a fost furat, asa ca a venit in piata. Carligul care a adus-o in piata a fost, si in cazul ei, internetul. Vazuse pe un site anticomunist apelul de a veni luni seara sa aprinda lumanari de doliu national in fata statuii lui stefan cel Mare din coltul Pietei Marii Adunari Nationale.

 

"Vreau sa fie o schimbare si nu mai vreau comunisti!" , suna dorinta fetei, care este convinsa ca in spatele violentelor de marti au stat "provocatori". Din cauza presiunilor la care se asteapta, multi dintre manifestantii care vorbesc cu ziaristii evita sa-si dea numele complet. La fel si Iacob, un student de 20 de ani, care declara, sigur pe sine, ca va ramane in strada pana la capat. In viziunea sa, acest "pana la capat" ar insemna demisia guvernului condus de comunisti. Totusi, in piata centrala ieri au iesit doar 5.000 de oameni, fata de 30.000 cu numai o zi inainte. Iacob are raspunsul sau: "Acum au iesit mai putini pentru ca multora le e frica dupa ceea ce s-a intamplat marti la Parlament. Se tem sa nu fie batuti, sa nu li se faca dosar penal. Dar cred ca pana la urma o sa se stranga din nou multa lume".

Chiar daca media de varsta a demonstrantilor tinde spre 20-25 de ani, exista printre ei si "batranei". Tatiana are 47 de ani si e bibliotecara. Femeia locuieste intr-o comuna din apropierea Chisinaului si se afla in Capitala, initial, la niste cursuri. "Va spun ca nici eu si nici colegii mei nu ne-am putut duce cursurile pana la capat pentru ca am vrut sa venim aici. Vrem sa scapam de ciuma comunista", spune femeia, cu lacrimi in ochi. "In tara asta nu avem dreptul la nimic. Nu avem dreptul la o viata normala, nu avem dreptul sa muncim, nu avem dreptul sa calatorim, nu avem dreptul sa spunem ce gandim!", incheie Tatiana, care anunta ca e dispusa sa vina in fiecare zi la demonstratii. Tatiana imi spune ca este dispusa sa vina in piata zile la rand.

 

La fel declara si Spiridon, un lucrator in constructii  de 47 de ani. Omul e contrariat ca presa minimalizeaza rolul in proteste a jucat de cetatenii trecuti de varsta studentiei. "De ce spuneti ca numai tinerii vin aici? Suntem de toate varstele. Ne-am saturat de coruptie si ne-am saturat sa fim furati. Ei s-au imbogatit ei de sus si de lume n-au grija". Ca si ceilalti, Spiridon este convins ca alegerile organizate de guvernul comunist au fost falsificate. "Au fost unii care au votat si de cate trei ori, dar observatorii straini n-au cum sa observe asta", completeaza barbatul.

Ana si Sergiu, sot si sotie, fiecare in varsta de 35 de ani, au copii si au pus impreuna pe picioare o mica afacere. "Au spus despre noi ca suntem niste vagabonzi, oameni beti, pusi pe distrugeri. Asa ne vad ei pe noi ca suntem betivi!? Suntem oameni seriosi care ne-am saturat de minciuna! Toate televiziunile sunt ale comunistilor" explica indignata Ana. Sotul femeii acuza regimul ca a facut din cenzura o masinarie si mai infernala in ultimele trei zile. "In oras se intampla ce se intampla si ei dau ca totul e bine si frumos. Ne suna parintii, buneii de departe sa intrebe la ce posturi, la ce posturi sa se mai uite…ca sa vada adevarul pentru ca peste tot dau muzica si dansuri si bine!", puncteaza Sergiu. Martori la violentele din ziua de marti, cei doi soti sunt convinsi ca la Parlament a fost vorba de provocari grosolane: "Noi eram jos in strada, cu totii si in cladire se auzeau bubuituri. Moldova este legata la gura si la ochi!."

La realizarea materialului a contribuit Catalin Dumitrescu

"New York Times" despre "Revolta Twitter"
Presa internationala a relatat pe larg confruntarile de la Chisinau, dar si modul in care organizatorii protestului de marti au strans peste 30.000 de oameni cu ajutorul internetului. Editia online a "New York Times" a rezervat cel mai amplu spatiu pe aceasta tema. Remarcand ca situatia din Republica Moldova reflecta totodata si un vizibil conflict intre generatii, prestigioasa publicatie puncteaza: "Protestatarii au folosit instrumentele generatiei lor, strangand multimea prin intermediul mesajelor text (SMS), al Facebook si Twitter, retele gratuite de socializare pe internet".

Regimul Voronin

2002

martie – Pe fondul protestelor anticomuniste de la Chisinau, regimul Voronin il expulzeaza pe atasatul militar al Romaniei. In replica, MAE de la Bucuresti face acelasi lucru cu un diplomat din ambasada Republicii Moldova.

2005
septembrie
– Presedintii Voronin si Basescu se intalnesc la Iasi. seful statului moldovean declara atunci ca isi doreste refacerea relatiilor bilaterale.

2007
martie
– Presedintele moldovean acuza Romania ca atenteaza la statalitatea Moldovei: "In tot cursul secolului trecut, Romania a manifestat un interes constant fata de teritoriul nostru", spunea atunci Voronin.

august – La Chisinau izbucneste scandalul vizelor pentru moldoveni, acordate de Consulatul roman. Autoritatile basarabene acuza ca un diplomat al Bucurestiului e suspectat de coruptie in acest caz. Ulterior, acesta e retras de la post.

decembrie – Doi diplomati romani sunt declarati "persona non grata" la Chisinau.

2008

martie – Aflat la Conferinta de securitate de la Munchen, Vladimir Voronin trimite o noua sageata catre Bucuresti. El afirma atunci ca limba moldoveneasca este mama limbii romane.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă