Liderul comunist, Vladimir Voronin a criticat România şi formaţiunile proeuropene de la Chişinău, la o întâlnire cu miniştii de externe din Polonia şi Suedia, cărora le-a spus că „a avut loc o substitire a procesului de integrare europeană cu cel de integrare în România”, relatează NewsIn.
„Nici măcar o singură lege pe parcursul unui an şi jumătate cu conţinut european nu a fost adoptată de guvernarea de la Chişinău. Totodată, a avut loc o substituire a procesului de integrare europeană cu cel de integrare în România”, le-a spus Voronin celor doi miniştri europeni.
În acelaşi timp, liderul comunist a criticat în prezenţa miniştrilor de externe din Polonia şi Suedia şi poziţia UE faţă de guvernarea europeană de la Chişinău. „În relaţia cu Alianţa, adică cu actuala putere de la Chişinău, Uniunea Europeană pornea probabil de la ipoteza că această guvernare este eternă”, a afirmat Voronin, potrivit unui comunicat al PCRM.
Liderul comunist a acuzat că UE „nu observă eşecurile Alianţei şi ignoră cu desăvîrşire opoziţia, represiunile fără precedent împotriva mass-media”.
La fel, spun comuniştii, UE „ignoră declaraţiile şocante, antieuropene şi acţiunile conducerii ţării vecine, România, în atitudinea ei faţă de Moldova. În perioada electorală au fost demonstrate deschis simpatiile politice ale UE. Nu vorbim doar de Băsescu”, a menţionat preşedintele Partidului Comuniştilor din R. Moldova.
El a făcut, de asemenea, referire la comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, plângându-se că acesta l-a felicitat pe liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, pentru victoria în alegerile din 28 noiembrie, „deşi învingător a ieşit alt partid, precum prea bine se cunoaşte”.
Voronin a menţionat, totodată, şi faptul că UE a închis ochii la neregulile care ar fi avut loc la scrutinul legislative de la sfârşitul lunii trecute. „Vom nota că pînă în prezent noi nu ne-am cocnit cu acest tip de încălcări, cum ar fi votarea multiplă sau cumpărarea făţişă a alegătorului. Această abordare unilaterală a UE a condus la faptul că acum mai mult de jumătate din alegători are o atitudine de neîncredere (…) faţă de capacitatea structurilor şi instituţiilor europene de fi un arbitru obiectiv în Moldova”, a subliniat Vladimir Voronin.
Fostul preşedinte a menţionat totuşi că în procesul dialogului care are loc între Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat „s-a găsit înţelegere în aceste chestiuni, care nu ameninţă principiile europene”.
Pe de altă parte, liderul PCRM l-a criticat pe liderul PLDM, Vlad Filat, în contextual discuţiilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare la Chişinău. „Ar fi foarte rău dacă actualul prim-ministru va încerca în continuare să formeze majoritatea folosind argumentul forţei, inclusiv a forţei poliţieneşti. Noi considerăm că utilizarea unor asemenea argumente nu ne va apropia de stabilitatea dorită şi de realizarea unei înţelegi politice”, a punctat liderul comuniştilor moldoveni.
El a explicat însă cât de importantă este pentru comunişti apropierea de UE. „Pentru noi, alegerea europeană înseamnă un lucru enorm care urmează a fi realizat în ceea ce ţine de implementarea reformelor pe interior, înseamnă reintegrarea ţării şi consolidarea statalităţii, dar nici într-un caz renunţarea la aceasta”, a mai afirmat Voronin la întâlnirea cu ministrul polonez de externe şi cu şeful diplomaţiei suedeze.
În ceea ce priveşte depăşirea crizei în urma alegerilor, Voronin i-a asigurat pe oficialii europeni că reuşita va fi asigurată în cazul în care unei simplificări a situaţiei prezente. „Atâta timp cât intriga politică internă va fi interpretată ca o luptă dintre aşa numitele forţe proeuropene şi reformatoare cu forţele reacţiunii comuniste – această criză nu va fi soluţionată. Mai mult decît atât, autoritatea Uniunii Europene în acest sens va fi în continuă scădere”, a avertizat liderul PCRM, explicând că „în comparaţie cu anul 2009, după toate datele din sondaje, încrederea în UE şi structurile acesteia deja a scăzut cu 20%”.
Vladimir Voronin a mai afirmat că însuşi vectorul european al Moldovei, în calitate de scop strategic al ţării, a fost determinat în anul 2002 de către guvernarea comunistă. „Până la acel moment, absolut nimeni şi niciodată nu a abordat acest subiect. Anume în timpul guvernării PCRM, Republica Moldova a implementat Planul Individual de Acţiuni RM-UE, a modificat esenţial legislaţia Republicii Moldova în vederea alinierii acesteia la standardele europene, a realizat cele mai dificile reforme europene, a adoptat codurile legislative în toate domeniile importante (codul funciar, codul civil, etc.), a obţinut regim de comerţ asimetric cu UE, a instituit misiunea de monitorizare la frontiera moldo-ucraineană, pe segmentul transnistrean, a abolit regimul de vize cu statele Uniunii Europene”, a enumerat liderul comunist. În plus, el a spus că toate alegerile care au avut loc în Republica Moldova când PCRM a fost la guvernare au fost declarate de instituţiile internaţionale ca fiind libere şi democratice.
Preşedintele PCRM a apreciat, de asemenea, că „viitoarea guvernare trebuie nu numai să depună maximum eforturi pentru a stabili, în fine, relaţii fructuoase cu Romania”, ci să „depăşească şi rusofobia, nenumăratele conflictele stupide cu Rusia, dar şi să repună în rolul şi însemnătatea sa opţiunea europeană întru modernizarea Republicii Moldova”.
„Fiţi de acord că nu poţi convinge cetăţenii că contrabanda făţişă, creşterea bruscă a corupţiei, întoarcerea pe dos a legislaţiei înaintea alegerilor, eliberarea în masă a bandiţilor şi a autorităţilor criminale din puşcării, renunţarea la identitatea noastră naţională şi pogromul asupra Parlamentului – ar fi tocmai o alegere europeană”, le-a spus liderul comunist oficialilor europeni.
Voronin a mai afirmat că pentru PCRM opţiunea europeană „înseamnă un proces profund de reformare în primul rând în domeniul legislativ, acţiuni de implementare corectă a acestei legislaţii, standarde cu adevărat democratice pentru toţi – şi pentru guvernare şi pentru opoziţie, reintegrarea Moldovei, consolidarea statalităţii şi nu renunţarea la ea”.
La rândul lor, Radislaw Sikorski şi Carl Bildt au apreciat faptul că în Republica Moldova există un consens principial în ceea ce ţine de integrarea europeană a ţării şi au exprimat speranţa că indiferent de viitoarea configuraţie a puterii, acest consens va rămâne valabil, menţionează comunicatul PCRM.