Liderul PC Dan Voiculescu a incercat ieri sa dea o lovitura mediatica prin prezentarea catorva file din dosarul sau de urmarire informativa, nu si din cel de retea. Este vorba de cateva note de serviciu si cele doua note informative semnate Felix. In acestea din urma Voiculescu da detalii despre activitatile a doi cetateni straini care lucrau in Romania, subliniind ca acestia pot fi "abordati” in vederea unei colaborari cu organele statului roman. In celelalte note explicative, Voiculescu povesteste despre plecarea verisoarei sale din tara, cum s-a intalnit si a invatat cu mai multi studenti straini, si ce a facut intr-o deplasare in Germania la o expo-zitie economica. Prezentarea documentelor a fost insotita de o expunere avocateasca a lui Sergiu Andon care a incercat sa convinga presa ca Felix nu poate fi acuzat de politie politica.
A turnat un neamt
Potrivit lui Andon, cele doua note semnate cu numele conspirativ Felix au fost date de catre Voiculescu in aceeasi zi, in 29 decembrie 1977. In prima dintre ele, Felix prezinta informatii despre activitatile din Romania ale cetateanului vest-german C.L. Felix povesteste cand si de ce a venit acesta in Romania, cum a demisionat din firma la care lucra si ar fi furat mai multe "planuri”, cum viziteaza respectivul destul de des tara noastra, concluzionand ca poate fi "abordat”. "C.L. este cetatean vest-german domiciliat la Munchen, casatorit, tata a doua fetite in varsta de 10 si, respectiv, 12 ani. De profesie este inginer. Are relatii cu Romania din '68, cand, in calitate de angajat al firmei Schuler, a condus lucrarile de montaj si receptie a liniilor tehnologice de fabricat impletituri din fibra de sticla la IMI Berceni Ploiesti Prahova… La putin timp dupa receptionarea instalatiilor sus mentionate, si-a dat demisia de la firma Schuler. Conform afirmatiilor domnului… facute cu ocazia unei intalniri de afaceri in '74, inaintea demisiei, a sustras o parte din planurile firmei Schuler. In perioada cand a conceput lucrarile la IMI Berceni, C.L. a invatat limba romana si a avut relatii personale cu salariatii fabricii… In prezent, C.L. viziteaza frecvent Romania pentru receptionarea instalatiilor de la Simleul Silvaniei furnizate de noua sa firma. Se pare ca sunt o serie de probleme tehnice legate de receptionarea fabricii Simleu, calitatea utilajelor fiind inferioara celor oferite de concurenta la momentul contractarii. Relatiile noastre cu C.L. sunt de natura a permite abordarea unor probleme care vor fi considerate majore, fiind necesara o pregatire minutioasa a acestei abordari”, se arata in prima nota semnata Felix.
Cea de-a doua nota il vizeaza pe L.G., un cetatean austriac de origine romana. Voiculescu il da in vileag pe acesta ca il preocupa "defaimarea politicii noastre”. Mai mult, Felix spune ca L.G. "atrage spiritual si material anumiti cetateni romani la fuga din tara sau luarea de pozitie revolutionara fata de legile tarii noastre”.
A turnat un austriac
"L.G. este cetatean austriac de origine romana care locuieste la Viena, unde are un birou de comision si reprezentanta. Casatorit, fara copii, cu posibilitati financiare modeste. L.G. lucreaza in Romania din '65, facand intermediere la exportul de geamuri, materiale izolatoare etc. si importul de articole de scularie. Din discutiile purtate cu L.G. retinem preocuparea acestuia de defaimare a politicii noastre, cat si metodele comerciale folosite in relatiile internationale. In cadrul acestor preocupari, L.G. practica atacuri vehemente deschise, cat si tangente fine la aceste probleme. Mai mult decat atat, in anumite situatii da solutii originale pentru rezolvarea unor aspecte care, dupa opinia dansului, nu sunt corecte. Semnalam tendinta lui L.G. de a atrage spiritual si material anumiti cetateni romani la fuga din tara sau luarea de pozitie revolutionara fata de legile tarii noastre. In prezent, L.G. lucreaza ca intermediar pentru exportul nostru de geamuri, materiale izolatoare si importul prin Forexim a diverse materiale de scularie. In ce ne priveste, L.G. a dat de inteles in '72 ca ar fi dispus sa ne sprijine daca avem o intentie salvatoare. Consideram posibila abordarea de catre noi a lui L.G.”, se arata in cea de-a doua nota semnata Felix.
Avocatul Andon a incercat sa minimalizeze importanta celor doua note. El a spus ca orice cetatean loial al Romaniei care se intalnea cu straini era obligat de securitate sa raporteze toate amanuntele respectivelor intalniri. Cu alte cuvinte, nu ar exista nici un element care sa probeze acuzatiile ca Voiculescu a facut politie politica. In plus, Felix a sustinut ca nu isi mai aminteste in ce conditii a redactat respectivele note, sugerand insa ca a avut tot timpul un securist langa el care-l "ajuta” la redactare. Adica, vezi Doamne, a fost fortat sa le scrie. "Felix traieste o zi. A fost colaboratorul de o zi al Securitatii”, a spus Andon, precizand insa ca toate aceste note semnate de Voiculescu nu lezeaza dreptul nici unui cetatean.
Si-a turnat si verisoara!
Intr-o alta nota facuta publica de Voiculescu, acesta da detalii despre plecarea din tara a unei verisoare, ce purta numele de familie Silaghi. Nota este adresata directorului societatii Vitrocim, al carei angajat Felix era: "Tovarase director Ð subsemnatul Voiculescu Dan angajat al Vitrocim aduc la cunostinta urmatoarele … impreuna cu sotia … cu ocazia participarii in luna noiembrie '73 la o excursie in Austria au parasit tara noastra fara a se mai intoarce. Din Austria, sotii Silaghi au plecat in RFG. Cele de mai sus au fost aflate in ianuarie 1974 de subsemnatul de la tovarasul… salariat al intreprinderii noastre, deoarece nu aveam relatii cu familia respectiva. … este fiica lui… din Bucuresti care este sora tatalui meu…” Pe langa aceasta, Andon a mai prezentat cateva "note explicative” date de Voiculescu Securitatii, in care acesta povestea cum s-a intalnit si a invatat cu mai multi studenti straini si ce a facut intr-o deplasare in Germania la o expozitie economica. Prezentarea documentelor a fost insotita de o expunere avocateasca a lui Andon care a pledat pentru nevinovatia clientului sau. Cu toate ca verdictul CNSAS este clar: Voiculescu a facut politie politica, Andon a incercat sa-l scoata victima pe Felix, insistand asupra faptului ca el de fapt a fost urmarit de securitate, si nu turnator.
Nu mai vrea sa fie „Felix”, vrea sa fie „Dorin”
La finalul conferintei de presa, Dan Voiculescu a adresat catre reprezentantii mass-media interesati de gasirea unor noi apelative la adresa sa rugamintea de a-l denumi „Dorin”. "Dorin a fost preocuparea de 20 de ani a Securitatii, pe Dorin l-ar fi vrut sa fie colaborator, sa le dea informatii despre neamuri si prieteni. I-am fentat. Multi dintre ei traiesc si ar trebui sa spuna, pentru ca caracterul meu nu mi-a permis sa torn pe nimeni”, a declarat Dan Voiculescu.
Dinescu, improscat cu noroi
Felix a continuat ieri jocul diversionist pentru discreditarea lui Mircea Dinescu si colateral a CNSAS. Dupa ce Colegiul i-a pus patalamaua ca a fost informator al Securitatii, Felix vede peste tot conspiratii. El a afirmat ca verdictul CNSAS este "o diversiune politica, ce are implicatii economice”. "I-a fost sugerat lui Mircea Dinescu de patronul sau, Sorin Ovidiu Vantu, care crede ca in competitie cu Antena 3 sunt un pion important… Este un amestec grosolan, este un mercenar indragostit de propria imagine, este un circar”, a spus Voiculescu despre Dinescu. In plus, Felix l-a mai acuzat pe poet ca ar fi primit din partea Securitatii, in calitate de colaborator, un apartament pe Calea Mosilor: „Rog organele de specialitate sa verifice daca domnul Mircea Dinescu a fost sau nu racolat in 1983 de un colonel de securitate al carui nume nu-l dezvalui, dar care incepe cu litera B si daca nu cumva a primit ca recompensa in 1984 un superb apartament pe Calea Mosilor 217, bl. 15, sc. 1″. In plus, el a afirmat ca va initia un act normativ prin care va propune ca membrii CNSAS sa nu mai fie desemnati politic, ci sa fie numiti dintre victimele fostului regim comunist. Mircea Dinescu, membru al colegiului CNSAS, a declarat, ieri, ca Dan Voiculescu este un "gainar batran” si un "profesionist al minciunii” care foloseste o tehnica diversionista, "de puscarie”, pentru a abate atentia de la problemele lui.