CNSAS a reconfirmat ieri faptul ca liderul PC Dan Voiculescu, alias Felix, a facut politie politica turnand la Securitate. Membrii Colegiului CNSAS au respins contestatia inaintata de Felix in urma primului verdict al Consiliului, care stabilea ca acesta a fost turnator.
Dezbaterea contestatiei a starnit discutii aprinse intre membrii Colegiului, unii dintre ei sustinand ca in cazul lui Voiculescu cele doua note semnate Felix nu demonstreaza ca acesta a facut politie politica. Votul a fost egal. Trei in favoarea contestatiei, trei impotriva si trei abtineri. Dat fiind balotajul, au fost puse in aplicare prevederile articolului 24 din legea CNSAS, care spune ca in caz de egalitate votul presedintelui de sedinta este dublu. Si cum Claudiu Secasiu a votat pentru respingerea contestatiei, aceasta a picat.
Cei trei care au votat pentru admiterea contestatiei si implicit a „spalarii” lui Felix sunt Corneliu Turianu, Florian Chiritescu si Laurentiu Tanase, ultimii doi fiind propunerile PSD pentru Colegiul CNSAS. Potrivit unor surse din Colegiu, argumentatia celor trei a fost mai mult decat aberanta. Si anume ca, in urma turnatoriilor lui Voiculescu, persoanele vizate nu au suferit represalii din partea Securitatii. „Au mers pe ideea ca verisoara lui Voiculescu, doamna Silaghi, pe care acesta a turnat-o, nu a patit nimic dupa aceea”, ne-au declarat sursele citate. Cele trei voturi in favoarea respingerii contestatiei au venit de la poetul Mircea Dinescu, Dragos Petrescu si presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu, al carui vot a fost decisiv. Au existat si trei abtineri: Cazimir Ionescu, Constantin Buchet si Ladislau Csendes. A lipsit de la sedinta Ticu Dumitrescu.
Potrivit acelorasi surse, cel care a sustinut cu indarjire respingerea contestatiei a fost poetul Mircea Dinescu. Acesta a aratat ca nu conteaza daca persoanele turnate au patit sau nu ceva dupa si ca „o turnatorie ramane turnatorie”. Purtatorul de cuvand al Colegiului CNSAS, Cazimir Ionescu, a confirmat disputele din timpul sedintei. „Au fost foarte multe discutii privind dovezile clare de politie politica. A contat si cazul Floricai Bejinariu (careia CNSAS i-a admis contestatia, desi avea semnat un angajament cu Securitatea – n.r.). Uneori sunt cazuri foarte clare de colaborare, cu angajamente semnate pentru care au primit bani si nu se poate spune ca au facut politie politica”, a incercat Cazimir Ionescu sa explice opiniile impartite ale membrilor Colegiului.
Felix a turnat un german, un austriac si pe propria verisoara
Sub numele conspirativ Felix, Voiculescu a semnat doua note informative in care turna la Securitate un cetatean german, unul austriac si pe propria verisoara. Pe baza acestora, CNSAS a ajuns la concluzia ca Felix a facut politie politica. In contestatia depusa la Colegiu cu mare tam-tam mediatic de catre avocatul Sergiu Andon, Voiculescu da o alta interpretare turnatoriilor sale, sugerand ca notele respective nu dovedesc faptul ca a facut politie politica, lucru cu care au fost perfect de acord Turianu, Chiritescu si Tanase.
Imediat dupa ce a fost declarat colaborator al Securitatii ca politie politica, Voiculescu a inceput un razboi furibund de decredibilizare a CNSAS, avansand si ideea existentei unui turnator printre membrii Colegiului care ar fi purtat numele de cod „Dominic”. Pret de cateva saptamani, avocatul Andon a intretinut ideea existentei lui Dominic, desi nu avea nici o proba. Constrans de CNSAS si presa in acelasi timp sa prezinte dovezi, Andon a dat inapoi, recunoscand ca nu are nici o proba, ci doar „informatii” de la o sursa, care sursa hotaraste singura daca da publicitatii vreun document. Pana la urma totul s-a dovedit un mare fas mediatic. In paralel, Felix a dus un razboi mai mult decat murdar si cu Mircea Dinescu, pe care l-a acuzat ca ar fi colaborat cu Securitatea, ajungand, dupa principiul „hotul striga hotii”, sa ii acuze pe toti ziaristii care nu il ataca pe presedintele Traian Basescu ca au fost colaboratori ai Securitatii. CNSAS a stabilit clar astazi cine este de fapt turnatorul.