La capătul a aproape şase ani de judecată, peste cincizeci de termene, două demisii din Parlament şi câteva completuri de judecată schimbate, ziua de vineri, 8 august, a pus capăt telenovelei din procesul ce vizează privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Este momentul în care Dan Voiculescu a aflat sentinţa în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani în formă continuată.
Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, vineri, la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a decis Curtea de Apel Bucureşti. Gheorghe Mencinicopschi şi fostul director al ADS, Corneliu Popa, au fost condamnaţi la câte 8 ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, la 7 ani de închisoare. Voiculescu şi ceilalţi condamnaţi au fost încarceraţi vineri seară la Penitenciarul Rahova. Condamnaţii care au primit pedepse cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) vor sta în următoarele 21 de zile în perioada de carantină, pe durata căreia le vor fi studiate comportamentul şi personalitatea, iar apoi se va stabili regimul de încarcerare. Regimul de detenţie se stabileşte în funcţie de vârsta deţinutului, starea de sănătate şi antecedentele penale ale acestuia.Dan Voiculescu are 67 de ani şi, potrivit prevederilor legale, ar putea fi eliberat după ce execută o treime din pedeapsă.Voiculescu a primit pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod Penal, legea mai favorabilă în cazul său.Totodată, lui Voiculescu i se interzic mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales timp de cinci ani.Prin această sentinţă, Curtea de Apel i-a dublat lui Voiculescu pedeapsa dată de Tribunalul Capitalei la fondul procesului.
Premieră în justiţie: DNA se ocupă de confiscarea averii lui Dan Voiculescu
Instanţa a decis vineri şi confiscarea proprietăţilor puse sub sechestru şi aflate pe numele lui Dan Voiculescu şi a celorlalţi inculpaţi.
Instanţa a mai dispus recuperarea prejudiciului de 60 de milioane euro. Acţiunile deţinute de Dan Voiculescu la ICA şi donate fiicelor lui vor fi confiscate. Totodată, instanţa a mai decis şi confiscarea specială a 3,5 milioane de dolari de la Dan Voiculescu şi confiscarea extinsă din conturile sale şi de la firmele la care este acţionar, inclusiv offshore-urile din afara ţării. Sediul posturilor Antena şi cel al grupului de firme Grivco vor fi, de asemenea, confiscate.
În dosarul „ICA – prejudiciu 60 de milioane de euro” este menţionat faptul că Dan Voiculescu ar fi ipotecat terenurile ICA, iar cu banii – în total, circa 47 de milioane euro – a finanţat trustul media, aşa cum a declarat în instanță fostul director general al GRIVCO SA, Sorin Pantiș, coinculpat și condamnat la şase ani închisoare de instanța de fond.
Sorin Pantiș a declarat că Dan Voiculescu a luat credite bancare prin care a susținut afacerile sale din media, cu alte cuvinte nu pe cele de cercetare de la ICA, așa cum a susținut Dan Voiculescu. De asemenea, Pantiș, în calitate de director al GRIVCO, a relatat că a închiriat companiei ROMTELECOM imobilul de pe terenul ICA și a mutat biroul institutului de cercetări alimentare în altă locație pentru că a obținut bani mulți pe închiriere – peste un milion de euro pe an –, iar rolul unui manager e să fie eficient.
Şefa DNA Laura Kovesi, împreună cu specialiști din cadrul ANAF vor inventaria toate bunurile familiei Voiculescu. Odată descoperite noi surse de finanțare, acestea vor fi comunicate judecătorilor, care vor dispune sechestru până la acoperirea întregului prejudiciu. Judecătorii au dat publicității bunurile confiscate de la Dan Voiculescu. Printre ele se regăsesc sediile Grivco Group și Antena 3. De inventarierea averii familiei Voiculescu se va ocupa personal șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, împreună cu specialiști din cadrul ANAF. Odată descoperite noi resurse de finanțare, magistraţii vor fi înştiinţaţi şi vor dispune sechestrul până la acoperirea întregului prejudiciu, care ajunge la aproximativ 60 de milioane euro.
Presa a relatat despre ingineria financiară pe care Voiculescu a făcut-o. Mai exact, se pare că acesta în anii 2009-2010, a cumpărat un avion Falcon, în valoare de 20 milioane de euro, printr-un credit în leasing contractat de Antena 1.
Avionul se afla în folosința exclusivă a familiei Voiculescu, dar cheltuielile de operare și de întreținere, aproximativ 500.000 de euro pe an, erau achitate de postul de televiziune Antena 1.
Şi mașina de serviciu cu care circula Voiculescu în valoare de 200.000 de euro era cumpărată tot de Antena 1. Cheltuielile erau decontate de același post de televiziune. Mașina de escortă era cumpărată tot de postul de televiziune, iar șoferii și aghiotanții lui Dan Voiculescu erau angajați ai posturilor TV Antena 1, Antena 3 și Euforia TV.
Zborurile cu elicopterul, care costau 800-1.000 euro pe oră, pe care Voiculescu le făcea prin țară, în interes personal sau de partid, erau decontate tot de posturile TV
Averea familiei Voiculescu
Familia Voiculescu are o avere estimată de Forbes la 120 de milioane euro și ocupa locul 24 în clasamentul celor mai bogați români, publicat în toamna anului trecut. Cele mai importante societăți deținute de fondatorul PC și de rudele sale sunt trustul Intact și Grivco. În 2012, afacerile controlate de familia Voiculescu au avut venituri operaționale de aproape 150 de milioane de euro. Aproape jumătate din această sumă a provenit de la posturile de televiziune: Antena TV Group SA – 52 de milioane de euro, iar Antena 3 SA – 15 milioane de euro. Govcrest International, firma de comerț internațional cu produse chimice, a avut venituri de peste 23 de milioane euro, Grivco SA (care numără aproximativ 50 de companii, prezente în comerț, producție, agricultură și servicii) de 11 milioane de euro, iar Convergent Media (care deține Gazeta Sporturilor) a atins 9,5 milioane de euro.
Alte dosare ale familiei Voiculescu
Un alt dosar celebru în care apare numele lui Dan Voiculescu este Loteria Română. Fondatorul Partidului Conservator și-a pus oameni în poziţii-cheie în Loterie și a fost anchetat de către procurorii DNA. A scăpat, însă, dar fiica sa, Camelia, și alţi apropiaţi au fost trimişi în judecată pentru manipularea pieţei de capital. Dan Voiculescu este urmărit penal şi în dosarul şantajului RCS-RDS pentru complicititate la şantaj. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Sorin Alexandrescu, şeful Antenelor, şi fiica lui Voiculescu.
De curând, Dan Voiculescu a fost pus sub acuzare de procurorii DNA într-un nou dosar. El este acuzat de şapte infracţiuni de şantaj. Fondatorul PC ar fi ameninţat mai mulţi oameni de afaceri să încheie contracte de publicitate cu trustul pe care îl conduce. În caz contrar, posturile sale ar fi declanşat o campanie agresivă împotriva lor.
Curtea de Apel București a stabilit definitiv că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate. De asemenea, s-a stabilit că fostul senator PC a făcut poliţie politică sub numele de cod ”Felix” .
Datorii. Gâdea şi Daniel Constantin executaţi?
Dacă statul nu reușește să recupereze prejudiciul din dosarul ICA (peste 60 de milioane euro) din valorificarea bunurilor confiscate de instanță, atunci autoritățile încep recuperarea datoriilor pe care terții le au față de Dan Voiculescu. Printre datornicii săi se află, potrivit propriilor declarații oficiale de avere, Mihai Gâdea, Dan Constantin (redactor-șef Jurnalul Național), ministrul Daniel Constantin sau Alessandra Stoicescu. Aceștia ar putea fi executați silit de către stat pentru recuperarea prejudiciului creat de Dan Voiculescu și ceilalți condamnați în dosarul ICA, potrivit jurnalistului Robert Turcescu.