5.2 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialVizele pentru SUA? Un moft!

Vizele pentru SUA? Un moft!

» Ministrul de Interne sustine ca Romania nu negociaza cu SUA desfiintarea vizelor pana cand UE nu va ajunge la o pozitie comuna in acest sens. Intre timp insa administratia americana a decis ca nu poate duce tratative cu UE ca bloc, ci cu fiecare stat in parte.

» Parteneriatul strategic cu SUA pare doar o forma fara fond, iar Bucurestiul nu beneficiaza de aceasta relatie privilegiata in favoarea cetatenilor sai.

» Fluxul scazut de turisti si lipsa lobby-ului scot Romania din cartile desfiintarii vizelor pentru SUA.

In problema ridicarii vizelor pentru Statele Unite, Romania asteapta. In timp ce alte state europene au decis purtarea unor negocieri bilaterale, Romania a ales pozitia mult mai comoda de a trata la unison cu Uniunea Europeana aceasta situatie. Desi negocierile UE-SUA pe tema vizelor au esuat inca de joia trecuta, ministrul de Interne spune ca nu a primit instiintare oficiala. "Asteptam intai rezultatul ne-gocierii comune la nivel euro-pean cu autoritatile ameri-cane, urmand ca rezultatul acestor negocieri sa ne fie comunicat si sa urmam o pozitie europeana comuna in aceasta privinta", a declarat ministrul de Interne, Cristian David. State precum Cehia, Slovenia, Estonia si Letonia au semnat deja protocoale de renuntare la vize pentru intrarea pe teritoriul american, iar tari ca Lituania, Ungaria si Slovacia au anuntat ca vor semna astazi acelasi tip de intelegere. Expertii in politica externa sustin ca aceasta abordare a Romaniei este mai buna decat nimic si se declara sceptici in rezolvarea problemei, in ciuda parteneriatului strategic Romania-SUA si a bunelor relatii in virtutea axei "Washington-Bucuresti-Londra". Dezinteresul SUA fata de cererile Bucurestiului pe aceasta tema este privit si din pespectiva economica, dupa cum ne-a spus un oficial care a dorit sa-si pastreze anonimatul: "Sa fim cinstiti, cati cetateni romani sunt dornici sa viziteze America in calitate de turisti? Asta ar fi ultima problema a Romaniei in relatia cu SUA. Avem un parteneriat strategic care nu e pus in practica. Ministerul de Externe ar trebui sa ridice aceasta problema care, teoretic, ar trebui sa se rezolve foarte usor. Doar ca nu suntem in stare".

Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD si diplomat de cariera, este de parere ca alte state ex-comuniste membre ale UE au inceput mai devreme negocierile cu SUA pe aceasta tema si ca au oferit garantii de securitate, spre deosebire de Romania, care nu a reusit sa convinga oficialii americani ca este capabila sa aplice standardele impuse de administratia de la Washington: "Pe de o parte, UE doreste sa avem negocieri comune, sa reprezinte statele membre in relatia cu Statele Unite. Pe de alta parte, alte state s-au angajat mult mai rapid in dialog bilateral si UE nu a putut sa le blocheze. La aceasta se adauga garantiile de securitate in ceea ce priveste controlul persoanelor care intra in Statele Unite. Aceste state care au negociat bilateral au reusit sa ofere argumente mult mai serioase decat a reusit sa ofere Romania. Pana la urma performanta nationala este cea care prevaleaza".
Diaconescu mai precizeaza ca parteneriatul strategic dintre Romania si SUA conteaza in acest moment doar pentru intalnirile festive la nivel inalt si nu este pus in practica si valorificat asa cum ar fi normal. "La urma urmei, studiati nivelul investitiilor americane in Romania. Este destul de modest in comparatie cu pretentiile noastre in contextul acestui parteneriat", precizeaza Diaconescu, observand, la randul sau, ca, "dincolo de ceea ce doreste UE, performanta nationala ar trebui sa prevaleze".

Analizand un alt plan, Cornel Codita, specialist in politica externa, este de parere ca romanii se afla inca pe "lista neagra" a tarilor ai caror cetateni au nevoie de vize pentru Statele Unite, "deoarece nimeni nu a fost interesat sa le elimine". Afluenta scazuta de turisti pe relatia celor doua tari si lipsa presiunilor politice au postat Romania in aceasta pozitie, lamureste Cornel Codita: "Fluxul de persoane intre cele doua state nu a produs o presiune asupra birocratilor pentru a ridica vizele, iar relatia Romaniei cu SUA pe tema vizelor s-a miscat destul de dificil, altii au inclus in pachetele de negocieri si aceasta problema". Incapacitatea Bucurestiului de a se folosi de institutia lobby-ului care functioneaza in SUA pare a fi o alta problema pentru Romania, dupa cum remarca specialistul in relatii internationale: "Grupurile de presiune din sistemul politic american – de care se pot folosi si cehii, si maghiarii – sunt mult mai importante decat grupul de presiune creat de romani. Acolo nu a existat cineva care sa traga de mana, sa aiba suficiente usi deschise. Romania a ramas cu parteneriatul strategic pe hartie si se tot chinuie sa-i dea un continut mai bogat".

Refuz diplomatic american

Guvernul american sustine ca principalul motiv pentru care nu include Romania in programul Visa Waiver este rata ridicata de refuz a vizelor. "In primul rand, trebuie ca rata de respingere (a vizelor – n. red.) sa fie sub 10%. Apoi ar mai fi si alte cerinte, cum ar fi capacitatea sa ne asigurati ca aveti graniceri eficienti, un management eficient al securitatii pasapoartelor si o documentatie corespunzatoare", a declarat pentru NewsIn secretarul americaan pentru securitate interna, Michael Chertoff. Romania are cea mai mare rata de respingere a vizelor dintre statele UE – 37,7%.
Protocoale pentru ridicarea vizelor au semnat sau urmeaza a fi semnate de Estonia, Lituania, Letonia, Cehia, Slovacia si Ungaria. Polonia, Bulgaria si Romania asteapta in continuare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă