Organizaţia non-guvernamentală Vier Pfoten spune că promulgarea Legii câinilor comunitari în forma actuală va crea un grav prejudiciu de imagine României, cu efecte imediate precum boicotarea produselor româneşti în străintate, descurajarea turismului în ţara noastră, organizaţiile pentru protecţia animalelor pregătind proteste, relatează Mediafax.
„Parlamentul a votat marţi întoarcerea României în epoca de piatră, prin legiferarea uciderii în masă a câinilor fără stăpân, cea mai ineficientă metodă aplicată vreodată în lume. Modificările Ordonanţei 155/2001, adoptate marţi cu o majoritate strânsă în Camera Deputaţilor, dispun soluţii care se anulează reciproc, precum sterilizarea şi eutanasierea, care vor duce la o abordare neunitară a problemei la nivel naţional şi, implicit, la perpetuarea ei”, se arată într-un comunicat de miercuri al Vier Pfoten.
Studiile de specialitate au demonstrat până acum că eutanasierea nu este doar cea mai ineficientă, ci şi cea mai costisitoare metodă de gestionare a câinilor fără stăpân. Drept dovadă o reprezintă şi zecile de milioane de euro cheltuite inutil mulţi ani de către autorităţile române pentru uciderea câinilor. Rezultatul de astăzi este că există acelaşi număr de câini pe strazi şi „bani publici aruncaţi pe fereastră”.
Organizaţiile pentru protecţia animalelor din România şi din străinătate anunţă lansarea unei mişcări „fără precedent” împotriva măsurilor ineficiente, imorale şi incoerente prevăzute de această lege. Acţiunii i se alătură numeroase personalităţi, artişti, sportivi, oameni de cultură, dar şi cetăţenii care îşi doresc rezolvarea reală a problemei câinilor fără stăpân.
Potrivit Vier Pfoten, promulgarea legii în forma actuală va crea un grav prejudiciu de imagine României, cu efecte imediate precum boicotarea produselor româneşti în străinatate, descurajarea turismului în ţara noastră şi publicitate negativă în presa internaţionala. Organizaţiile internaţionale pentru protecţia animalelor pregătesc deja marşuri de protest în faţa ambasadelor României din mai multe ţări, precum Germania, Austria şi Elveţia.
Organizaţia avertizează că această lege va avea efecte distructive asupra societăţii româneşti în toate aspectele sale, de la dezbinarea cetăţenilor şi încurajarea violenţei şi până la inducerea ideii că uciderea poate reprezenta o soluţie pentru rezolvarea unei probleme.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, după mai multe săptămâni de amânări, cu 168 de voturi „pentru”, 111 voturi „împotrivă” şi 14 abţineri, Legea privind câinii comunitari. Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui act normativ.
Proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân, adoptat marţi de deputaţi, prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi „cipaţi”.