UPDATE. Nicușor Constantinescu poate rămâneîn SUA pentru investigații medicale. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel București.
Contestaţia lui Nicuşor Constantinescu faţă de arestarea preventivă dispusă de Tribunalul Capitalei, la propunerea DNA, a fost admisă, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB). Decizia este definitivă, informează Mediafax.
Prin această decizie, CAB a respins înlocuirea controlului judiciar, dispus iniţial în cazul lui Constantinescu, cu arestul preventiv. Instanţa a stabilit, de asemenea, că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, aflat în SUA, a stat în mod legal în afara ţării între 18 iunie şi 1 iulie.
În aceste condiţii, mandatul european de arestare emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu rămâne fără obiect.
După judecarea contestaţiei, avocații lui Constantinescu au declarat că viza prin care acesta mai poate rămâne pe teritoriul SUA va expira la începutul lunii octombrie.
–
Șeful Consiliului Județean Constanța, Nicuşor Constantinescu a fost mutat la un alt spital din Statele Unite ale Americii. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost mutat de la spitalul John Hopkins din Baltimore, din statul Maryland la o clinică New York, informează B1tv.
În acest sens, şeful CJ Constanţa a trimis şi documente medicale semnate de un medic român care îl tratează.
Între timp, baronul vrea să scape de arest. Magistraţii Curţii de Apel judecă marți contestaţia lui Nicuşor Constantinescu la decizia Tribunalului Bucureşti de a-l aresta în lipsă.
"Eu sunt medicul care îl tratează pe domnul Nicușor Constantinescu și el este în prezent în grija mea datorită condițiilor care îi amenință viața. Domnul Nicușor Constantinescu necesită în continuare alte tratamente și intervenții chirurgicale. În prezent, el nu este stabil medical să călătorească până când problemele medicale prezente nu vor fi rezolvate", se arată într-un document datat 11 iulie și semnat de către Doru Paul, profesor asistent de medicină de la Centrul de Cancer Monter. Actele medicale au ajuns şi la judecători.
Președintele Consiliului Județean Constanța a fost dat în urmărire internațională din data de 7 iulie prin Interpol de către Inspectoratul General al Poliției Române după ce nu s-a mai întors din SUA la data stabilită de instanța din România.
"Nu vreau să comentez înainte. Apostilarea documentelor medicale din dosarul de pe 15 iulie, de către Departamentul de Stat SUA conform Convenţiei de la Haga din 1961, nu mai permite nimănui să le conteste. Aşa că, motivaţia DNA şi decizia Tribunalului Bucureşti, cum că aş fi depus documente medicale false, cade! În rest, am un abces pelvian de 600 ml ce poate exploda şi mă poate omorî în câteva minute prin septicemie. Iau antibiotice cu pumnul! Poate crăp şi extrădarea va fi mult mai uşoară!”, a precizat Nicușor Constantinescu pentru B1 Tv.
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti nu au încuviinţat pe 18 iunie solicitarea lui Nicuşor Constantinescu de a prelungi până la data de 1 septembrie perioada de părăsire a teritoriului ţării, deoarece acesta nu a depus documente care să ateste că această dată este necesară pentru ameliorarea stării sale de sănătate.
În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată , sub control judiciar de DNA, în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi. Mai mult, acesta nu ar fi respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene.