11.4 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE. Victoria Nuland, către un ”lider european”: Cum dormiți liniștiți sub...

VIDEO. UPDATE. Victoria Nuland, către un ”lider european”: Cum dormiți liniștiți sub plapuma NATO în timp ce-i protejați pe corupți de justiție?

UPDATE: Întrebat despre declarațiile Victoriei Nuland, referitoare la protejarea anumitor parlamentari corupți, premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că cele mai rele lucruri despre România le auzim de la câțiva români, niciodată de la străini, întotdeauna de la români, parcă ei sunt dușmanii cei mai mari ai României, în frunte președintele Băsescu

Citește și: Ponta, despre declarațiile Victoriei Nuland: Întotdeauna cele mai rele lucruri despre România le auzim de la câțiva români, niciodată de la străini

UPDATE: Traian Băsescu:  Remarca doamnei Nuland include și România. Nu numai România, dar include și România. Observ o abordare extrem de necinstită – și care ne face rău – a oamenilor politici de la Ponta la parlamentari sau purtători de cuvânt ai PSD. 

Citește și: VIDEO. Băsescu despre declarația Victoriei Nuland: Pentru mine nu este o noutate. Remarca include și România

UPDATE 12.11 (vineri)  Dan Șova, purtărorul de cuvânt al PSD, susține într-un comunicat de presă că subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, ”s-a referit, în mod evident, la situaţia din Ungaria, la acţiunile lui Viktor Orban, prietenul lui Traian Băsescu”.

CITEŞTE ŞI  Ponta, despre declaraţiile lui Nuland: SUA au o poziţie publică deja extrem de critică faţă de Ungaria

 

UPDATE 11.15 (vineri): SUA ar trebui să numească un ambasador la Budapesta care să obţină informaţii corecte despre Ungaria, a declarat, joi, la Washington Zsolt Nemeth, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, ca răspuns la acuzaţiile subsecretarului de Stat american Victoria Nuland, relatează MTI.

Nemeth a declarat că Statele Unite ar trebui să acrediteze un ambasador la Budapesta care să obţină informaţii mai corecte despre această ţară, având în vedere că postul de ambasador este vacant de doi ani.

El a făcut aceste declaraţii după ce subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a sugerat că liderii central-europeni au abandonat valorile NATO şi UE, deşi sunt membri ai acestor blocuri.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/7d9d37e0478bcdd362ee9f4cb85fed08/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

––

Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, a aprins încă un fitil la bomba dosarului Microsoft. Fără să dea nume explicit, oficialul american s-a referit la situația din România întrebându-se retoric cum pot unii lideri din Europa Centrală și de Est să doarmă liniștiți sub plapuma articolului 5 din Tratatul NATO (cel care obligă pe toți membri să intervină în apărarea unui stat atacat – n.red) în timp ce îi apără pe corupți de justiție.

Citește și: Începuturile americane ale celui mai important dosar de corupţie din 2014: "Microsoft – EADS – Informatizarea instituțiilor". Prejudiciile: peste un miliard de euro

Declarația vine la puțină vreme după ce DNA a cerut încuviințarea pentru începerea urmăririi penale în cazul a 9 foști miniștri într-un dosar de corupție privind licențele pentru programe informatice în școli, dosar în care mita a fost estimată de procurori la peste 60 de milioane de dolari. Dosarul ar putea avea legătură cu o amplă investigație desfășurată în Statele Unite cu privire la mituirea de oficiali din România, Italia și China. Procurorul General al României a fost acuzat că tergiversează soluționarea acestui mega-dosar de corupție, iar Victor Ponta și partidul pe care îl conduce, PSD, au refuzat, în repetate rânduri, să ridice imunitatea unor parlamentari pentru a putea fi anchetați. 

Citește și: Dosarul Microsoft. Ponta își apără colegii de partid

Mai mult, senatorii și deputații din Parlamentul României au plecat în „vacanță”, pe perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat un termen de 15 zile pentru întocmirea, în Comisia Juridică, a raportului privitor la cererea de ridicare a imunității pentru Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu. La Camera Deputaților, un raport similar, cu privire la cererea DNA de ridicare a imunității fostului ministru Valerian Vreme a primit termen de 10 zile.

Citește și: Ponta evită să spună dacă le va cere parlamentarilor PSD un vot PENTRU sau ÎMPOTRIVĂ ridicării imunitătii foştilor miniştri

Oficialul american i-a acuzat pe politicieni că, în timp ce noaptea dorm liniști sub pătură NATO, ziua oprima presă și societatea civilă, protejează parlamentării corupți de anchetele și nu țin cont de Parlament când intersul cere sau vorbesc de democrație neliberală. Nuland nu a făcut nominalizări, însă indicațiile date duc către Viktor Orban și Victor Ponta.

În discursul său, Victoria Nuland a precizat că, ”în Europa Centrală, cetățenii s-au ridicat pentru dreptul de a organiza alegeri libere; au construit instituții puternice, independente, și au încurajat societatea civilă și mass-media”. 

”Cetățenii au făcut munca grea de reformare a economiilor, stabilizarea monedelor naționale, privatizarea industriilor ineficiențe, deschiderea piețelor forței de muncă și accesul investițiilor străine . Pe scurt, ei au restaurat democrația liberală în inima continentului”, a mai spus oficialul american care a ținut să sublinieze că ”trăim într-o lume mai bună, deoarece țările din Europa Centrală au ales calea unei Europe libere și pacifiiste acum 25 de ani, însă astăzi alegerea lor este în pericol, și Europa Centrală este din nou pe front, în luptă pentru a proteja securitatea și valorile noastre europene comune. Și astăzi,luptă este din nou atât pe pe plan extern, cât și intern”

Victoria Nuland a mai vorbit și despre conflictul din Ucraina și pericolul reprezentat la adresa democrației europene de poziția Rusiei arătată prin imixiutiunea în problemele interne ale Ucrainei și prin anexarea Crimeei, potrivit Hotnews.ro.

Corupția amenință visul urmărit de atât de mulți oameni care au luptat pentru el în 1989

Nuland a mai subliniat că, în Europa Centrală, ”amenințările interne la democrației și libertății sunt la fel de îngrijorătoare”.

”În întreaga regiune, cancerul regresului democratic și corupția amenință visul urmărit de atât de mulți oameni care au luptat pentru el în 1989.  Avem lideri politici din Europa Centrală care profită de avantajele de membri NATO și UE, găsim liderii din regiune, care par să fi uitat de valorile pe care se bazează aceste instituții.

I-am întreba pe acești lideri: Cum putetii să dormiți dumneavoastră sub pătura articolului 5 al NATO în timp ce vorbiți deschis despre  "democrație neliberală", teorie împinsă până la ultranaționalism; restricționarea presei libere sau demonizarea societății civile?

Aș întreba același lucru despre protejarea oficialilor corupți de la urmărirea penală; ignorarea Parlamentulului când va este convenabil sau protejarea afacerilor murdare care cresc dependența țărilor dumneavostră de o sursă de energie străină, în ciuda politicilor declarat liberale”, a spus  subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice.

Citește și: Discuție Ponta-Nuland, despre Parteneriatul România-SUA

Premierul Victor Ponta, aflat în SUA cu ocazia Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, s-a întâlnit cu Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, cu care a discutat despre consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Cele mai citite

Simbolismul ascuns al modei inaugurale a Primelor Doamne

Pentru Primele Doamne ale SUA, moda a fost un instrument important de comunicare, un semnal despre ceea ce reprezintă ele, în mod individual Michelle Obama,...

Prognoză: Câștigul salarial mediu net va crește cu 6,2% în 2025

Românii vor câștiga, în medie, 5.355 lei net lunar în 2025, ceea ce reprezintă o creștere de 6,2% comparativ cu anul precedent, conform Prognozei...

Românii din străinătate se pot înregistra pentru a vota la alegerile prezidențiale din 2025

Începând de luni, 20 ianuarie 2025, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înregistra pentru a vota la alegerile prezidențiale din 2025...
Ultima oră
Pe aceeași temă