UPDATE 19,15: Magistrații ICCJ au admis, marți, contestația formulată de fostul premier Victor Ponta și au decis revocarea controlului judiciar impus acestuia de procurorii anticorupție în dosarul vizitei lui Tony Blair.
––––––––––––
Fostul premier al României, Victor Ponta, a ajuns în această dimineaţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a contesta controlul judiciar în dosarul finanțării vizitei lui Tony Blair în România.
În 6 septembrie, procurorii anticorupție au anunţat că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar, pentru 60 de zile, într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.
Măsura expira în 4 noiembrie, însă a fost prelungită de anchetatori cu încă 60 de zile. În cadrul măsurii controlului judiciar, Victor Ponta are mai multe obligaţii şi interdicţii. Procurorii au menţinut însă decizia din 10 septembrie a judecătorilor instanţei supreme, care au modificat unele dintre condiţiile controlului judiciar, respectiv ridicarea interdicţiilor de a părăsi ţara şi de face declaraţii în public despre dosarul său.
În 12 octombrie, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru asigurator pe un imobil al lui Victor Ponta.
Victor Ponta este acuzat că ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă, pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Ponta trebuie să se prezinte la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instanţelor ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere; să nu părăsească ţară, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului / judecătorului competent; să nu se apropie de alte persoane menţionate în ordonanţă şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale; să nu facă declaraţii în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauza, precum şi la martorii audiaţi în cauza, se arată în ordonanţa emisă de procurorul DNA.
Ştire în curs de actualizare.