2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialPremierul Victor Ponta, audiat la DNA. Ce i-a CERUT procurorului de caz

Premierul Victor Ponta, audiat la DNA. Ce i-a CERUT procurorului de caz

UPDATE 15:44  La ieşirea de la DNA, Ponta a declarat că Am venit normal, ca orice cetăţean. Mi-am spus punctul de vedere. Domnul procuror m-a întrebat, eu am răspuns la toate întrebarile. Aşa e normal. A rămas un singur lucru pe care probabil o să vi-l comunice şi procurorul. Am făcut o cerere ca situaţia mea să fie disjunsă pentru că nu are legătură cu dosarul mare, ca să se rezolve mai repede, într-un fel sau altul. Eu cred că este interesul şi al meu şi al Parchetului şi al opiniei publice să nu stea bucățica mea în dosarul mare. Dacă procurorul va accepta, atunci foarte repede o să avem o soluţie. Repet, discuţia a fost civilizată şi am spus tot adevărul, tot ce ştiu„.

***

Premierul Victor Ponta a ajuns, în urmă cu puţin timp, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.Premierul Victor Ponta este suspectat de fals în înscrisuri, de complicitate la evaziune fiscală, dar și de trafic de influență. Înainte de a intra în sediul DNA, premierul a spus: ”Dacă am adoptat Codul Fiscal, acuma pot să vin să dau şi o declaraţie„.

Ponta a fost ultima oară la DNA pentru a fi audiat în acest dosar pe 19 august. În aceeași zi, DNA a anunțat că procurorii au pus sechestru asigurător pe un apartament al lui Victor Ponta pentru a recupera prejudiciul de 51.321 de lei care ar fi fost produs de acest prin complicitate la evaziune fiscală, sumă stabilită în urma expertizei efectuate în dosarul „Turceni – Rovinari”.

DNA a precizat că prejudiciul stabilit în dosarul „Turceni – Rovinari”, constă în obligaţiile fiscale de la care s-ar fi sustras SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Șova Dan-Coman, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.
Ponta a scris atunci pe Facebook că în din expertiza făcută în dosarul său se arată că SCA „Şova şi Asociaţii” şi-a dedus cheltuieli în baza contractului cu el de 51.321 de lei, dar au și fost plătite taxe şi impozite de către Cabinet Avocat „Ponta Victor” în sumă de 53.000 de lei.

Oficiali din DNA au precizat la rândul lor că acel fragment prezentat de Victor Ponta din expertiza efectuată în dosarul „Turceni – Rovinari” nu este o concluzie a expertizei, ci o observație a expertului parte al lui Dan Șova.

Ce probleme are Victor Ponta cu DNA

Premierul Ponta este suspectat de fals în înscrisuri, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală, în dosarul Turceni-Rovinari, pentru fapte săvârșite în calitatea sa de avocat.  Victor Ponta ar fi încasat, în baza contractului încheiat între firma sa și cea a lui Șova, peste 181.000 de lei, pentru a emite facturi care nu aveau la bază operațiuni reale. În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „Şova şi Asociaţii” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Şova Dan-Coman şi a persoanelor din sfera sa relaţională.

Citește și: Dan Turturică: Cele două noi dosare în care va fi inculpat Ponta

Astfel, în 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Şova şi Asociaţii„, s-a dispus predarea de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

VEZI ŞI  GALERIE FOTO. Cum arăta Ponta după operaţie. Premierul le-a mulţumit medicilor şi celor care i-au fost alături

În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat faptul că în 30.08.2007, între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată şi s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară. Prin act adiţional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel. Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru. 

Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor Viorel a emis, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii” care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.

CITEŞTE ŞI  DOCUMENT. Ponta i-a scris preşedintelui Iohannis. Ce îi cere şefului statului

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Victor Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia. Întrucât specializarea juridică lui Ponta este dreptul penal, s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.Cele 16 înscrisuri falsificate de Victor Ponta au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta. În realitate, Ponta nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte.

CITEŞTE ŞI  Ce spune ministrul Justiţiei despre data la care Victor Ponta va merge la DNA 

De asemenea, Ponta a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.

Procurorii notează că, între 11 noiembrie 2008 și iunie 2009, Ponta a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi.

România liberă a întrebat, pe 31 martie, oficial DNA dacă s-a început urmărirea penală în rem ( pentru faptă) față de Victor Ponta în două dosare conexate. DNA a confirmat indirect existența dosarelor desprinse din cele ale lui Dan Șova, dar care s-au conexat. În răspuns, DNA a precizat : “Cele două dosare la care faceți referire, prin menţionarea numerelor de înregistrare, au fost conexate printr-o ordonanță a procurorilor anticorupție, iar în legătură cu stadiul cercetărilor nu vă putem furniza alte informații decât cele precizate în comunicatele cu nr.: 1194/VIII/3 din 13.08.2014, 1210/VIII/3 din 20.08.2014 și 494/VIII/3 din 13 martie 2015”.

Senatorul Dan Șova a scăpat  de reținere și arestare, în dosarul Turceni-Rovinari, după ce colegii săi senatori au lipsit de la votul privind cererea procurorilor anticorupție. Dan Şova este urmărit penal, din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. DNA îl acuză că, între 2007 și 2009, Dan Șova a semnat mai multe contracte și acte adiționale încheiate între Complexul Energetic Rovinari și Complexul Energetic Turceni, pe de o parte, și SCA „Șova și Asociații” pe de altă parte. De asemenea, în calitate de avocat coordonator, ”mențiune trecută expres în toate aceste contracte”, a participat la mai multe discuții legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER și CET și la alte instituții contribuind efectiv la încheierea acestor contracte și acte adiționale efectuând în plus și activitate de consultanță juridică în temeiul acestor contracte și acte adiționale.Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, la solicitarea expresă a actualului premier.

Ponta, acuzat de trafic de influenţă

Premierul Ponta mai este urmărit penal și pentru săvârșirea a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României, spun procurorii.  Astfel, în calitate de prim-ministru al României, Ponta l-a desemnat pe Şova, în luna august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.

Victor Ponta ar mai putea fi cercetat în dosarele deputatului PSD Sebastian Ghiță, în contextul în care numele premierului apare într-un dosar al lui Ghiță, în care deputatul ar fi cumpărat voturi în favoarea lui Ponta în alegerile prezidențiale din 2014. 

Citește și: Rețeaua Ghiță – Ponta de căpușat bani europeni. Încolțiți, Ghiță amenință, iar Ponta ”fuge”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Au bătut palma! Sebastian Mailat se întoarce în Liga 1 și va lupta pentru play-off cu Sepsi

Sebastian Mailat (27 de ani), mijlocașul român care a petrecut ultimele 6 luni în Coreea de Sud, a semnat cu Sepsi Sfântu Gheorghe, echipă...

Forțele israeliene au reținut mai mulți medici dintr-un spital din nordul Fâșiei Gaza

Forțele israeliene au reținut zeci de membri ai personalului medical dintr-un spital din nordul Gazei, pe care l-au atacat vineri, a declarat Ministerul Sănătății...

Vladimir Putin i-a transmis scuze președintelui azer pentru prăbușirea avionului Azerbaidjan Airlines în Kazahstan

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, despre prăbușirea avionului Azerbaidjan Airlines și și-a cerut scuze deoarece „incidentul tragic” a...
Ultima oră
Pe aceeași temă