16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialVicepreşedinte PC: "Cseke Attila, cela mai prost ministru al Sănătăţii, de la...

Vicepreşedinte PC: „Cseke Attila, cela mai prost ministru al Sănătăţii, de la Revoluţie”. Vezi ce părere au politicienii despre demisia lui Cseke Attila

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi, că demisionează din funcţie, nemulţumit de banii primiţi de MS la rectificarea bugetară.

Purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu a spus la TVR Info că „nu mă aşteptam la această decizie. Mergem inainte”. Acesta a mai spus că „duşmanii coaliţiei nu au de ce să se bucure. Coaliţia merge înainte”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că regretă demisia lui Cseke Attila, îl înţelege pe acesta şi îi mulţumeştee pentru efortul depus. Kelemen Hunor a anunţat ca UDMR va numi un nou ministru al Sănătăţii î următoarele 15 zile, potrivit Mediafax.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că gestul ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, de a demisiona merită salutat, dar că acest lucru „nu ajută la nimic”. Ponta spune că, la rectificarea bugetară, Guvernul Boc a dat bani doar pentru proiectele de campanie ale PDL, scrie Realitatea.net.

„Mă aşteptam pentru că domnul Cseke Attila trebuie să mai dea un semn de bun simţ într-un guvern în care bunul simţ şi responsabilitatea nu există. Guvernul Boc a intrat practic în campanie electorală şi va da bani doar pentru proiectele PDL de campanie electorală. În schimb, va lua bani de la Sănătate, de la Educaţie, de la poliţişti. Atât timp cât de la Funeriu şi de la Igaş nu te poţi aştepta la bun simţ şi la responsabilitate, gestul domnului Cseke Attila merită salutat, dar nu ajută la nimic”, a declarat Victor Ponta.

„Cred că Guvernul Boc va merge mai departe în acelaşi fel, ca un guvern al PDL şi nu un guvern al României şi al românilor. Pe spinarea Sănătăţii, Educaţiei şi a poliţiştilor, Guvernul Boc încearcă şi îşi mobilizează resursele financiare pe proiecte de campanie electorală, proiectele doamnei Udrea, ale primarilor sau ale aleşilor lor locali”, a mai spus Ponta.

Liderul PSD a adăugat că PDL nu mai dă bani pentru elevi sau pentru bolnavi, ci doar „pentru afacerile lor de partid şi pentru cei care dau bani înapoi în campanie, ca ei să cumpere voturi”.

Întrebat dacă această demisie va lăsa loc unor negocieri PSD – UDMR, Ponta a răspuns: „Nu, cred ca Marko Bela va dori să rămână la guvernare cu oricine, în orice condiţii”.

„Cred că va veni un ministru tot de la UDMR care va fi mulţumit că are maşină, are birou şi atât”, a mai spus Ponta.

Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că demisia ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, este un act unilateral, fiind decizia acestuia, ea menţionând că postul revine tot UDMR şi că noul ministru va fi desemnat după o discuţie în coaliţia de guvernare.

„Este un act unilateral al dânsului. A făcut acest gest, este decizia dânsului. După o discuţie în coaliţie se va numi un nou ministru”, a precizat Roberta Anastase, adăugând că portofoliul revine tot UDMR.

În legătură cu motivele care au determinat demisia lui Attila Czeke, Anastase a arătat: „Dânsul a prezentat motivele, este opinia dumnealui”.

Bogdan Diaconu, vicepreşedinte PC  a declarat, într-un comunicat remis romanialibera.ro, că  „actul de demisie, cea mai bună decizie a lui Attila Cseke de când e ministrul Sănătăţii”

„Actul de a demisiona reprezintă cea mai bună decizie a lui Cseke Attila de când este ministru al Sănătăţii. Păcat că această demisie nu a venit de la începutul dezastrului creat de Cseke Attila în domeniul sănătăţii românilor. Sper ca următorul ministru să nu mai fie la fel de pornit în a închide spitalele şi în a-i obliga pe români să moară cu zile”, este de părere Bogdan Diaconu.

Bogdan Diaconu l-a numit pe Cseke Attila „cel mai prost ministru al Sănătăţii de după Revoluţie”, numindu-i demisia „un gest întârziat”.

„Demisia lui Cseke Attila înseamnă că România a scăpat de cel mai prost ministru al Sănătăţii de după Revoluţie. Acest gest întârziat înseamnă ieşirea pe uşa din dos şi în mod ruşinos de pe scena publică a groparului sănătăţii românilor”, a spus Diaconu în comunicat.

Acesta mai este de părere că „pretextul demisiei este unul de faţadă”, spunând că adevăratele motive fiind „grija banilor pentru UDMR care s-au împuţinat pentru a merge toţi la PDL”, precum şi conflictele „politice şi a războiului intern dintre cele două partide aflate la putere”

Actul de a demisiona reprezintă cea mai bună decizie a lui Cseke Attila de când este ministru al Sănătăţii. Păcat că această demisie nu a venit de la începutul dezastrului creat de Cseke Attila în domeniul sănătăţii românilor. Sper ca următorul ministru să nu mai fie la fel de pornit în a închide spitalele şi în a-i obliga pe români să moară cu zile.

Preşedintele de onoare al UNPR Cristian Diaconescu a declarat, joi, pentru NewsIn că demisia lui Attila Cseke din funcţia de ministru al Sănătăţii nu pune în pericol actuala Coaliţie.

„Nu este un moment critic, coaliţia nu este pusă în pericol. Mai multe detalii nu pot să vă dau, trebuie să discutăm în Coaliţie”, a precizat Cristian Diaconescu.

Ministrul Cseke Attila trebuie felicitat pentru că nu a acceptat să fie părtaş la îngroparea sistemului de sănătate, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele PC, Daniel Constantin.

 

„Sunt foarte mulţi miniştri şi foarte mulţi parlamentari care sunt frustraţi că se iau decizii fără ei şi sunt nevoiţi să le susţină. Niciunul însă nu a avut curajul să iasă din rând. Tocmai de aceea cred că este de felicitat Cseke Attila. Nu a acceptat să fie părtaş la îngroparea sistemului de sănătate. Sper ca UDMR să realizeze, în al 12-lea ceas, că aşa vor fi trataţi în continuare, de partenerii lor de guvernare, Băsescu şi PDL”, a spus liderul PC.

Potrivit acestuia, în condiţiile în care UDMR va accepta o nouă numire, „înseamnă că acceptă un compromis care afectează sănătatea a 22 de milioane de români”. „Practic, prin această demisie PDL şi Băsescu au ales să gireze un sistem sanitar în care banii merg la partid pentru campania electorală, în loc să mergă la sistemul de sănătate. PDL va rămâne în istorie un partid care a pus pe primul loc interesul personal în locul interesului românilor”, a precizat Daniel Constantin.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras, consideră că demisia lui Cseke Attila a fost o decizie „corectă”, în condiţiile în care acesta nu a fost întrebat, ca ministru al Sănătăţii, de ce fonduri are nevoie la rectificarea bugetară ministerul pe care îl conduce.

Mate Andras a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că ştie că ministrul Cseke s-a plâns de mai multe ori în cadrul coaliţiei de guvernare despre faptul că Ministerul Sănătăţii are nevoie de o suplimentare de fonduri.

„Este o demisie care mi se pare corectă mai ales dacă la rectificare Ministerul Finanţelor nu te întreabă pe tine, ministru, de ce bani ai nevoie la sănătate şi ce vrei să faci în viitor. Ştiu că ministrul Cseke s-a plâns de mai multe ori în şedinţele coaliţiei că este nevoie de suplimentarea fondurilor de la Ministerul Sănătăţii. Până acum ce a făcut, chiar dacă au fost decizii nepopulare, le-a luat, şi şi-a asumat politic aceste fapte şi cred că merita mai mult de la Ministerul Finanţelor”, a spus Mate Andras.


Federaţia Solidaritatea Sanitară din România aplaudă gestul lui Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă remis romanialibera.ro, numind demisia acestuia „primul gest de onoare din istoria recentă”. 

„După ce în ultimii 20 de ani am asistat la o cramponare de fotoliu a diverşilor miniştri veniţi la conducerea Ministerului Sănătăţii, asistăm astăzi la primul gest de onoare din istoria recentă a României motivat de un interes colectiv. Domnul Cseke Attila, prin demisia de onoare a domniei sale, reuşeşte să atragă în final atenţia asupra principalei probleme a sistemului sanitar românesc şi anume lipsa banilor, spărgând linia de indiferenţă pe care politicienii au manifestat-o în ultimii 20 de ani faţă de sănătatea naţiunii”, a declarat Celmare Lidia, prim-vicepreşedinte a Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România.

În comunicat se arată că Ministerul Sănătăţii este „un minister aflat în gravă suferinţă”, iar prim-vicepreşedintele federaţiei speră că demisia „va reuşi să atragă atenţia politicienilor şi naţiunii asupra adevăratei reforme ce trebuie întreprinse în sistemul sanitar, asigurând finanţarea necesară pentru a putea trata în mod corespunzător pacienţii”

Liberalii consideră că demisia ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, era necesară, dar că „vine cu mare întârziere” şi apreciază că sănătatea a devenit un teritoriu de dispute în Coaliţie, în prezent având câştig de cauză PDL.

„Este intolerabil şi inacceptabil ca o rectificare bugetară care afectează domeniul sănătăţii să se facă fără avizul şi consultarea ministrului de resort. Acest lucru demonstrează dispreţul profund al puterii faţă de sănătate. Au existat însă în ultimul an şi alte momente care ar fi impus o reacţie din partea ministrului şi chiar o demisie a acestuia”, comentează liberalii gestul ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, într-un comunicat remis agenţiei NewsIn.

PNL precizează că ar fi apreciat gestul lui Cseke dacă s-ar fi produs „atunci când au fost scoşi cu forţa bolnavii pe targă, din spitalele care s-au închis peste noapte sau când medicii de familie au protestat faţă de subfinanţarea cronică”.

Liberalii susţin că sănătatea a ajuns teritoriul disputelor politice din cadrul coaliţiei de guvernare şi că, în acest moment, PDL a avut câştig de cauză. „Având în vedere declaraţiile recente ale preşedintelui Traian Băsescu potrivit căruia, dacă ministrul sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu se înţeleg, unul dintre ei va trebui să plece, demisia lui Cseke Atilla demonstrează faptul că PDL a avut câştig de cauză. Din păcate, cei care au de suferit în urma acestor dispute sunt cetăţenii”, se mai arată în comunicat.

Potrivit PNL, actuala putere nu a avut nici interesul, nici voinţa politică de a face ca sistemul sanitar să fie funcţional şi să ofere servicii de calitate şi a tratat cu cinism şi lipsă de responsabilitate domeniul sănătăţii.

în curs de actualizare…

Cele mai citite

Ucraina dezvăluie că Rusia plănuiește un atac asupra instalațiilor nucleare din țară

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii şi a...

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

Ucraina dezvăluie că Rusia plănuiește un atac asupra instalațiilor nucleare din țară

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii şi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă