Dupa ce zona de nord a Capitalei e pe cale de a fi saturata din punct de vedere al cladirilor de birouri –aici aflandu-se aproape jumatate de stocul de spatii de birouri din Bucuresti -, dar nu numai, ultima tendinta este orientarea catre zona de vest a Bucurestiului.
"Principala solutie de conservare a mobilitatii unei firme devine din ce in ce mai clar orientarea catre alte zone ale orasului, zona central-vestica fiind in momentul de fata alternativa cea mai viabila. Firmele analizeaza mai atent timpii de acces la birou, mijloacele de transport pe care angajatii le au la dispozitie, existenta locurilor de parcare, iar zona central vestica ofera aceste avantaje, si de asemenea accesul usor catre principalele piete centrale ale orasului (Unirii, Universitatii, Victoriei)", comenteaza reprezentantii Esop Consulting. Situarea pe un flux invers celui de aglomerare a rutelor este de asemenea un avantaj al zonei, care poate duce la salvarea unor timpi pretiosi in trafic. De asemenea zona ofera alternative de spatii de birouri de calitate superioara, atat in prezent, cat si in viitorul apropiat. Potrivit uni raport realizat de Esop, stocul de spatii de birouri in zona central vestica la finalul anului 2008 se va situa la peste 151.781 mp (dintre care 100.500 situati in cladiri de clasa superioara, de peste 5.000 mp).
Cel putin 298.000 mp sunt propusi pentru finalizare in intervalul 2009-2011, incluzand aici principalele proiecte de anvergura anuntate, incluzand SEMA PARC-etapa II, Anchor Plaza Metropol, Cotroceni Park si Plaza Centers. Astfel ca, daca in trecut locatia era evaluata in special prin prisma unor parametrii precum apropierea mai mica sau mai mare de axul central al orasului, de distanta fata de anumite obiective specifice (aeroport, zone rezidentiale etc) si altele, in momentul de fata locatia este din ce in ce mai adesea evaluata de catre companii prin prisma aspectelor ce tin de trafic, timpi de acces si locuri de parcare. Conform unui raport publicat de organiazatia non-guvernamentala Salvati Bucurestiul, in colaborare cu alte institutii similare printre care si Asociatia pentru Tranzitie Urbana (ATU), viteza medie de circulatie in Bucuresti a scazut de la 15 km/ora in 2000, la sub 10 km/ora in 2006. In anul 2007, pe anumite artere principale situatia a atins un nivel negativ record: sub 2 km/ora. Practic, Bucurestiul devine treptat un oras sufocat de traffic, precum si de o mare densitate a populatiei (9009 locuitori / km patrat, de aproape 3 ori mai mult decat caputale ale unor tari vecine, precum Viena – 3.850, sau Budapesta – 3.674 locuitori/km patrat). Din punct de vedere al pietei spatiilor de birouri, daca pana in anul 2003-2004 motorul pietei a fost reprezentat de proiectele situate in perimetrul ultra-central, in anii ce au urmat zona de centru-nord (incepand cu Piata Victoriei) si nord (incluzand Baneasa si Pipera) au devenit directia prioritara de dezvoltare.
Nordul are o serie de atuuri importante, precum apropierea de aeroport, de zonele rezidentiale pentru expati si de existenta unor suprafete largi de teren disponibile. Peste 890.000 mp (incluzand aici si imobile de clasa superioara, dar si spatii renovate si de dimensiune medie) functioneaza deja in acest perimetru ca spatii de birouri livrate pana in prezent, si alti peste 840.000 mp sunt anuntati a se finaliza in urmatorii 3 ani.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro