2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialCurtea Supremă a respins contestația lui Vasile Blaga împotriva sechestrului impus de...

Curtea Supremă a respins contestația lui Vasile Blaga împotriva sechestrului impus de DNA. Este vorba despre două case și un teren din Bihor

UPDATE 18,20: Magistrații Curții Supreme au respins, luni, contestația formulată de fostul copreședinte al PNL Vasile Blaga împotriva sechestrului impus de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat de trafic de influență.

–––––––––––

Fostul preşedinte PNL Vasile Blaga s-a prezentat la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, unde magistraţii iau în discuţie contestaţia acestuia împotriva sechestrului pus de procurorii anticorupţie în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.

Fostul copreședinte al PNL Vasile Blaga s-a prezentat, pe 1 noiembrie, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești, în dosarul în care este urmărit penal pentru trafic de influență. Potrivit unor surse judiciare, el ar fi venit pentru a i se comunica măsura instituirii sechestrului asigurător.

Surse judiciare precizează că procurorii DNA îi vor comunica instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra unor bunuri care-i aparțin. Sechestrul ar fi de 700.000 de euro.

În ce constă instituirea sechestrului

Serviciul Teritorial Ploieşti al DNA a dispus, faţă de suspectul Ştefan Gheorghe, instituirea sechestrului asigurator asupra unui teren în suprafaţă de 41 mp situat în municipiul Piatra Neamţ şi a două imobile (unul situat în municipiul Piatra Neamţ, constituit în casă de locuit cu teren – în suprafaţă totală de peste 400 mp şi unul în municipiul Bucureşti, constituit într-un apartament cu o suprafaţă totală de peste 100 mp).

În același dosar, procurorii anticorupție au dispus față de suspectul Blaga Vasile, aceeași măsură asigurătorie în cazul unor imobile pe care acesta le deține în municipiile București și Constanța ( cota de ½ din două apartamente în suprafață de 217,55 mp respectiv 174,93 mp). De asemenea măsura asigurătorie a sechestrului a fost dispusă și asupra unui teren pe care suspectul îl deține într-o comună din județul Bihor în suprafață de 6.257 mp.

În 28 septembrie, când procurorii au început urmărirea penală în cazul său, pentru  trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL. În aceeaşi zi, Vasile Blaga a anunţat că, în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse de către DNA Ploieşti, îşi depune demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi şef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă.

Vasile Blaga este inculpat și pus sub control judiciar pe motiv că, între 2009-2012, în calitate de secretar general al PDL, ar fi făcut trafic de influență pentru numirea în funcții a unor persoane care să atribuie contracte din bani publici unor firme dispuse să dea o parte din bani partidului.  Prin acest mod Blaga ar fi adunat suma totală de 700.000 de euro pentru partid, susțin procurorii DNA Ploiești.

Senatorul Vasile Blaga l-a anunțat pe președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, că nu va candida pentru un nou mandat de parlamentar, la alegerile din 11 decembrie. Într-un comunicat de presă, PNL precizează că decizia lui Vasile Blaga de a renunța la funcția de co-președinte PNL „demonstrează că a pus mai presus de propria carieră politică principiile de integritate asumate de formațiunea politică”.

Blaga este acuzat că ar fi primit în mod repetat, în perioada 2011 — 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la Gheorghe Ștefan a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, spun anchetatorii. Procurorii susțin că, în 2009, în PDL, ar fi existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere — secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan — în sensul obținerii de bani pentru partid.

„Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică unor firme dispuse să 'cotizeze' pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, suspectul Ștefan și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană", precizează DNA.

Procurorii au constatat că respectiva persoană fusese agreată de Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga și ar fi fost dispusă să contribuie — indirect — la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică unor diverse societăți indicate.

Cele mai citite

Consilier securitate națională Casa Albă: SUA are muniție insuficientă în cazul unui conflict cu China

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat miercuri că Statele Unite ar putea rămâne rapid fără muniţie în cazul...

Ucraina a rămas fără ajutoare de la SUA. Un republican apropiat de Trump a blocat un proiect al lui Biden

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, a respins miercuri cererea administrației Biden de a include 24 de miliarde de dolari pentru ajutoarele legate de Ucraina...

Israel: Liderul opoziției îngrijorat de restrângerea libertății presei

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, şi-a exprimat miercuri temerile cu privire la o serie de propuneri guvernamentale despre care crede că vor restrânge şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă