22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialValea Oltului, blocata de doua ori

Valea Oltului, blocata de doua ori

Pe parcursul a nici 24 de ore, DN 7, pe Valea Oltului, a fost blocat pe ambele sensuri de circulatie, din cauza miilor de tone de stanca ce s-au pravalit de pe versanti, ca urmare a alunecarilor de teren.

Primul blocaj s-a produs sambata dupa-amiaza, cand peste 2.500 de tone de stanca, copaci si aluviuni s-au pravalit de pe versant pe tronsonul Sibiu – Ramnicu Valcea, acoperind soseaua pe o portiune de aproape 50 de metri. Alunecarile de teren s-au declansat in jurul orei 16.00, pe fondul ploilor si dezghetului din ultimele zile, intr-o perioada a zilei in care soseaua este destul de aglomerata.
Evenimentul s-a produs la 5 kilometri in amonte de locul pravalirii de stanci din perioada Craciunului si, de aceasta data, a fost blocata doar soseaua, intre localitatile Boita si Rau Vadului, la doar cativa kilometri distanta de localitatea Caineni (Valcea).
In scurt timp, la fata locului au ajuns cateva zeci de angajati ai Administratiei Nationale a Drumurilor (AND), prefectul si subprefectul judetului Sibiu si echipaje ale SMURD, gata de interventie.

Restrictii de circulatie

Intre soferii care stationau la locul blocajului se imprastiase zvonul ca o masina Dacia ar fi fost prinsa sub stanci si aluviuni, dar pana la urma aceasta ipoteza nu a fost confirmata. Traficul rutier a fost blocat pe ambele sensuri de mers, iar pe sosea s-au format siruri de autovehicule, lungi de peste 10 kilometri.
Cand au aflat ca drumul va ramane blocat cel putin pentru urmatoarele ore, multi dintre soferi au preferat sa aleaga rute ocolitoare pentru a ajunge la destinatie, insa altii au ramas sa astepte deblocarea rutei. La Vestem si Talmaciu, conducatorii auto care intentionau sa intre pe Valea Oltului au fost intorsi din drum si redirectionati inspre Brasov sau Sebes (Alba).
Cu toate eforturile autoritatilor de a restrictiona circulatia pietonilor in zona incidentului, cateva zeci de persoane au incercat in repetate randuri sa treaca de zona de lucru si pana la urma jandarmii ce asigurau paza le-au permis traversarea in mici convoaie de pietoni supravegheate. Angajatii AND, dotati cu utilaje grele, au lucrat intreaga dupa-amiaza de sambata si apoi noaptea pentru deblocarea DN 7.

Un alt blocaj, duminica la amiaza

Soseaua a fost deblocata in jurul orei 2.00 dimineata, dar traficul a ramas oprit inca doua ore, pana cand inginerii Regionalei AND Brasov au verificat stabilitatea rocilor din vecinatatea drumului. In jurul orei 4.00, duminica dimineata, circulatia a fost reluata pe ambele sensuri, cu restrictii de viteza si sub supravegherea drumarilor si a echipajelor de Politie aflate la fata locului. Soferii nu au apucat insa sa se bucure prea mult timp. Chiar inainte de pranz, circulatia rutiera a fost din nou blocata, dupa ce o alta avalansa de stanci si aluviuni a cazut de pe versant pe carosabil. Drumarii au reinceput activitatea de indepartare a rocilor de pe DN 7, in timp ce, pe munte, echipe speciale incercau sa disloce stancile aflate in dezechilibru si sa stabileasca daca va fi nevoie de o interventie cu explozibil.
Situatia se afla, ieri, sub controlul autoritatilor sibiene, dar reprezentantii Prefecturii nu au putut preciza cat vor mai dura lucrarile de deblocare a soselei.
Au fost solicitate interventii ale alpinistilor utilitari si ale unor echipe de geologi, care vor stabili in zilele urmatoare daca este nevoie de lucrari mai ample de consolidare a versantului instabil.

Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

VIDEO. Aurelian Temișan, reacție după ce Andreea Bălan a părăsit „Te cunosc de undeva”

Aurelian Temișan a vorbit pentru prima dată despre plecarea neașteptată a Andreei Bălan din emisiunea „Te cunosc de undeva”, unde au fost colegi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă