De astazi, vaccinarea contra HPV (Human Papilloma Virus) din scoli este oprita. Asa a decis ministrul Sanatatii, Ionut Bazac, in urma evaluarii unui raport de audit cu privire la campania de vaccinare antiHPV.
Decizia ministrului Sanatatii pune astfel capat scandalurilor legate de controversata vaccinare contra HPV, virusurile care ar fi responsabile de aparitia cancerului de col uterin. "Primele concluzii ale raportului de audit arata ca, din totalul de eleve de clasa a IV-a, au fost vaccinate cu prima doza numai 2.615, adica 2,57% din fetite. Principala problema a nereusitei campaniei a fost lipsa informarii populatiei, in special a parintilor si a medicilor. A fost introdusa pentru prima data in sanatatea publica notiunea de refuz informat, care a cauzat neincrederea familiilor elevelor ce trebuiau vaccinate", a subliniat ministrul Bazac. In urma concluziilor raportului, ministrul Sanatatii a transmis o invitatie companiilor furnizoare de vaccin HPV, in vederea rediscutarii contractului. Fostul ministru liberal Nicolaescu a refuzat sa divulge daca intreaga suma de 23 milioane euro a fost platita celor doua companii farmaceutice producatoare.
In schimb, ministrul Ion Bazac a sustinut ieri ca, pana in prezent nu a fost achitat nici un leu pe dozele furnizate. Totusi, timp de un an de zile, Ministerul Sanatatii va derula actiuni de informare a opiniei publice despre oportunitatea vaccinarii. "Acest program a fost ca un cadou oferit pe intuneric de catre un necunoscut. Cati l-ar lua? Acum trebuie sa aprindem lumina si sa desfacem pachetul, ca oamenii sa vada ca este un lucru bun, oferit cu intentii bune", a conchis ministrul Sanatatii, lasand sa se inteleaga ca nu renunta de tot la "cadoul" oferit de Nicolaescu. Medicii spun ca Romania are nevoie de implementarea unui program de prevenire a cancerului de col uterin prin efectuarea testului Babes-Papanicolau. Prof. dr. Rodica Anghel, directorul Institutului Oncologic Bucuresti, avertizeaza ca trebuie elaborat un program national de control al cancerului de col uterin, boala care reprezinta o importanta problema de sanatate publica.
"Anual sunt diagnosticate 3.000 de femei cu cancer de col uterin si 1.800 de bolnave mor", a spus medicul Rodica Anghel. Specialistii spun ca este nevoie de o informare corecta si sincera a populatiei, dar si de metodologii si strategii de vaccinare.
Teste de 10 euro
Prof. dr. Rodica Anghel a afirmat ca pentru o singura persoana screening-ul ar costa 10 euro, ceea ce inseamna ca un program pentru depistarea bolii la femeile cu varste intre 25 si 64 de ani s-ar ridica la peste 70 milioane euro. Scandalul vaccinarii contra HPV a izbucnit la sfarsitul lui noiembrie, cand 70% din parintii fetitelor de clasa a IV-a au refuzat sa accepte imunizarea contra HPV, din cauza unor controverse legate de efectele secundare ale vaccinului si nefinalizarea studiilor legate de eficienta produsului.