Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a incalcat grav Regulamentul sedintelor comune prin atitudinea pasiva manifestata luni seara, in timpul sedintei in care presedintele Basescu a prezentat concluziile si recomandarile Raportului Tismaneanu. Vacaroiu nu a sanctionat in nici un fel comportamentele huliganice ale parlamentarilor PRM si nici ale asa-zisilor invitati ai acestora, in fapt instigatori infiltrati in balcoanele salii de plen. Vinovati de incalcarea regulamentului sunt si peremistii, in frunte cu CVT. De la huiduieli si fluieraturi la proferarea de insulte si calomnii pret de aproape doua ore, fiecare manifestare in parte constituie o nerespectare a regulamentului, care trebuia sa fie aspru sanctionata de presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu. Ramane de vazut daca ceilalti parlamentari, in special cei ai puterii, vor cere sanctionarea tuturor celor care au transformat sedinta solemna in balci.
n Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici: „Potrivit Regulamentului, cel care tulbura sedinta este evacuat cu forta. Faptul ca Nicolae Vacaroiu nu a facut acest lucru dovedeste ca era de convenienta cu agresorii. Ar trebui sa se ia masuri impotriva presedintelui Senatului. Senatorii si deputatii care vor sa se delimiteze de aceasta dezonorare a Parlamentului, vor trebui sa faca presiuni ca aceste masuri sa fie luate”.
n Gabriel Liiceanu: „Faptul ca a lasat (Nicolae Vacaroiu – n.r.) ca lucrurile acestea sa se petreaca il face complice la comportamentul huliganic al oamenilor adusi in Parlament. Banuiesc ca nu ne plac de foarte multa vreme si de aceea au venit la balcon in pauza cu trupele de teroare pregatite si aduse inainte cu autobuze. PRM, facand asa ceva, se aliniaza la comunismul repudiat de presedintele Basescu”.
n Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, presedinte al Comisiei juridice din Senat: „Domnul presedinte Vacaroiu nu a tinut sedinta in mana. Domnul presedinte este un apropiat al sefului PSD si a facut ce-a facut. Importanta este si reactia majoritatii parlamentarilor, care s-au uitat la protestatari ca la felul trei. Fiecare padure isi are uscaturile sale. Daca voi fi sesizat, atunci desigur voi analiza situatia alaturi de colegii mei de la Comisia juridica. Cred ca va exista o sesizare pentru ca ce s-a intamplat este intr-adevar de nepermis. Daca nu va exista o sesizare, este de rau. Daca acest lucru intra in normalitate si toata lumea trece peste ea, este de rau”.
n Deputatul PSD Ioan Bivolaru, presedinte al Comisiei de Regulament: „Presedintele de sedinta are obligatia mentinerii ordinii si linistii in speta, iar in cazul in care se ajunge la situatii care compromit definitiv (…) dezbaterea respectiva are sarcina sa intrerupa lucrarile si sa evacueze pe disturbatori, care sunt din randul parlamentarilor si in loje in randul invitatilor”.
n Deputatul PC Sergiu Andon, presedinte al Comisiei juridice din Camera Deputatilor: „Presedintele de sedinta putea si trebuia, in litera regulamentului, sa opreasca manifestarile care au avut loc. In conformitate cu art. 23 din Regulamentul comun al Camerelor, el este obligat sa mentina ordinea in sala de sedinta. In conformitate cu art. 29 este interzisa proferarea de insulte sau calomnii, atat de la tribuna, cat si din sala de sedinta, si, in sfarsit, exista alte articole, in primul rand 30, care prevede si sanctiunile. De la chemarea la ordine, care este o sanctiune cu aceasta denumire, deci trebuie pronuntata formula „Va chem la ordine!”, pana la evacuarea turbulentului din sala de sedinta sau chiar a publicului din balcoane, de unde se afla”.
Nu riscau oricum nimic
Peremistii si-au permis sa transforme sedinta solemna de luni intr-un spectacol de prost-gust si pentru ca stiau ca nu li se poate intampla nimic. Nici Vacaroiu nu i-a sanctionat la momentul respectiv si nici regulamentul nu prevede sanctiuni consistente, decat unele simbolice. Presupunand ca vreun parlamentar ar cere sa se ia masuri pentru incalcarile repetate ale regulamentului, cei gasiti vinovati ar risca cel mult un avertisment public scris si interdictia de a mai reprezenta Camera, in relatii interne si externe, pe o durata de trei luni. Pentru a se ajunge insa acolo trebuie indeplinita o intreaga procedura stufoasa. Abaterea se constata de Comisia juridica, intr-un termen de 30 de zile de la data sesizarii incalcarii. Raportul se inainteaza apoi Biroului Permanent, care are la randul sau sapte zile pentru a lua o hotarare. Aceasta se prezinta in plen, dar poate fi contestata de parlamentarul vizat in alte 15 zile. Contestatia se solutioneaza de catre plen, in alte 30 de zile de la inregistrare, intr-o sedinta secreta.
Liberalul Puiu Hasotti nu vede nici o incalcare?
Am incercat ieri sa-i luam o reactie despre cele intamplate si senatorului PNL Puiu Hasotti, lider al Grupului Aliantei D.A. din Camera Superioara. La intrebarea „Veti cere sanctionarea celor vinovati de incalcarea regulamentului?”, liberalul ne-a raspuns, gonind pe holurile Parlamentului: „Au incalcat ceva?”. Apoi, la vederea reportofonului, a luat foc. „Da' ce, ma inregistrati?”, s-a ratoit senatorul, adaugand ca, in acest caz, nu are nici o declaratie de facut.
Nea Nicu zice ca n-a vrut… tevatura!
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu: „In contextul in care luam o masura de forta se putea sa asistam la o scena care sa duca la batai. Aproape toti sustinatorii lui Vadim erau prezenti in sala si ar fi iesit indiscutabil o incaierare. Te puteai astepta la orice (…) a fost o sedinta complicata, grea. Ce sa facem? Sa punem jandarmi, politie aici? Suntem in Parlament, care este forul cel mai democratic in tara. Singura sanctiune care exista este evacuarea din sala. Insa grupul era numeros si daca faceam acest lucru insemna o intreaga tevatura”.