16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Băsescu: Eu nu sunt unul din românii care se sperie că...

UPDATE. Băsescu: Eu nu sunt unul din românii care se sperie că pleacă ungurii cu judeţul Covasna în spate

Traian Băsescu discută, în cadrul unei emisiuni la Radio România Actualităţi, despre revizuirea Constituţiei şi proiectul de reorganizare administrativ-teritorială.

Preşedintele  Băsescu a explicat că este necesar ca judecătorii şi procurorii să îşi asume reponsabilitatea pentru actele lor- în coextul în care România pierde la CEDO procesele cu cetăţenii români, în baza deciziilor date de judecătorii români. În plus, el a arătat că ţinta României este să aibă o datorie publică cât mai mică şi a spus că ţara noastră va putea să recupereze decalajele, în raport cu celelalte state vechi ale Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte organizarea unui referendum privind reorganizarea teritorială, Traian Băsescu a arătat că este vorba de o nouă organizare a teritoriului şi că, dacă vreun oraş sau comună va opta să fie într-un alt judeţ decât cel în care a fost repartizat, se va face atunci referndum, pentru a se cere părerea populaţiei.

„Valoarea motivaţiei CC este obligatorie”- vizavi de proiectul legii de revizuire a Constituţiei, a spus preşedintele, în cadrul emisiunii de la Radio România.

Parlamentul va avea libertatea să aducă reformulări la revizuirea Constituţiei, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Instituţiile fiscale pot pune un sechestru asupra bunurilor, dar bunurile nu pot fi valorificate şi proprietarul nu este deposedat fără o hotărâre judecătorească- a spus preşedintele, în legătură cu averile ilicite. La noi, orice avere ilicită este trecută imediat pe numele rudelor.

Eu aş fi dispus să prezint proveninenţa averii mele, a mai spus Băsescu.

Propunerile de revizuire a Constituţiei- Parlamentul ar fi obligat să adopte o lege privind răspunderea judecătorilor şi a procurorilor.

România pierde procese la CEDO– puterea executivă plăteşte, e fluierată peste tot când greşeşte, singurii care nu au nici un fel de răspundere pentru proasta gestionare a puterii lor sunt judecătorii şi procurorii”, a spus preşedintele Băsescu.

Şi procurorii trebuie să îşi asume responsabilitatea– am văzut o mulţime de oameni arestaţi, despre care nu am mai aflat nimic apoi. Nu putem tolera abuzuri din partea procurorilor.

Averile dobândite licit. Soluţii? Trebuie gasita o formulare care sa puna in valoare rezolutia din 2005, a Consiliului JAI.

Parlamentul- demis dacă nu dă vot de învestitură- noul proiect de revizuire a Constituţiei- Dizolvarea Parlamentului este dificilă, a modificat însă legat de Guvern- în 2009, Guvernul a fost trântit în Parlament, apoi, până la alegeri,am stat fără. Am vrut să asigur stabilitatea democratică.

„Când le-am dat un premier tehnocrat, au trântit Guvernul„.

Noi avem o Constituţie bună, suferă de neclaritate

Deficitul de maxim 3%, iar datoria publică- maxim 60% din PIB (criteriul european Maastricht).

„Ţinta noastră în viitor este să avem o datorie publică cât mai mică”, a explicat preşedintele.

Măsurile pe care noi le-am luat anul trecut, le-a luat Spania, trebuie să le ia Grecia, Italia, noi nu mai avem problemele pe care le au ei la nivel macroeconomic.

„31% din PIB- datoria noastră- situaţia noastră cu celelate state vechi ale UE ne permite o recuperare mai rapidă a decalajelor, pentru că noi, avănd o datoria relativ mică, ceea ce împrumutăm vom putea duce în dezvoltarea noastră”, explică Traian Băsescu.

„Pentru toate mă voi bate. Eu cred foarte mult în toate propunerile pe care le-am făcut, pntru că m-am întâlnit cu ele în mandatele mele.

Actele normative cu caracter fiscal să nu fie suspendate- propunere. „Eu cred că şi la Curte a fost o neînţelegere. Eu nu vizez dreptul cetăţeanului de a se adresa individual în instanţă. Eu vizez momentele în care, în contencios, instanţa suspendă aplicabilitatea unei hotărâri care are caracter fiscal”.

Coaliţia nu are numărul de voturi să treacă, acest lucru nu este posibil decât dacă reuşesc să conving şi o parte din opoziţie- în ceea ce priveşte reroganizarea Parlamentului.

USL este de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300, dar spune că vrea două Camere. De acord două Camere- camera inferioara legiuitoare, iar camera superioară- rol consultativ pe probleme de administraţie locală. 

Sunt dispus la un compromis care să împingă lucrurile înainte„.

Reorganizarea teritorială:

Organizarea noilor judeţe: pe conturul unor zone de dezvoltare economică- bazate pe studii profunde.

Avem ca obiectiv dezvoltarea economică şi debirocratizare.

Debirocratizarea: O direcţie la nivelul unui judeţ mare- să lăsăm nişte oficii, dar nu mai ţinem atâtea instituţii cu câte trei directori. Trebuie reduse cheltuielile de stat.

Ne trebuie un stat cât mai ieftin şi mai puţin implicat în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.

Marea problemă este în mediul rural- s-au înfiinţat multe comune, care nu au venituri. După reorganizarea judeţelor mari, una din primele sarcini trebuie să fie o analiză de viabilitate, comune care îşi pot susţine propriul aparat din veniturile locale. Avem prea multe comune cărora trebuie să le dăm bani de la Guvern.

„România a semnat convenţii prin care trebuie să respecte drepturile minorităţilor”.

„Eu nu sunt unul din românii care se sperie că pleacă ungurii cu judeţul Covasna sau Harghita în spate şi îl duc la Budapesta”. Ungurii nu vor să plece din România, asta e ţara lo, a punctat preşedintele Băsescu. 

Propunerea USL despre alegerile anticipate este ilară, a declarat preşedintele la RRA.

Discuţiile de la Cotroceni. Premierul tehnocrat?

Ieri, mi s-a cerut un guvern de tehnocraţi care să stăvilească criza şi să organizeze alegeri anticipate- asta însemna 4-5 luni de instabilitate politică.

Cei doi- Antonescu şi Ponta, n.r- au fost deconcertanţi în lipsa de inteligenţă şi de maturitate.

În legătură cu decizia CC: Dacă eu fac modif, trebuie să trimit din nou la Curte proiectul de revizuire, aş lăsa Parlamentului. Mă voi consulta şi cu Curtea.

Relaţiile din interiorul Coaliţiei: Este vital să avem stabilitate politică. Nu ne trebuie instabilitate .

Referendum- „Ce facem dacă în 20 de judeţe sunt de acord şi 20 nu sunt? Avem Legea referendumului, trebuie să întrebăm comunităţile. Aici e vorba de o nouă lege de organizare a teritoriului. Dacă vreun oraş va opta să fie în celălalt judeţ, se va face referendum,” a răspuns preşedintele întrebării unui ascultător.


Cele mai citite

Manchester City riscă să fie exclusă din toate competițiile! „Procesul secolului” în plină desfășurare

Manchester City se confruntă cu o anchetă istorică pentru 115 nereguli financiare, iar clubul riscă sancțiuni drastice, inclusiv eliminarea din toate competițiile interne. Începând cu...

Inteligența artificială de pe Apple va fi disponibilă în mai multe limbi

Apple a anunțat că va extinde numărul limbilor suportate de inteligență artificială, Apple Intelligence, începând cu anul viitor. Inteligența artificială de pe Apple va fi...

Nicolae Ciucă cere autorităților să fie pregătite pentru viitura care vine pe Dunăre

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a făcut un apel, joi seara, la autorităţile centrale şi la cele locale din judeţele dunărene să se pregătească pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă