4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialUNICEF arata cu degetul spre Romania, tara in care bunastarea copiilor s-a...

UNICEF arata cu degetul spre Romania, tara in care bunastarea copiilor s-a deteriorat profound in ultimii ani

 

 

O ampla analiza realizata de Mediafax, pe baza unui raport UNICEF, arata faptul ca in Romania bunastarea copiilor s-a deteriorat in ultimii ani, pe fondul crizei economice. Raportul despre bunastarea copiilor plaseazฤƒ România pe ultimul loc într-un top ce cuprinde 29 de ลฃฤƒri cu economii avansate, rezultatul fiind anticipat de specialiลŸtii români, care reclamฤƒ lipsa investiลฃiilor ลŸi interesul politic tot mai scฤƒzut pentru situaลฃia copiilor dupฤƒ integrarea în UE.

 

„Într-o manierฤƒ generalฤƒ, reลฃinem cฤƒ cel mai ridicat nivel de bunฤƒstare materialฤƒ a copilului corespunde ลขฤƒrilor de Jos ลŸi altor patru ลฃฤƒri nordice, iar cel mai scฤƒzut nivel corespunde Statelor Unite, Letoniei, Lituaniei ลŸi României”, aratฤƒ raportul UNICEF, care a analizat cinci dimensiuni ce ลฃin de bunฤƒstarea copilului: situaลฃia materialฤƒ, sฤƒnฤƒtatea ลŸi securitatea, educaลฃia, comportamentele, riscuri ลŸi condiลฃiile de locuit.

România ocupฤƒ ultimul loc în patru dintre cele cinci dimenisiuni analizate, doar la capitolul „comportamente ลŸi riscuri” clasându-se pe locul 27.

Aceastฤƒ situaลฃie nu reprezintฤƒ o surprizฤƒ nici pentru organizaลฃiile nonguvernamentale active în domeniul protecลฃiei copilului ลŸi nici pentru Ministerul Muncii, care are propriile analize, cu concluzii asemฤƒnฤƒtoare.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protecลฃiei Sociale ลŸi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Codrin Scutaru, spune cฤƒ situaลฃia copilului în România a fost influenลฃatฤƒ în ultimii ani de apariลฃia ลŸi evoluลฃia crizei economice, care a produs o schimbare majorฤƒ în contextul socio-economic naลฃional ลŸi internaลฃional, ce a generat schimbฤƒri atât în veniturile ลŸi cheltuielile familiilor, cât ลŸi în veniturile publice ลŸi în atitudinea Guvernului faลฃฤƒ de buget ลŸi de componenลฃa sa de protecลฃie socialฤƒ.

„România a înregistrat în 2009 – primul an în care criza s-a resimลฃit serios – scฤƒderi atât în valorile absolute ale PIB-ului, a cฤƒrui valoare nu a ajuns nici în 2010 la valoarea din anul 2008, cât ลŸi în veniturile bugetare. Cheltuielile cu asistenลฃa socialฤƒ propriu-zisฤƒ au crescut mult dupฤƒ 2005 în valoare relativฤƒ, dar în valoare absolutฤƒ ele nu sunt foarte mari, deลŸi ridicฤƒ problema corectei ลฃintiri a celor cu adevฤƒrat în nevoie ลŸi incapabili sฤƒ se ajute singuri”, susลฃine Codrin Scutaru.

Secretarul de stat precizeazฤƒ cฤƒ deciziile privind reforma ลŸi reducerile bugetare în domeniul protecลฃiei copilului ลŸi a politicilor care vizeazฤƒ familia au avut la bazฤƒ studii, cel mai recent, „Copil în România – O diagnozฤƒ multidimensionalฤƒ”, publicat în anul 2012 de UNICEF în colaborare cu ministerul, prezentând evidenลฃe incontestabile cu privire la o serie de vulnerabilitฤƒลฃi cu care se confruntฤƒ anumite categorii de copii din România.

Potrivit raportului citat, existฤƒ inegalitฤƒลฃi considerabile între copiii din România în ceea ce priveลŸte toate dimensiunile bunฤƒstฤƒrii acestora. Cei care provin din gospodฤƒrii mai sฤƒrace, în special cei extrem de sฤƒraci, care depind în mod substanลฃial de prestaลฃiile sociale, acumuleazฤƒ dezavantaje multiple ลŸi au mult mai puลฃine ลŸanse în viaลฃฤƒ.

„Actualul sistem nu protejeazฤƒ în mod eficient copiii împotriva sฤƒrฤƒciei. Copiii din gospodฤƒriile mai sฤƒrace – fie cฤƒ este vorba de familiile lucrฤƒtorilor sฤƒraci, fie de cele extrem de sฤƒrace – riscฤƒ în mod clar sฤƒ moลŸteneascฤƒ inegalitฤƒลฃile, în lipsa unei protecลฃii sociale eficiente. Situaลฃia copiilor cu pฤƒrinลฃi plecaลฃi la muncฤƒ în strฤƒinฤƒtate prezintฤƒ aspecte contradictorii. AceลŸtia se bucurฤƒ în general de bune condiลฃii de trai.TotuลŸi, sunt vulnerabili la sฤƒrฤƒcia monetarฤƒ, din cauza puternicei dependenลฃe de remitenลฃe, ลŸi la sฤƒrฤƒcia afectivฤƒ, din cauza lipsei îngrijirii pฤƒrinteลŸti. Mai mult, lipsa pฤƒrinลฃilor are efecte grave asupra calitฤƒลฃii nutriลฃiei ลŸi a rezultatelor ลŸcolare. În toate dimensiunile bunฤƒstฤƒrii copilului, diverse practici nocive dezvoltฤƒrii sฤƒnฤƒtoase ลŸi adecvate a copilului par a fi larg rฤƒspândite printre pฤƒrinลฃi”, aratฤƒ studiul citat.

Ministerul are în vedere o serie de soluลฃii pentru remedierea situaลฃiei actuale, printre care accesul la servicii sociale de bazฤƒ, de calitate, pentru sprijin familial, pentru prevenirea separฤƒrii copiilor de familii ลŸi prevenirea violenลฃei, abuzului ลŸi neglijฤƒrii copiilor. Intervenลฃia la nivel comunitar, prin implementarea unui model de pachet minim de servicii, bazându-se pe profesioniลŸti ลŸi alลฃi actori locali pentru a oferi un sprijin eficient de asistenลฃฤƒ socialฤƒ ลŸi pentru a garanta tuturor copiilor accesul la drepturile lor de dezvoltare, cum ar fi accesul la protecลฃie, educaลฃie, sฤƒnฤƒtate ลŸi asistenลฃฤƒ socialฤƒ, este o altฤƒ soluลฃie a autoritฤƒลฃilor.

„În acelaลŸi timp, este important ca România sฤƒ continue sฤƒ monitorizeze îndeaproape situaลฃia copiilor ลŸi progresele în protejarea ลŸi promovarea bunฤƒstฤƒrii acestora, fapt esenลฃial pentru elaborarea politicilor publice, pentru advocacy, pentru alocarea eficientฤƒ a resurselor limitate, precum ลŸi pentru procesele de transparenลฃฤƒ ลŸi responsabilitate. Fฤƒrฤƒ monitorizarea bunฤƒstarii copilului, existฤƒ riscul ca politicile sociale sฤƒ fie ineficiente, sฤƒ avem cheltuieli greu de asigurat, obiective imposibil de stabilit, iar progresele înregistrate sฤƒ fie imposibil de evaluat”, este de pฤƒrere Scutaru.

Situaลฃia prezentantฤƒ în raportul UNICEF se regฤƒseลŸte ลŸi în statisticile de la Asociaลฃia Telefonul Copilului.

Directorul executiv al asociaลฃiei, Cฤƒtฤƒlina Florea, spune cฤƒ la Telefonul Copilului 116111, nu trece zi în care prin vocile pฤƒrinลฃilor ลŸi cele ale copiilor sฤƒ nu fie prezentate efectele devastatoare ale austeritฤƒลฃii.

„În ultimii doi ani ลŸi jumฤƒtate, la 116111, un caz din trei include ลŸi problema sฤƒrฤƒciei, iar rata abuzurilor în acest interval de timp acoperฤƒ 41,7 la sutฤƒ din numฤƒrul total de cazuri (12.628). Tot pe fondul sฤƒrฤƒciei, solicitฤƒrile de consiliere psihologicฤƒ au înregistrat 20,79 la sutฤƒ din numฤƒrul total de cazuri, iar consilierea juridicฤƒ a fost acordatฤƒ tot mai mult în situaลฃii de divorลฃ, respectiv familii monoparentale (11,93 la sutฤƒ). Un alt fenomen îngrijorฤƒtor este natalitatea ridicatฤƒ, însฤƒ nu datoritฤƒ bunฤƒstฤƒrii, aลŸa cum ar fi firesc, ci în vederea obลฃinerii de ajutoare sociale din partea statului. AลŸadar, am ajuns la un record în care mulลฃi pฤƒrinลฃi sฤƒraci cuantificฤƒ naลŸterea unui copil în sume de bani provenite din ajutoare sociale din partea statului, sume de bani de care se pot folosi ulterior, de cele mai multe ori pentru consum de alcool, tutun ลŸi jocuri de noroc, conform cazuisticii înregistrate de Asociaลฃia Telefonul Copilului. În acest context, discutฤƒm tot mai des de familii care numฤƒrฤƒ ลŸi pânฤƒ la 10 copii sau mai mulลฃi”, susลฃine Cฤƒtฤƒlina Florea.

Asociaลฃia Telefonul Copilului apreciazฤƒ iniลฃiativa Ministerului Muncii de a debloca posturi în sistemul de asistenลฃฤƒ socialฤƒ, dar atrage atenลฃia cฤƒ aceastฤƒ mฤƒsurฤƒ va avea rezultate numai dacฤƒ acei profesioniลŸti vor fi angajaลฃi ลŸi la nivelul primฤƒriilor din mediul rural, acolo unde se înregistreazฤƒ cele mai multe situaลฃii de sฤƒrฤƒcie ลŸi abuzuri grave asupra copilului.

O altฤƒ mฤƒsurฤƒ eficientฤƒ ar fi dezvoltarea serviciilor sociale, în principal în mediul rural, ลŸi nu încurajarea acordฤƒrii prestaลฃiilor sociale, care transformฤƒ copiii exclusiv într-o sursฤƒ de venit pentru mulลฃi dintre pฤƒrinลฃi.

PreลŸedintele Federaลฃiei Organizaลฃiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Bogdan Simion, considerฤƒ cฤƒ raportul nu face decât sฤƒ confirme ceea ce el spune de cel puลฃin un an, respectiv cฤƒ de când România a intrat în UE, interesul administraลฃiei centrale, indiferent de culoarea politicฤƒ, se diminueazฤƒ.

„Atât timp cât nu avem politici coerente, care sฤƒ integreze educaลฃia, sฤƒnฤƒtatea, problematica fiecฤƒrui grup, nu vom ajunge la niciun rezultat. Degeaba avem ONG-uri puternice în protecลฃia copilului dacฤƒ serviciile de sฤƒnฤƒtate pentru copil sunt cele care sunt sau dacฤƒ aceste servicii de sฤƒnฤƒtate ajung sฤƒ dea rezultate statistice precum cele pe care le avem. Este adevฤƒrat cฤƒ am fฤƒcut progrese în mortalitatea infantilฤƒ, dar suntem tot pe ultimul loc în acest clasament, deci asta nu înseamnฤƒ nimic. Fฤƒrฤƒ coerenลฃฤƒ în tot ce înseamnฤƒ sฤƒnฤƒtate, educaลฃie, servicii sociale nu o sฤƒ progresฤƒm foarte mult”, este de pฤƒrere Bogdan Simion.

PreลŸedintele FONPC a amintit ลŸi de violenลฃa în ลŸcoli, fenomen care a explodat în ultimii ani.

„Nu ลŸtiu dacฤƒ noi o contabilizฤƒm mai bine sau dacฤƒ ea a explodat ca ลŸi fenomen. DeลŸi de doi-trei ani vorbim de ea ca de o epidemie, nu existฤƒ servicii sociale care sฤƒ se fi adresat acestei problematici”, mai spune Simion.

În domeniul sฤƒnฤƒtฤƒลฃii, indicatorii au creลŸteri lente, însฤƒ este nevoie de mฤƒsuri susลฃinute, iar statul ar trebui sฤƒ stabileascฤƒ care sunt prioritฤƒลฃile pentru el, considerฤƒ preลŸedintele FONPC.

„Atunci când vom avea oameni politici care vor vedea peste mai multe generaลฃii, atunci vom evolua în statistici. Luând mฤƒsuri pe termen scurt nu vom ajunge sฤƒ evoluฤƒm. Sฤƒrฤƒcia este un fenomen cronic cu care România se confruntฤƒ de multฤƒ vreme, nu de acum. Criza economicฤƒ a adâncit sฤƒrฤƒcia. Din pฤƒcate, nici Guvernul României nu a fฤƒcut notฤƒ discordantฤƒ faลฃฤƒ de guvernele altor ลฃฤƒri, iar sฤƒrฤƒcia a lovit România, care era deja o ลฃarฤƒ sฤƒracฤƒ ลŸi, prin urmare, a lovit ลŸi mai rฤƒu în sฤƒraci”, concluzioneazฤƒ Bogdan Simion.

De rezultatele raportului UNICEF nu este surprinsฤƒ nici Carmen Uscatu, de la Asociaลฃia „DฤƒruieลŸte viaลฃa”, care atrage atenลฃia cฤƒ în România copiii nu au acces gratuit la tratamentul oncologic.

„DeลŸi copiii bolnavi de cancer au o ลŸansฤƒ realฤƒ la viaลฃฤƒ – în Europa rata de succes în tratarea cancerului la copii este de 80-90 la sutฤƒ -, în România, aceastฤƒ ratฤƒ este de 50 la sutฤƒ, din cauza urmฤƒtoarelor cauze: diagnosticarea cancerului în profunzime nu se poate face pentru toลฃi copiii, deลŸi existฤƒ douฤƒ laboratoare de citogeneticฤƒ molecularฤƒ, unul construit chiar de noi, statul nu asigurฤƒ reactivi pentru analize, lipsesc de mai mult de doi ani citostaticele de bazฤƒ, cele mai ieftine, necesare tratamentului copilului cu cancer ลŸi tratamentul cancerului prin radioterapie la copil este ca ลŸi inexistent”, susลฃine Carmen Uscatu.

Ea precizeazฤƒ cฤƒ deลŸi 70-80 la sutฤƒ dintre pacienลฃii bolnavi de cancer au nevoie de radioterapie, lipsa aparatelor ลŸi a specialiลŸtilor nu permite acest tratament decât pentru maximum 27 la sutฤƒ dintre pacienลฃi.

„În aceste condiลฃii, deลŸi Programul naลฃional de oncologie este gratuit, copiii nu se pot trata gratuit de cancer în România din motivele enumerate. Rata de succes nu ar putea fi nici de 50 la sutฤƒ dacฤƒ diferite asociaลฃii ลŸi fundaลฃii nu ar sprijini financiar acest tratament”, mai aratฤƒ Carmen Uscatu.

În opinia ei, astfel de situaลฃii ar putea fi îndreptate prin respectarea, conform protocoalelor internaลฃionale, a tuturor fazelor de diagnosticare ลŸi tratament a copilului cu cancer, pentru a asigura ลŸansa la viaลฃa copiilor bolnavi de cancer, pentru cฤƒ ei chiar o au.

Ocuparea ultimului loc în acest clasament nu este neaลŸteptatฤƒ nici pentru Gabriela Coman, fostul secretar de stat de la fosta Autoritate Naลฃionalฤƒ pentru Protecลฃia Drepturilor Copilului.

„Trendul aratฤƒ cฤƒ ne îndreptฤƒm spre procente negative. Dupฤƒ integrare, interesul politic a scฤƒzut. Dupฤƒ pachetul de legi din 2004 a existat o monitorizare ลŸi situaลฃia s-a menลฃinut pe linia de plutire fฤƒrฤƒ ceva nou pânฤƒ în 2007. Dupฤƒ 2007, pe mฤƒsurฤƒ ce anii au trecut, interesul politic ลŸi cel public s-au diminuat, astfel încât nu aveai la ce sฤƒ te aลŸtepลฃi, decât la degradare în termeni de procente”, spune Gabriela Coman.

Fostul secretar de stat remarcฤƒ faptul cฤƒ din ce în ce mai multe probleme nou apฤƒrute sunt lฤƒsate nemonitorizate: sarcina la adolescente, violenลฃa, copii lฤƒsaลฃi fฤƒrฤƒ susลฃinฤƒtori ลŸi fฤƒrฤƒ ca autoritฤƒลฃile sฤƒ se ocupe de ei.

„Astfel de lucruri te mâhnesc, pentru cฤƒ sunt eforturi ลŸi bani investiลฃi în sistem, iar rezultatele sunt acestea. Este o situaลฃie realฤƒ ลŸi în defavoarea copiilor”, susลฃine Gabriela Coman.

Ea este de pฤƒrere cฤƒ deลŸi toatฤƒ lumea înลฃelege cฤƒ ne confruntฤƒm cu o crizฤƒ, domeniile care au legฤƒturฤƒ cu copiii sunt cele mai afectate.

Gabriela Coman crede cฤƒ situaลฃia actualฤƒ nu poate fi pusฤƒ exclusiv pe seama crizei, atât timp cât nu s-a mai fฤƒcut nicio investiลฃie de ani de zile.

„Alocaลฃia de hranฤƒ pentru copii, numฤƒrul de personal nu ai cum sฤƒ le diminuezi, oricâtฤƒ crizฤƒ ar fi. Nu poลฃi diminua cheltuieli care merg direct cฤƒtre copil. Apoi, avem nevoie de servicii diversificate: nu avem servicii pentru susลฃinerea copilului în familie, îl trimitem în sistem, iar în sistem nu avem bani. Ar fi trebuit o politicฤƒ de susลฃinere a copilului în familie, în mod special pe perioada de crizฤƒ. Or politicile sociale nu au fost preponderent orientate spre susลฃinerea familiei cu copii, ci pe intervenลฃie când copilul a plecat din familie. Toate problemele trebuie tratate la sursฤƒ ลŸi sursa e familia”, este de pฤƒrere fostul secretar de stat.

Având în vedere cฤƒ raportul UNICEF a fost publicat înaintea raportului de ลฃarฤƒ privind drepturile copilului, pe care România trebuie sฤƒ îl susลฃinฤƒ în acest an la Geneva, Gabriela Coman spune cฤƒ nu se aลŸteaptฤƒ la nimic bun.

„Sunt destul de îngrijoratฤƒ. Comitetul ONU poate reveni, fฤƒcând observaลฃii la recomandฤƒrile trecute, vreo 40 ลŸi ceva, ลŸi îลŸi va manifesta îngrijorarea cฤƒ statul nu a ลฃinut cont de recomandฤƒri. Nu mฤƒ aลŸtept la niลŸte recomandฤƒri mai bune când situaลฃia s-a deteriorat. Comitetul ONU este un corp de experลฃi, iar recomandฤƒrile ลฃin ลŸi de diplomaลฃie. E ca ลŸi când semnezi un contract ลŸi nu îl respecลฃi”, spune fostul secretar de stat.

Lipsa investiลฃiilor ลŸi politicile incoerente în domeniile care sprijinฤƒ copilul în dezvoltare aduc din nou România în atenลฃia forurilor internaลฃionale ca stat care are probleme în acordarea de servicii copiilor, dupฤƒ ce prin reformele începute în 2004 reuลŸise sฤƒ devinฤƒ un model pentru alte state.

Dupฤƒ aderarea României la UE ลŸi încetarea monitorizฤƒrii, guvernele nu au mai fost preocupate sฤƒ adapteze politicile ลŸi serviciile la problemele nou apฤƒrute ลŸi nici nu au mai gฤƒsite resurse pentru a susลฃine corect sistemul gândit în sprijinul copiilor.

 

 

 

 

Cele mai citite

Pensionare anticipatฤƒ pentru romรขnii care locuiesc รฎn zone poluate

Un proiect legislativ, adoptat tacit de Senat, reintroduce aceastฤƒ pensionare anticipatฤƒย  De la 1 septembrie, noua Lege a pensiilor a รฎnlocuit-o pe cea anterioarฤƒ ศ™i...

Anunศ› public pentru autorizaศ›ie de mediu

Societatea BRAILA WINDS SRL, cu sediul social รฎn BucureลŸti Sectorul 4, Bulevardul Mฤ‚Rฤ‚ลžEลžTI, Nr. 4-6, CORP C4, CAMERA 302, Etaj 3, รฎnregistratฤƒ cu numฤƒr...

Marcel Ciolacu: Romรขnia va intra anul acesta รฎnย Schengenย ลŸi cu graniลฃele terestre

Premierul a afirmat cฤƒ a rezolvat Schengen, dupฤƒ un eลŸec al fostului prim-ministru Marcel Ciolacu a declarat cฤƒ are โ€žmai multe informaศ›iiโ€ care รฎi permit...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ