5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialUn miliard de euro din surse incerte rusești, blocați în România

Un miliard de euro din surse incerte rusești, blocați în România

Un basarabean care s-a aflat printre “turiștii sovietici” de la Revoluție este implicat într-o controversată mega-afacere pentru construcția unei fabrici de avioane și a unui aeroport lângă București

O afacere uriașă, cu bani rusești din surse neclare, ar fi trebuit să înceapă într-o comună din apropierea Bucureștiului, unde ar fi urmat să fie ridicată inclusiv o fabrică pentru asamblarea de avioane Tupolev, dezvăluie site-ul Euroactiv.ro.

“Primul miliard de euro dintr-o sumă imensă ar fi fost deja trimis de ceva vreme în România, conform investitorului. Ba chiar fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a discutat cu oficiali ruși despre investiție. Administratorul afacerii este un personaj controversat: Vitalie Usturoi. Numele lui apare în afacerea Țigareta 2, în afacerea Aro și devalizarea Bancorex, dar și legat de Revoluția din 1989, fiind inclus pe lista „turiștilor ruși” care au împânzit România în acele zile”, se arată în investigația realizată de portalul menționat.

Basarabeanul cu cetățenie română a declarat jurnalistului Euroactiv că în joc ar fi vorba chiar de o sumă de peste 10 ori mai marei. „Fabrica de avioane nu poate fi făcută fără pistă. 140 de firme din Rusia și din Europa ar fi adus componente. E o investiție foarte mare. În martie 2014 s-a semnat contractul cu o platformă financiară din Marea Britanie și am semnat pentru prima tranșă, de 20 de miliarde de euro. În 5 ani trebuiau să intre în România 250 de miliarde de euro”, a explicat Vitalie Usturoi.

Platforma financiară despre care vorbește Vitalie Usturoi se numește Hestiun Finance (UK) Limited, o firmă britanică care, aparent, își ține banii la Deutsche Bank Frankfurt, în Germania. Primele sume au venit în România în primăvara lui 2014, dar fiind o sumă atât de mare cu o proveniență incertă, ar fi fost blocate de către BRD, iar neoficial Euractiv a aflat că se fac investigații bancare suplimentare.

Mai mult, la o simplă căutare pe internet după numele platformei financiare din Londra, apar mai multe site-uri care încadrează Hestiun Finance (UK) Limited în categoria celor bănuite de spălare de bani.

Vitalie Usturoi a încercat să explice de unde vin, de fapt, banii. „În platforma asta sunt și bani din Rusia, de la Vneshconom Bank (Banca de Comerț Exterior a Rusiei, n.r.). Banii statului rus, Vneshconom Bank este statul rus. Ăștia de la BRD m-au tot întrebat de unde dracului banii, spălare de banii? Hestiun i-a primit în Deutsche Bank. Și care e problema, când banii sunt pentru a face investiții? Banii sunt oficiali. Banii sunt ai statului rus și sunt băgați în plasamente financiare. Unde în altă parte să-i pui dacă nu în cele mai de nădejde bănci?”, a detaliat basarabeanul jurnalistului Euractiv. Totuși, în 2005, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor avea o date despre o afacere suspectă de spălare de bani, cu sume mari, în care era implicat același Vitalie Usturoi.

Dar afacerea este una cât se poate de oficială, chiar dacă nu este clar dacă miliardul de care vorbește Vitalie Usturoi există sau nu. Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a semnat pe 19 aprilie 2013 un protocol cu Şeful Agenţiei Federale „Rossotrudnicestvo” Konstantin Kosaciov. Deși Varijan Vosganian a negat o astfel de înțelegere, Euroactiv a găsit o fotografie oficială cu cei doi din momentul semnării respectivului document.

Ca lucrurile să fie și mai complicate, secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, Constantin Boștină, acum consultant, l-a reprezentat și pe Vitalie Usturoi în afacerea „Tupolev”. Acesta i-a trimis o adresă chiar și premierului Victor Ponta, în care îi cerea să intervină pentru deblocarea conturilor basarabeanului.

Numele lui Vitalie Usturoi este legat și de Revoluția română din 1989, atunci când mii de turiști sovietici ar fi „călătorit” în țara noastră. Acesta a recunoscut că în momentul Revoluției se afla chiar la Timișoara, dar a precizat pentru Euractiv că era doar în trecere.

 

Citiți mai multe detalii în investigația O afacere ruso-română cu avioane Tupolev, finanțată cu bani fantomă

Cele mai citite

Christine Lagarde, președinta BCE: „Inflația în zona euro ar putea ajunge la 2% în 2025”

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, și-a exprimat optimismul privind atingerea țintei de inflație de 2% în 2025. Christine Lagarde a declarat într-un videoclip...

Analist economic: Măsuri propuse pentru creșterea veniturilor bugetare în 2025

Adrian Bența propune majorarea TVA, accizelor și impozitarea mai strictă a IMM-urilor pentru a face față deficitului bugetar, potrivit unor declarații pentru Termene.ro. Analistul economic...

Profesor de economie: „Taxa pe stâlp”, o măsură nocivă, disperată și fără viziune economică

Cristian Păun a explicat că această taxă va avea un impact economic negativ, afectând investițiile, industrializarea și echilibrul balanței comerciale a României Profesorul de economie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă