Suspectat că, în decembrie 1989, ar fi coordonat tirul artileriei de pe tancuri și ar fi distrus Biblioteca Centrală Universitară, Mircea Mureșan a fost propus de Gabriela Firea ca „reprezentant al comunității“ în Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică (ATOP). Această funcție este remunerată cu o indemnizaţie lunară în cuantum de 30% din indemnizaţia de subprefect al Municipiului Bucureşti.
Bănuit că a tras la Revoluție
Fostul procuror militar Dan Voinea a susținut că Mureșan ar fi „tras la Revoluție“. „Cei care au tras la Revoluţie o duc bine mersi astăzi. Uitaţi-vă la generalul Mircea Teodor Mureşan. La Revoluţie a fost cel care a comandat tancurile ce au tras asupra Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti“, a afirmat Voinea, în revista Historia.
„Cercetat penal pentru acordarea unor titluri universitare ilegale, prieten cu Gabriel Oprea, fost candidat PSD în Ilfov, baronatul lui Florin Pandele, reţeaua de interese a Gabrielei Firea i-a găsit lui Mureşan o sinecură“, se arată într-un comunicat al USR, care critică această numire.
Citește și: U.M. 15000 euro. In afacerea „Academia Militara”, 100 de ofiteri suspecti de coruptie
Tot din partea „comunității“, în ATOP au fost numiți Dan Darabont, fost primar PSD al sectorului 6, precum și un alt general, Adriean Pârlog, care a lucrat la Direcția de Informații Militare din cadrul M.Ap.N.
„Doi dintre ei sunt politicieni. Deci, aşa cum noi nu mai reprezentăm societatea civilă, nici dânşii nu o pot reprezenta (…) iar domnul care a fost implicat în evenimentele din ,89, ar fi trebuit să vină să ne explice în ce calitate a fost implicat“, a declarat Wring la şedinţa CGMB.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a spus că cele trei persoane propuse îşi cunosc domeniul.
„Sunt profesionişti în domeniu (…), profesori universitari (…). Dacă colegul dumneavoastră care chiuleşte de la şedinţe, domnul Dan, ar fi devenit primar general, dumnealui avea posibilitatea să facă aceste propuneri şi, potrivit legii, Consiliul vota sau nu“, le-a transmis Firea consilierilor USR. Această formațiune a anunțat că va face publice „numele tuturor clienţilor politici cărora li s-a distribuit un loc în administraţia Bucureştiului, pentru a servi familia Firea-Pandele şi PSD“.
Numirile controversate din conducerea ATOP au fost adoptate cu 36 de voturi pentru, două abţineri şi nouă voturi împotrivă.
Ceilalți membri ai ATOP sunt: subprefectul Capitalei, Corneliu Cârstea; şeful Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB), chestor de poliţie Mihai Marius Voicu; comisar-şef de poliţie Vasile Petre, din partea Corpului Naţional al Poliţiştilor din cadrul DGPMB; şeful Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control, Ion Ţincu; consilierii municipali Florentina Gherghiceanu, Cătălin Constantin Zamfira, Claudiu-Daniel Catană, Aurelian Bădulescu, Cătălin-Ionuţ Deaconescu şi Lucian Iliescu; locotenent-colonel Sebastian Cucoş, din partea Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; inspector-şef Florin Dorel Chişcop de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti.