8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialUmbrele reformei din sănătate

Umbrele reformei din sănătate

Reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din ţară sunt nemulţumiţi că nu au fost chemaţi la consultări de către Ministerul Sănătăţii, pentru a discuta despre modul în care DSP-urile vor fi reorganizate.

Prezenţi la Con­ferinţa „Romanian Health Forum”, organizată de Medien Conferences, directorii Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) din teritoriu au criticat modul în care Ministerul Sănătaţii gestionează dezbaterea publică privind viitorul proiect de lege care va modifica modul de funcţionare al direc­ţiilor de sănătate publică din ţară. Măsura a fost anunţată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care estima, în luna martie, că prin reorganizările de la nivelul ministerului, al DSP-urilor şi al caselor judeţene de sănătate, se vor reduce aproximativ 3.000-4.000 de posturi.

„Ar fi trebuit să se creeze un grup de lucru, în care să fie invitaţi experţi din interiorul DSP-urilor, care să fi făcut o analiză pe fiecare regiune din ţară, iar apoi să se decidă ce instituţie se va reorganiza şi în ce fel. Există laboratoare în ţară care nu au autorizaţie, altele în schimb au şi sunt foarte efi­ciente. Acestea nu trebuie desfiinţate”, a declarat pentru Rl Horea Timiş, directorul DSP Alba.

Experţii din cadrul DSP-urilor nu au fost consultaţi de către minister pentru a veni cu propuneri la proiectul de lege ce va modifica statutul acestor instituţii. „Pe site-ul ministerului, am putut veni cu propuneri, dar noi am cerut o întâlnire de lucru, să discutăm cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Acest lucru nu s-a întâmplat. Eu cred că departamentul din cadrul DSP-urilor cu necesarul de vaccin ar trebui să fie păstrat. Centralizarea la nivel regional, dacă nu este făcută cu cap, va aduce şi dezavantaje”, a declarat ieri directorul DSP Sibiu, Gabriel Budescu.

La dezbatere a participat şi preşedintele Comisiei pentru Sănătate Publică, din Senat, Ion Luchian, ocazie cu care a anunţat că vor fi disponibilizaţi în jur de 4.000 de bugetari din sistemul de sănătate.

Surse din minister precizează, însă, că se aşteaptă decizia politică în privinţa trasării viitoarelor regiuni ale ţării, iar apoi va fi finalizat şi procesul normativ privind reorganizarea DSP-urilor şi ale caselor de asigurări de sănătate.

Referindu-se la casele judeţene de sănătate, ministrul Nicolăescu a explicat luna trecută că după reorganizarea acestora fiecare judeţ va avea „o structură” care nu va mai face „un proces birocratic”, ci va lucra doar în slujba cetăţeanului. El a spus că este de preferat o reformă ”din mers” decât o legislaţie care ar putea întârzia efectele cu câţiva ani şi a adăugat că reforma în sănătate înseamnă şi controlul costurilor.

„Reforma în sănătate nu mai poate fi amânată. Anul 2013 va fi anul schimbărilor radicale în sistemul de sănătate. Reforma se face de către noi numai pentru cetăţeni, pentru pacienţi”, a conchis ministrul Eugen Nicolăescu.

Cele mai citite

Inteligența artificială poate descoperi mai multe cazuri de cancer de sân

Un studiu recent demonstrează că utilizarea inteligenței artificiale (AI) în procesul de depistare a cancerului de sân poate îmbunătăți semnificativ rata de detectare a...

Jean-Marie Le Pen, fostul lider al extremei drepte din Franța, a murit la vârsta de 96 de ani

Jean-Marie Le Pen, fostul lider al extremei drepte din Franța și fondator al partidului Frontul Național (actualmente cunoscut sub numele de Naționalul Raliu), a...

Substanțe chimice, prezente în brățările smartwatch-urilor

Un studiu recent publicat în revista Environmental Science & Technology Letters a descoperit prezența unor substanțe chimice toxice în brățările smartwatch-urilor, mai exact substanțele...
Ultima oră
Pe aceeași temă