15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialUE ne cere sa-i luam banii pentru infrastructura

UE ne cere sa-i luam banii pentru infrastructura

Comisarul european pentru Politici Regionale, Danuta Hübner, oficialul care gestioneaza alocarea a circa 19 miliarde de euro din fondurile de postaderare acordate de UE, s-a aflat ieri in Romania pentru a evalua modul in care autoritatile romane faciliteaza aplicarea politicilor europene de coeziune.

Este vorba de instrumentul financiar prin care Bruxelles-ul ajuta la recuperarea decalajelor economice si de dezvoltare dintre statele membre prin finantarea proiectelor de infrastructura si competitivitate economica. Hübner a transmis mai multe avertismente Bucurestiului privind absorbtia lenta a fondurilor si sistemul de control al cheltuirii banilor europeni.
Hübner a avut discutii la Guvern cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu detinatorii protofoliilor care gestioneaza fondurile europene acordate de Comisariatul Politici Regionale – ministrii Finantelor, Transporturilor, Mediului si cel al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Potrivit unui comunicat al reprezentantei Comisiei la Bucuresti, comisarul UE a salutat diplomatic progresele inregistrate in ultimul an, dar nu a uitat sa atraga atentia asupra problemelor care risca sa duca la pierderea a circa 1,1 miliarde de euro din  fondurile de preaderare ISPA, la care tara noastra, in principal prin Ministerul Transporturilor, mai poate avea acces doar pana in 2010.

 

Hübner a cerut, implicit, ca Bucurestiul si autoritatile locale care pot beneficia inca de fonduri ISPA pentru infrastructura de transport si de mediu sa prezinte cat mai rapid proiectele majore planificate, pentru ca intreaga strategie sa fie aprobata de Comisie pana la sfarsitul anului.
Hübner a insistat si asupra intarzierilor si deficientelor administrative care genereaza o absorbtie greoaie a fondurilor postaderare si, implicit, o dezvoltare lenta a regiunilor defavorizate ale Romaniei. Comisarul european a insistat pe controlul prealabil al proiectelor, pe transparentizarea procedurilor de achizitii publice, eliminarea influentei politice in selectarea proiectelor cu finantare europeana si, nu in ultimul rand, pe eforturile de combatere a coruptiei pentru o alocare corecta a finantarilor.  
Cu cateva zile in urma, la Burxelles, oficialul UE a fost mai direct. Ea indemnat Romania sa invete din greselile Bulgariei, unde o parte importanta din fondurile europene au fost blocate din cauza riscului ca ele sa fie deturnate. Tot atunci, comisarul Hübner a declarat ca Romania nu va putea sa incaseze primele transe din fondurile structurale pentru ca nu a transmis descrierea clara a sistemului care va gestiona si controla alocarea banilor.

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă