Uniunea Europeana a solicitat lanturilor comerciale, care vand alimente de baza, precum paine si lapte, sa nu scumpeasca mancarea, informeaza Antena 3. Atentionarea vine ca urmare a majorarii nejustificate a preturilor la anumite produse de catre comercianti. Seceta a afectat o buna parte a Europei, iar Comisia Europeana greu mai gaseste instrumente de control.
Orice scumpire a alimentelor trebuie facuta cu cap – este directiva UE, care nu vrea sa oblige consumatorii sa plateasca sume exagerate pentru alimentele de baza, desi seceta prelungita a dus, intr-adevar, la majorarea pretului pentru materiile prime. Totusi, contributia acestora la pretul final al produselor, precum painea, de exemplu, este scazuta. In ciuda acestui fapt, lactatele s-au scumpit simtitor in ultimele luni, mai ales untul si laptele praf. Insa cresterile nu au fost aceleasi peste tot in Europa. Iar consumatorii, al caror buzunar a avut cel mai mult de suferit, au fost nemtii si olandezii.
Pretul graului a crescut cu circa 75% din luna aprilie, atat in Europa, cat si in SUA, pe fondul conditiilor atmosferice nefavorabile. Prin urmare, stocurile de grau la nivel mondial au atins cel mai scazut nivel din ultimii 25 de ani. Specialistii europeni in agricultura au tinut sa precizeze ca interesul tot mai mare pentru productia de bio-combustibili nu are nicio legatura cu cresterea preturilor. Scumpirea cerealelor a fost influentata de recoltele mici din foarte multe regiuni, care sunt urmarea directa a secetei. Oficialii europeni au atras atentia comerciantilor ca pretul alimentelor de baza nu trebuie sa creasca nejustificat. De asemenea, ei le spun consumatorilor ca trebuie sa vada jumatatea plina a paharului si sa aprecieze calitatea foarte buna a produselor pe care le gasesc in rafturi.