Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Marian Tutilescu, a declarat, joi, că acţiunea de la Vama Siret „n-a fost un exemplu, nu e o campanie” pentru a le demonstra partenerilor europeni că justiţia română funcţionează, ci este parte din Strategia anticorupţie a MAI, potrivit Mediafax.
Marian Tutilescu a precizat că în operaţiunea de la Siret au fost implicate structurile de arme şi cele informative ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), fiind vorba despre aplicarea Strategiei naţionale anticorupţie la nivelul ministerului.
Tutilescu a menţionat că este conştient, de asemenea, că unii parteneri europeni ai României şi-au exprimat neîncrederea în capacitatea autorităţilor de a securiza frontierele, însă a asigurat că acţiunea de joi „n-a fost un exemplu, nu e o campanie”, ci este o operaţiune care va avea continuitate. Potrivit secretarului de stat, într-adevăr, acţiunea de la Siret poate să capete şi astfel de interpretări şi este bine ca partenerii României să ştie că „sistemul funcţionează”.
„Să fim serioşi totuşi, contrabanda cu ţigări nu îi afectează atât de mult pe partenerii noştri, mai mult îi afectează migraţia clandestină”, a subliniat Tutilescu, amintind că o bună activitate de combatere a contrabandei cu ţigări este în interesul României şi al bugetului de stat.
Întrebat la ce interpretări se aşteaptă în Europa referitor la acţiunea de la Siret, Tutilescu a răspus că se aşteaptă şi la interpretări corecte, în majoritate, însă nu exclude „interpretările de genul «Iată, în România există corupţie!»”.
Marian Tutilescu şi directorul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, Mihai Friptu, au participat, joi, la prezentarea Centrului Naţional SIS (Sistemul Informatic Schengen), subordonat Departamentului Schengen condus de secretarul de stat.
Peste 70 de persoane – poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti – sunt vizate într-o anchetă derulată de DNA şi DGA privind activitatea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Acestea au fost duse, joi dimineaţă, la audieri, cu mandate de aducere.
Unul dintre poliţiştii de frontieră vizaţi în anchetă este comisarul-şef Aurel Anea, de la IJPF Suceava. Aurel Anea a fost şi el ridicat în urma percheziţiilor desfăşurate, joi dimineaţă, la Vama Siret, dar şi la domiciile celor vizaţi.
Traficul rutier a fost blocat în zonă, în timpul acţiunii poliţiştilor, ceea ce a făcut ca maşinile să formeze o coadă de doi kilometri. În prezent, traficul rutier se desfăşoară normal.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a informat, joi, că acţiunea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret face parte din planul MAI de securizare a frontierelor şi de combatere a corupţiei în rândul personalului şi că, în prezent, în zonă este asigurată continuitatea formalităţilor de control.
Ancheta a fost demarată în urmă cu aproximativ şase luni, la ea participând efective ale Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române, Poliţiei de Frontieră Române, cu sprijinul informativ al Serviciului Român de Informaţii.
Acţiunile punctuale pentru securizarea frontierelor sunt derulate în cadrul Strategiei naţionale de combatere a faptelor de corupţie.